NEC speelt zaterdagavond de tweede thuiswedstrijd in een lege Goffert. De vorige, 3-0 winst op FC Groningen, was van grote klasse en die vorm hoopt de ploeg van trainer Rogier Meijer dan ook door te zetten. SC Heerenveen is zaterdag de tegenstander en bij de Friezen spelen een aantal jongens met een verleden bij NEC.

Syb van Ottele

Laten we beginnen met een echte Nijmeegse jongen die nog niet zo lang geleden vertrok bij NEC. Syb van Ottele koos er een jaar geleden voor om NEC te verruilen voor Heerenveen. De verdediger annex middenvelder speelde in de jeugd voor de Nijmegenaren en daarom zal hij zaterdag flink wat bekende tegenkomen. In het seizoen 2018/19 speelde hij namelijk samen met onder andere Robin Roefs, Cas Odenthal, Souffian El Karouani, Bart van Rooij, Dirk Proper en Joep van der Sluijs in de O19 van NEC. Van Ottele speelde uiteindelijk maar negen wedstrijden voor het eerste van NEC maar speelde wel zo goed als volledige seizoenen voor de O17 en O19 van de Nijmegenaren.

Zijn overgang naar Heerenveen is nog geen onverdeeld succes. Vorig seizoen mocht de 19-jarige speler in de Eredivisie twee keer aan de aftrap verschijnen en maar een van die wedstrijden speelde hij uit. In het verloren duel tegen FC Emmen (3-1) pakte Van Ottele in de laatste minuut van de extra tijd een rode kaart. Dit seizoen is het nog minder. In zowel de Eredivisie wedstrijden als de enige wedstrijd van Heerenveen in de KNVB Beker mocht de geboren Nijmegenaar nog geen minuut opdraven.

Anthony Musaba

Een andere speler die ook in het hierboven genoemde jeugdteam speelde in het seizoen 2018/19 is Anthony Musaba. Ook voor hem wordt het dus een weerzien met een hoop bekende gezichten. In het seizoen 2019/20 brak Musaba door bij NEC. De geboren Beuningenaar speelde toen 25 wedstrijden in de Keuken Kampioen Divisie en wist daarin zeven keer te scoren en vijf assists te geven. Hij verdiende hiermee een mooie transfer naar AS Monaco voor zo’n 2,5 miljoen euro. Voor de Monegasken speelde hij echter pas twee minuten en die waren van afgelopen zomer in een kwalificatiewedstrijd voor de Champions League.

Gelijk na zijn transfer naar Monaco in de zomer van 2020 werd Musaba alweer verhuurd aan Cercle Brugge. Voor de Belgen deed hij het helemaal niet onaardig. In totaal speelde hij 31 wedstrijden waarin hij zes doelpunten en drie assists liet noteren. Na een goed seizoen in België keerde hij terug bij Monaco waar hij zoals gezegd dus maar twee minuten speeltijd kreeg. Musaba koos eieren voor zijn geld en werd verhuurd aan SC Heerenveen. Voor de Friezen speelde hij tot nu toe acht wedstrijden waarin hij bij vlagen goed spel laat zien. In de thuiswedstrijd tegen Ajax (0-2) was Musaba misschien wel de gevaarlijkste speler van zijn team. De 20-jarige aanvaller scoorde dit seizoen nog niet, laten we hopen dat hij daar op bekend terrein in de Goffert ook nog even mee wacht.

Lucas Woudenberg

Dan gaan we even wat verder terug in de tijd. Na de promotie van NEC speelde het in het seizoen 2015/16 weer in de Eredivisie. Ernest Faber was de trainer en NEC eindigde als promovendus op een knappe tiende plek. Er werden drie spelers gehuurd en Lucas Woudenberg was er daar een van. De linksback kwam over van Feyenoord om bij NEC Eredivisie-ervaring op te doen. En dat deed hij. ‘De witte Keniaan’ speelde in totaal 33 wedstrijden voor de Nijmegenaren en bijna al deze wedstrijden stond hij vanaf minuut 1 tot en met minuut 90 op het veld. De linksback stoomde constant op aan zijn linkerkant en was vaak op tijd terug om ook achterin zijn werk te doen. Hij scoorde één keer voor de Nijmegenaren en vertrok daarna weer terug naar Rotterdam.

Bij Feyenoord werd Woudenberg nooit de basisspeler die hij bij NEC was en in 2017 besloot hij dan ook zijn heil ergens anders te zoeken. Hij kwam terecht bij SC Heerenveen en daar speelt hij tot op de dag van vandaag nog steeds. Bij Heerenveen kwam Woudenberg in de afgelopen seizoenen een stuk meer aan het spelen toe, namelijk al 106 wedstrijden waarin hij twee doelpunten maakte. De inmiddels 27-jarige verdediger was aan het begin van het seizoen nog een vaste basisspeler bij de Friezen maar in de laatste drie wedstrijden speelde hij geen minuut mee.

Historie

De laatste thuiswedstrijd tegen Heerenveen dateert alweer van augustus 2016 waarin de Nijmegenaren met 2-1 te sterk waren door doelpunten van Dario Dumic en Reagy Ofosu. Van de laatste zes thuiswedstrijden (sinds 2010) wist NEC drie keer te winnen, werd er twee keer verloren en speelden beide ploegen één keer gelijk. Aankomende zaterdag is Bas Nijhuis de scheidsrechter van weleer en hij zal om 18.45 aftrappen voor het begin van het duel.

Foto’s: Rob Koppers