NEC won vrijdag dik verdiend van OFI Kreta. De ploeg van Rogier Meijer gaf vrijwel niets weg. De organisatie in het veld staat, zo lijkt het. Maar waar staat NEC op dit moment, op basis van de getoonde tegenstand? In de Jarda Podcast probeerden de aanwezige heren het succes van NEC en de kwaliteit van de tegenstander te duiden: “Het is heel moeilijk om te beoordelen wat voor een ploeg OFI Kreta is.”

OFI Kreta eindigde in seizoen 2020/2021 als dertiende in de reguliere competitie. Bij de Kretenzers voetballen maar liefst vier Nederlanders, van wie alleen Luc Castaignos en Jonathan de Guzman bij de selectie zaten. Boy Waterman en Mike van Duinen zaten op de tribune. Verder is het lastig te beoordelen hoe goed de tegenstander van afgelopen vrijdag nou daadwerkelijk was. Sander Janssen: “Ik denk dat OFI in de tweede helft met de meeste basisspelers speelde.” De Guzman en Castaignos kwamen beiden na rust binnen de lijnen. Janssen: “De eerste helft speelden ze ook nog met een testspeler in de spits.”

NEC kwam vrijwel niet in de problemen. Vooral de stabiliteit van aanwinst Ivan Márquez viel op. Janssen: “Ik denk dat hij iedereen wel opviel. Niet alleen met die kopbal, maar ook verdedigend speelde hij heel sterk.” Chiron Rengers was ook erg te spreken over de Spaanse verdediger. “Dat is wel echt een speler die hier in de smaak gaat vallen: hij is sterk en ramt gewoon de bal de tribune in als het voetballend niet kan. Maar ook wel zeker aan de bal.”

Ook op het middenveld stond NEC uitstekend met een uitblinkende Lasse Schöne en Dirk Proper. Al speelden ze meer naast elkaar dan met de punt naar achteren, zoals Ted van Leeuwen eerder dit seizoen aankondigde. Rengers: “Maar dat ging eigenlijk heel goed. Proper speelde prima. En Schöne, dat slaat nergens op dat hij hier voetbalt. Hij neemt een bal aan, haalt ‘m even terug, poort de tegenstander en legt de bal over 70 meter bij Okita in de hoek.”

Op 14 augustus wacht landskampioen Ajax in de eerste competitiewedstrijd van het seizoen. Kan NEC met dit middenveld de Eredivisie in? Rengers: “Ik denk het wel, waarom niet? Ik krijg wel de indruk dat ze een bepaalde manier van voetbal willen nastreven en dat die gebaseerd is op zelf de bal hebben, op domineren. Schöne speelde bij Ajax naast Frenkie de Jong, toen kon het ook.”

Beluister de analyse vanaf minuut 2.34 in de Jarda Podcast: