NEC heeft vanavond haar derde competitie overwinning behaald. In een enerverend duel wist NEC aan het langste eind te trekken. Jay-Roy Grot betaalde het vertrouwen van trainer Peter Hyballa uit door twee maal het net te vinden. Het andere doelpunt werd gemaakt door Dumic.

NEC en FC Twente startten tamelijk rustig aan de wedstrijd. De eerste dreiging kwam van Grot, die na een slecht uitgevoerde vrije trap van FC Twente alleen op Bijen af kon lopen, maar zijn schot smoorde. Later kwam Rayhi dreigend vanuit de as van het veld, maar zijn schot werd simpel gepakt door keeper Marsman. Beide ploegen waren zoekende en wisten nog niet heel gevaarlijk te worden. Schotjes van Rayhi en Unal vlogen de tribune in. Na 27 minuten zette Grot NEC met een goede individuele actie op 1-0: hij kreeg de bal aan de linkerkant van het veld, trok naar binnen en schoot de bal strak in de verre hoek. Tien minuten later was het weer de 18-jarige Grot die de score verdubbelde: 2-0! Hij ontving de bal aan de rechterkant van het veld en gaf de bal hard richting de goal, in de hoop dat iemand er tegen aan zou lopen. Dat gebeurde. Thesker raakte de bal op zijn scheenbeen en zo werd het 2-0. Twente ging aanvallender spelen, maar werd niet gevaarlijk. Golla en Grot verzuimden NEC verder uit te laten lopen…

FC Twente wisselde in de rust in de hoop om snel de aansluitingstreffer te maken. Via Klich, Thesker en Seys kwam het aardig in de buurt, maar tot een serieuze doelpoging kwam de ploeg van Rene Hake niet. Na 50 minuten viel de bal dan toch goed. Uit de kluts kwam de bal voor de voeten van Unal, die op zijn beurt Delle wist te verschalken. NEC zakte ver terug en probeerde met snelheid eruit te komen. De thuisploeg probeerde weer verder uit te lopen en slaagde daarin. Dumic schoot na een afgeslagen vrije trap de bal van een meter of 20 via de binnenkant van de paal tegen de touwen: 3-1.
Niet veel later kreeg FC Twente dé mogelijkheden tot opnieuw een aansluitingstreffer. De ballen vielen telkens goed, maar door uitstekend werk van Delle wisten Ter Avest, Mokotjo en Ede alledrie de Franse goalie niet te passeren… Met Oosterwijk ging FC Twente ballen de zestien in pompen, in de hoop dat de bal goed zou vallen. Na 82 minuten werkte Dyrestam de bal ongelukkig in het eigen doel. Een slap schot werd binnengehouden door de ingevallen Seys en kwam ongelukkig op het been van Mikael Dyrestam. Delle rekende daar niet op en lag klaar om de bal op te rapen. Golla leek de bal vlak voor de doellijn weg te werken, maar de grensrechter zag het anders: 3-2.

In de laatste minuten wist FC Twente niet echt gevaarlijk meer te worden. Verder dan de zestien meter lijn kwamen Unal en co niet. NEC wist dus eindelijk weer, voor het eerst sinds 1 oktober, drie punten over de streep te trekken. NEC stijgt nu van plek zestien naar de twaalfde plek. Aanstaande vrijdag neemt NEC het wederom op tegen een club uit Overijssel, dan reist de ploeg van Hyballa naar Almelo.

Wedstrijdstatistieken:
Opstelling NEC: Delle; Dyrestam, Dumic, Golla, Fomitschow; Breinburg, Bikel, Von Haacke (’66 Buwalda); Grot (’66 Kadioglu), Mayi (’84 Owusu-Abeyie), Rayhi
Opstelling FC Twente: Marsman; Ter Avest, Bijen, Thesker, van der Lely; Mokotjo, Klich, Celina; Ede (’75 Oosterwijk), Unal, Yeboah (’46 Seys)

Gele kaarten:
’14 Grot

Doelpunten:
1-0 Grot ’27
2-0 Grot ’35
2-1 Unal ’50
3-1 Dumic ’59
3-2 Dyrestam ’79 (E.D.)

Foto: Rob Koppers