We schrijven 11 mei 2014, een trieste dag voor alles wat NEC is. NEC degradeert na 20 jaar richting eerste divisie. Een pijnlijke dag, met een even zo pijnlijk verloop op het veld en daar buiten.
‘s Avonds tekenen de eerste echte consequenties  van de degradatie zich  aan, zowel aan kantoor- als op veldkant moeten mensen weg. ‘s Maandags wordt er door de directie (althans een lid ervan) de rekening van de degradatie berekend, uiteindelijk wordt er in de loop van die week spijkers met koppen geslagen en zeker 8 kantoorsupporters krijgen het congé, wederom van een directielid.
Gezamenlijk met zijn alle, geen enkele uitzondering, werd van hoog naar laag deze emotie verwerkt. Complimenten aan hen die de ontslagen collega’s ondersteunen, hulde ook aan het directielid die zich hard maakt voor de ontslagen medewerkers en het netwerk van NEC gebruikt ze elders onder te brengen.
Goedkoop was de reactie van de spelers zelf, ze hebben een substantieel bedrag ter beschikking gesteld aan de ontslagen collega’s om hun wanprestatie te betalen. Uiteindelijk was iedereen op de club bezig met de toekomst van zichzelf en de toekomst van de club, een aantal personen ontbreken echter in dit verhaal, Edo Ophof en de heren van de RVC.
Edo meldde zich ziek, waarschijnlijk omdat hij de druk van de situatie niet aankon, maar ook de druk van het technisch directeur zijn – na nu gebleken is – niet aan kon. Zijn aankopen zijn stuk voor stuk miskopen, en daar waar vooraf de RVC en andere intellecten bij de club dachten een goede technisch man gevonden te hebben, bleek hij achteraf het niveau van de 3de klasse amateurs nog niet aan te kunnen. Spelers van Ajax werden gehuurd om Ajax te helpen en niet om ons beter te maken. Al dit is bijzonder triest, maar je eindverantwoording niet nemen als dit van je gevraagd wordt en kantoormedewerkers en technische staf niet ondersteunen in deze tijd is op zijn minst nog erger.
In plaat van je ziek melden, moet je de verantwoording nemen en gewoon opstappen, vanuit jezelf zeggen: ‘Ik heb volledig gefaald, heb mensen teleurgesteld en moet als eindconclusie de club helpen en vertrekken.’ Edo, verantwoording hebben, is verantwoording nemen.
Jammerlijk falen is er ook bij de heren van de RVC, zowel voorzitter Ton van Gaalen als technisch man Sije Visser hebben op geen enkele wijze de verantwoording genomen ten aanzien van de supporters. Nergens is er een moment geweest van communicatie naar buiten toe, wat mij betreft mogen ook deze heren haar verantwoording nemen ten aanzien van de club.
Juist maar één man heeft in deze zware tijd zijn gezicht laten zien, is er maar één die naar buiten toe communiceerde, is er maar één die beslissingen neemt, en is er ook maar één dit jaar weldegelijk een voldoende scoort, hoe kan het ook anders, het is een man met een supportershart, die vanuit andere perspectieven zijn werk deed, juist, Bart van Ingen.