Er is binnen de jeugdopleiding van NEC ophef ontstaan over het coronabeleid van de Nijmeegse club. Pascal Arnts, teammanager van NEC onder-21, beweert dat ongevaccineerde jeugdspelers indirect worden gedwongen om zich te vaccineren. Zij zouden daarnaast niet meer mogen meetrainen met het eerste elftal. NEC ontkent dat en geeft aan dat het huidige coronabeleid al anderhalf jaar geldt.
Uit onvrede met het beleid van NEC is Arnts gestopt als teammanager, coördinator van de arbitrage en leiders van de academie. Hij stapte naar de media om zijn verhaal te doen, onder meer tegen Omroep Gelderland en De Gelderlander. Volgens Arnts wordt er onderscheid gemaakt tussen jeugdspelers die wel en jeugdspelers die niet gevaccineerd zijn, wat volgens de wet niet mag.
Uitsluiten
Zo moeten ongevaccineerde jeugdspelers buiten het veld anderhalve meter afstand houden en tijdens wedstrijdbesprekingen een mondkapje dragen. Ze moeten twee keer per week een sneltest ondergaan die ze ook nog zelf moeten betalen. Ongevaccineerden mogen niet langer dan vijf minuten na de wedstrijd in de kleedkamer zijn. “Voor mij is het gewoon duidelijk dat als je je niet laat vaccineren, dat er dan andere regels voor je gaan gelden. Dat is mensen uitsluiten op basis van een medische keuze en in zo’n organisatie wil ik niet werken”, zegt Arnts tegen Omroep Gelderland. De voormalig teammanager roept via Facebook spelers, ouders, medewerkers en vrijwilligers op ‘direct in actie te komen tegen het buitenproportionele beleid’.
NEC sluit mensen uit op basis van een medische keuze
Pascal Arnts
Uit appberichten die zijn ingezien door de lokale media blijkt dat verschillende ouders en jeugdspelers het ook niet eens zijn met het coronabeleid van NEC. De Nijmeegse club laat via een woordvoerder weten dat er niet van het beleid zal worden afgeweken. “We hebben de afgelopen anderhalf jaar een uitermate succesvol coronabeleid gehanteerd bij de club, wat er op gericht is om wedstrijden te kunnen blijven spelen binnen de geldende RIVM richtlijnen en aanvullende KNVB-regels. Dit alles om in training te kunnen blijven en de veiligheid van onze elftallen, individuele spelers, kinderen, trainers en families continu te waarborgen. Dat beleid is gebaseerd op de regels die zijn opgesteld door de KNVB en het RIVM, het landelijke beleid.”
Tevredenheid
“Belangrijk detail is dat dat gedurende die gehele periode naar ieders tevredenheid is geweest en uitgedragen. Als een individu daar nu tegen is, is dat voor zijn rekening. We gaan dan niet ons al anderhalf jaar durende beleid omgooien. Wij kijken naar het totaal, waarbij wij voor eenieder de veiligheid willen waarborgen. Dit hebben we ook met de desbetreffende persoon gecommuniceerd. We kunnen bij NEC, waar we dagelijks met bijna 200 jeugdspelers, meer dan 30 seniorenspelers (en meer dan de helft aan continue begeleiding) werken, niet aan meningen van één of enkele individuen af gaan wijken van landelijk gemaakte afspraken.”
We verplichten niemand, zoals wordt beweerd, om te vaccineren
Woordvoerder NEC
Daarnaast zouden jeugdspelers die niet gevaccineerd zijn niet meer met het eerste elftal mogen meetrainen, maar dat wordt door NEC ontkend. Dinsdagochtend trainde een niet-gevaccineerde jeugdspeler met de A-selectie mee. “We verplichten dus niemand, zoals wordt beweerd, om te vaccineren”, benadrukt de woordvoerder van NEC.
Grijs gebied
Spelersvakbond VVCS is niet blij met het beleid van NEC en zegt tegen De Gelderlander dat het tegen de regels is. “De club mag helemaal niet vragen of iemand gevaccineerd is. Ik vind het niet netjes dat er verschil wordt gemaakt tussen de spelers. Dat is ook niet wat we met de KNVB hebben afgesproken.” Volgens advocaat arbeidsrecht Pascal Besselink van Das is dit een juridisch grijs gebied. “Een werkgever heeft een zorgplicht voor de gezondheid van zijn werknemers. Hoe ver die gaat als werknemer niet gevaccineerd is en toch wil komen werken, dat is nog onontgonnen terrein.”