NEC pakte zaterdagavond de eerste punten van het seizoen. In een sfeervolle Goffert werd RKC met 3-0 aan de kant gezet. Trainer Rogier Meijer zag dat zijn ploeg beter kan en moet, maar was vooral blij om van die hatelijke nul af te zijn. “Dit hadden we echt even nodig.”

De Nijmegenaren verloren de eerste twee Eredivisieduels van dit seizoen. Eerst was Excelsior met 3-4 te sterk, waarna ook Heracles met 2-1 won van NEC. Een overwinning op RKC was het beste medicijn. “Ik ben gewoon blij dat we gewonnen hebben”, vertelt Meijer. “Natuurlijk is het ook een opluchting, want dit hadden we echt even nodig.”

NEC kwam halverwege de eerste helft op voorsprong, maar het bleef billenknijpen voor de fans in het rood, groen en zwart. “We hadden een paar mogelijkheden die we beter hadden moeten uitspelen. Als de 2-0 dan valt, dan valt er letterlijk een last van je schouders af. Dat zag je ook in het veld”, stelt de 41-jarige oefenmeester uit Doetinchem. “Dat heeft te maken met vertrouwen en een beetje druk. Bij vlagen was het prima, maar soms ook onbegrijpelijk slecht. Dat heeft ook te maken met de fase waarin we zitten en daar komen we alleen uit door te winnen.”

Kritisch

Desondanks was de trainer niet helemaal tevreden over het spel van zijn ploeg. “Het is ook logisch dan niet alles in een keer goed gaat, dat heb ik ook tegen de jongens gezegd. We hebben goede dingen gedaan, maar ook hele slechte. Soms gaven we daardoor de hele controle van de wedstrijd weg. Als je kijkt naar hoe we gevochten hebben en de arbeid die we hebben geleverd, dan kan ik daar alleen maar tevreden over zijn. Maar bijvoorbeeld net voor rust zaten we in zo’n fase dat telkens als je de bal veroverde, dat je deze ook weer kwijt raakte. Daar kwamen we even niet uit. In de rust hebben we dat aangekaart, want dat zal beter moeten als we een hoger niveau willen aantikken.”

“Ik denk dat we Youri (Baas, red.) erbij hebben gezet om meer controle te krijgen. Daarna hebben we Bas (Dost, red.) en Rober (González, red.) gebracht om voor wat meer energie in de ploeg te zorgen”, legt Meijer zijn wissels in de tweede helft uit. “Bas brengt dat natuurlijk. Met hem kun je de lange bal spelen en aansluiten. Daarnaast is hij ‘voetbalslim’ en dat hadden we nodig in die fase van de wedstrijd. Hij speelt een aantal keer één keer raken en komt voor de goal. Het gaf rust aan het elftal.”

Andere posities

Wat opviel was dat Sontje Hansen en Lars Olden Larsen ten opzichte van de eerste twee competitiewedstrijden aan de andere kant stonden. Zo stond Hansen nu op links en Larsen op rechts. “Dat heeft ook met de tegenstander te maken en Sontje kan ook prima op links. Hij heeft altijd veel dreiging. We wilden ook met Lelieveld aan die kant de één tegen één, of met Calvin (Verdonk, red.) zelfs twee tegen één, uitspelen. Het is mooi dat daar dan de openingstreffer uitkomt. Lars heeft bij zijn oude club vaker op rechts gespeeld en dan komt hij meer als middenvelder tot zijn recht.”

Bram Nuytinck was na afloop van het duel met de Waalwijkers lovend over de kalmte van de trainer en zijn technische staf in aanloop naar de wedstrijd. “Dat is hoe ik ben”, lacht Meijer zijn tanden bloot. “Soms is dat een voordeel en soms is dat een nadeel. Ik heb ook heel veel vertrouwen in de jongens en de manier waarop we werken. Dan ga ik geen andere dingen doen, behalve om de tegenstander pijn te doen. Het moet absoluut beter, maar we moeten in ieder geval vasthouden aan de dingen die we doen.”

Foto: Rob Koppers