Nadat Ajax donderdagavond in het hol van de leeuw op het nippertje zich wist te kwalificeren voor de finale van de Europa League en de zangers van Og3ne zich ook verzekerden voor in plek in de finale van het Eurovisie Songfestival, is er op dit moment maar één finale: sc Heerenveen – NEC. De Nijmeegse formatie reist zondag naar het Friese Heerenveen voor het treffen met de plaatselijke sc. Bij een overwinning op sc Heerenveen en puntverlies van zowel Roda JC als Sparta Rotterdam, is NEC verzekerd van opnieuw een jaar Eredivisie-voetbal. Het duel begint om 14.30 uur en staat onder leiding van Ed Janssen.

Bevrijdend
Met de bevrijding van Nederland en Nijmegen in het achterhoofd, traden de Nijmegenaren zondag aan tegen Alkmaar Zaanstreek. De Alkmaarders, die dit seizoen een vrij kleurloos en wisselvallig seizoen kennen, verloren twee weken geleden de bekerfinale van Vitesse. Deze nederlaag heeft schijnbaar lang door gedreund bij de mannen van trainer John van den Brom, want ook in Nijmegen vertrokken de Alkmaarders met de staart tussen de benen naar huis. Julian Von Haacke zette NEC via een ‘Barcelona-aanval’ op voorsprong. Ex-NEC’er Alireza Jahanbakhsh verstierde voor eventjes het feestje door vlak voor rust de 1-1 aan te tekenen. Maar je merkt het al. In het tweede bedrijf besliste Taiwo Awoniyi anders. De gehuurde Liverpool-aanvaller knikte kiezelhard raak en zette De Goffert op zijn kop; 2-1. Het betekende de eerste overwinning na zeven wedstrijden te hebben geleden. De zege zorgde voor een bevrijdend gevoel bij de mensen op de tribune, maar voornamelijk bij interim-trainer Ron de Groot. De clubman staat sinds twee weken samen met Patrick Pothuizen aan het roer bij NEC na het ontslag van Peter Hyballa.

Wisselvallig
Tegenstander sc Heerenveen kent een vrij wisselvallig seizoen onder trainer Jurgen Streppel. De oefenmeester welke twee seizoenen geleden over kwam van Willem II heeft nog altijd geen stempel weten te drukken op de Friese selectie. Met oogappels als Albert Zeneli en Sam Larsson in de gelederen lukt het de Friezen maar niet om zich te meten met clubs als FC Utrecht, AZ en Vitesse. De Friezen bivakkeren op een achtste positie en zullen zondag minimaal een punt moeten pakken om deelname aan de Play-Offs veilig te kunnen stellen. Echter zou puntverlies van zowel Heracles Almelo als FC Groningen voldoende zijn om deel te namen aan de knock-out fase. Wisselvalligheid kunnen we de mannen van trainer Streppel zeker noemen. Met slechts twee overwinningen uit de laatste vijf duels verkeren zij in een kleine crisis. Al wanhopen de Friezen niet. Beide overwinning werden in het eigen Abe Lenstra Stadion bewerkstelligd. Willem II en Sparta Rotterdam werden met respectievelijk 1-0 en 3-0 verslagen.

Uit presteert sc Heerenveen allesbehalve goed. Van de mogelijke 51 punten pakten zijn er slechts veertien. Thuis presteren ze beduidend beter. Uit zestien duels veroverden zij 29 punten.

Oud-spelers
Bij zowel NEC als sc Heerenveen stonden de nodige spelers onder contract. Hieronder volgt een overzicht met spelers die in het verleden (laatste zeven jaar) voor zowel sc Heerenveen als NEC zijn uitgekomen.

– Michel Breuer
– Janio Bikel
– Jeroen Drost
– Geert Arend Roorda
– Khalid Sinouh
– (Youssef El-Akchaoui)

Historische duels
NEC en sc Heerenveen hebben in het verleden de nodige historische wedstrijden afgewerkt. De wedstrijden sc Heerenveen – NEC stond sinds 1994 44 keer eerder op het programma. De Nijmegenaren wisten van de laatste zeven ontmoetingen echter telkens met één of drie punt(en) terug te keren naar Nijmegen. De laatste overwinning van de Friezen op de Nijmeegse brigade dateert van maart 2010. Toen werd het 4-1. Een van de meest memorabele wedstrijden tussen sc Heerenveen en NEC is toch wel die van 24 februari 2008. In een vrij kansloze wedstrijd kantelde NEC in de tweede helft de wedstrijd volledig. Nadat doelman Vandenbussche rood had gekregen, maakte Jeremain Lens en Brett Holman de achterstand goed; 2-2. In de dying seconds van het duel schoot Youssef El-Akchaoui een vrije trap van ruim 25 meter ongenaakbaar tegen de touwen; 2-3. Het was de opmars richting het historische jaar onder voormalig trainer Mario Been.

Een ander interessant duel was die van augustus 2011. In het begin van dat seizoen kwamen de Nijmegenaren opnieuw terug in de wedstrijd. De thuisploeg leek comfortabel te leiden met 2-0, maar dankzij (opnieuw) een rode kaart hielp het NEC in het zadel. Bram Nuytinck en Stef Nijland bezorgden de Nijmegenaren een punt; 2-2. Op 12 augustus 2012 boekte NEC voorlopig haar laatste overwinning in Friesland. Melvin Platje en Pavel Cmovcs bezorgden NEC middels een schuiver en kopbal de drie punten; 0-2.

“Al val de strijd niet altijd mee…”
Het begin van een van NEC’s fabuleuze liederen herbergt de zin zoals hierboven vermeldt. Deze woorden kwamen gelukkig tot uiting in het duel met AZ van vorige week zondag. Waar niemand meer een cent gaf voor de kansen voor NEC om direct in de Eredivisie te blijven, flikten de mannen het tóch. Om op dezelfde voet door te gaan moet er zondag weer 95 minuten lang passie en strijd worden getoond. Wetende dat Roda JC naar Arnhem afreist en Sparta het opneemt tegen het al gedegradeerde Go Ahead Eagles, is helemaal niets onmogelijk voor de Nijmeegse equipe. Come on NEC!