In de race om de bovenste plekken in de Eredivisie ontvangt FC Twente zaterdagavond NEC in de Grolsch Veste. Gezien de vorm van FC Twente geen onmogelijke driepunter voor de thuisploeg. Toch waakt trainer Joseph Oosting voor onderschatting. ”Ik verwacht een mooie open wedstrijd tussen twee goede teams.”

Die ‘mooie open wedstrijd’ baseert Oosting onder andere op de onvoorspelbaarheid van de Nijmegenaren. ”NEC beschikt over goede spelers in de selectie,” begint de oefenmeester positief. ”Maar ze (NEC, red.) hebben de laatste tijd wel wisselende resultaten geboekt. Dat maakt ze onvoorspelbaar.” Ondanks wisselende resultaten eist Oosting wel dat de thuisploeg op zijn hoede is voor de Nijmeegse gasten. ”Bij vlagen kunnen ze heel goed voetballen, in de uitwedstrijd tegen AZ hebben ze het prima gedaan. Afgelopen week heeft NEC laten zien over veel veerkracht te beschikken en dat ze tot het allerlaatste moment geloven in een resultaat”, doelde de oefenmeester op de knotsgekke 3-3 van afgelopen week, waarbij NEC tot tweemaal toe een achterstand tegen FC Volendam goedmaakte in blessuretijd.

Naast NEC stapte ook FC Twente afgelopen week met een punt van het veld. In en tegen Utrecht werd er met 1-1 gelijkgespeeld, waardoor de ervoor geboekte thuisoverwinning op Feyenoord een beetje in het niet viel. Het vat wellicht ook wel het FC Twente van de afgelopen jaren goed samen: thuis overleggen de Tukkers cijfers van een topclub en zijn ze schier onverslaanbaar, maar uit wordt er met regelmaat nog wel eens punten gemorst. Desondanks draait FC Twente tot nu toe wel in de top mee en valt hier en daar zelfs het woord ’titelkandidaat’ bij de Tukkers. Met 26 punten uit elf duels, en daarmee een gedeeld tweede plaats achter de nog foutloze koploper PSV, lijkt FC Twente ook aanspraak te mogen maken op titelaspiraties. Oosting blijft echter rustig en bekijkt het seizoen per tegenstander, waarbij hij tevens zijn ideale elf baseert op de opponent van het betreffende weekend.

Speciaal bloed

Zo spelen de Tukkers tegen NEC bijvoorbeeld niet met dezelfde elf die eerder dit seizoen nog indruk maakten met onder andere een overwinning op Feyenoord. Enerzijds heeft dat te maken met de schorsing die middenvelder Michal Sadílek na zijn rode kaart tegen FC Utrecht opliep, anderzijds met het type spelers dat Oosting nodig acht om NEC te verslaan: ”We hebben gekeken naar wat we nodig hebben tegen NEC en uiteindelijk gekozen voor Carel (Eiting, red.) om te starten.” De van Ajax overgekomen Youri Regeer zal hierdoor plaatsnemen op de bank. Naast Sadílek en de geblesseerde Naci Ünüvar is ook het meespelen van aanvoerder Robin Pröpper nog niet helemaal zeker. Tegen FC Utrecht ging de verdediger door zijn enkel, maar medespeler Mees Hilgers verbaasde zich over de snelheid van het herstel van zijn captain en gaf daarmee wellicht een basisplaats voor zijn aanvoerder aan.

Geeft Mees Hilgers in bovenstaand interview per ongeluk een basisplaats voor ploeggenoot Pröpper aan?

Wie er sowieso aan de aftrap zullen verschijnen zijn de uitstekend draaiende doelman Lars Unnerstall, opstomende linksbank Gijs Smal, de aanvallend ingestelde Daan Rots, Sem Steijn, Michel Vlap en de behendige aanvaller Manfred Ugalde. Door laatstgenoemde moet spits Ricky van Wolfswinkel wel wederom genoegen nemen met een plaats op de reservebank.

Vermoedelijke opstelling FC Twente: Unnerstall; Sampsted, Hilgers, Pröpper, Smal; Kjolo, Eiting; Rots, Steijn, Vlap; Ugalde

Foto: Orange Pictures