De toekomst van Jasper Cillessen in Oranje was zondagavond onderwerp van gesprek bij NOS Studio Voetbal. In het praatprogramma ontstaat enige onenigheid tussen de analisten Rafael van der Vaart en Pierre van Hooijdonk als laatstgenoemde het voor Cillessen opneemt. “Ik hoop echt dat Koeman hem er gewoon bijneemt.”

Van Hooijdonk was zaterdag toeschouwer in de Goffert en zag de gigantische blunder van Cillessen voor zijn neus gebeuren. “Ik verwacht wel dat Justin Bijlow de eerste keuze wordt, maar puur als steun naar Cillessen lijkt het mij goed als Koeman hem bij de selectie houdt.” Volgens de 53-jarige oud-spits heeft de goalie die steun wel nodig na een tumultueus jaar. Cillessen werd begin oktober, na het incident met Santiago Gimenez en een interview van Cillessen over zijn kansen bij Oranje, door Rafael van der Vaart uitgemaakt voor ‘naar mannetje’. Later deden verschillende talkshows, zoals Vandaag Inside en Veronica Offside er een schepje bovenop. Sjoerd Mossou en Nico Dijkshoorn wijdden hun columns aan de 34-jarige doelman. Cillessen werd een maand lang pispaal van het land.

Familie

Het gevolg: Cillessen kende volgens keeperstrainer van Oranje destijds Frans Hoek een mindere fase, die hem een plek in de WK-selectie koste. “Dat is eigenlijk hier aan tafel ontstaan, met de opmerking van Raf“, spreekt Van Hooijdonk zijn tafelgenoot erop aan. “Jij hebt hem toen een naar mannetje genoemd. Dat heeft veel teweeg gebracht.” Dat soort opmerkingen zijn van grote invloed op het vertrouwen van de spelers, weet Van Hooijdonk. “Vooral op het mentale aspect. Als je zo’n opmerking naar je hoofd krijgt komt er echt veel op je af. Daar denken we allemaal niet bij na, maar soms doet het meer met mensen dan we hier denken. En niet alleen met de speler zelf, maar ook met zijn familie. Met zijn vrienden.”

Lees ook: Sydney van Hooijdonk zocht Cillessen op: “Dit gun je niemand”

Van der Vaart geeft vervolgens aan dat het nooit zijn bedoeling was om iets dergelijks teweeg te brengen. Al blijft de voormalig international staan achter zijn eerdere uitspraken. “Ik heb met hem in de kleedkamer gezeten en vond hem geen fijne collega. Het ging toen over de vraag of hij zich kan schikken in een rol als tweede of derde keeper. Dat kan hij niet. Vandaar dat ik hem een naar mannetje heb genoemd.”

Onterecht

In de Jarda Podcast wordt het fragment beluisterd en besproken. “Daar is het allemaal mee begonnen”, concludeert Sander Janssen. “Het liep allemaal heel erg lekker met Cillessen totdat die WK-selectie eraan kwam. Toen begon de hetze tegen de Groesbeker met ‘een naar mannetje’. Volgens mij kwam Wesley Sneijder er toen ook nog overheen. Cillessen is denk een heel rustig persoon in de kleedkamer vergeleken met Sneijder en Van der Vaart. Dat zal dan wel eens botsen, maar zo gaat dat in een team.”

Jeroen Rengers voegt toe dat de keeper vanaf dat moment niks meer goed kon doen. “Ik hoop dat Ronald Koeman hem erbij houdt. Op basis van de laatste interlands zou het heel onterecht zijn als hij er niet bij zit”, sluit Rengers af. Cillessen kreeg drie weken geleden nog bezoek van Patrick Lodewijks in Nijmegen. Lodewijks is de keeperstrainer van het Nederlands Elftal.

Luister vanaf 11:00 naar het fragment in NOS Studio Voetbal en de mening van de Jarda Podcast-mannen hierover.

Foto’s: Rob Koppers en Orange Pictures