Carlos Aalbers waakt ervoor om namen van mogelijke nieuwe trainers prijs te geven. Maar een ding is zeker. NEC moet vanavond winnen van RKC.
Op de dag dat Dwight Lodeweges vertrok, voerde Carlos Aalbers de eerste onderhandelingen al op zijn vakantieadres in Turkije. Aan de andere kant van de tafel zaten zijn kinderen die alleen vroegtijdig naar huis wilden als pa een nieuwe vakantie in mei in het vooruitzicht zou stellen. "Natuurlijk was de teleurstelling groot toen we de herfstvakantie moesten afbreken. Maar ik heb beloofd dat ik mijn best zal doen. Niet dat ik garanties heb gegeven. Want in die periode staan ook de play-offs op het programma," grijnst de technisch directeur van NEC.
Een boude bewering lijkt het, als je bedenkt dat de Nijmeegse eredivisionist aan een bedroevend kalenderjaar bezig is. Werd 2008 nog met gouden letters in een boek beschreven, 2009 leverde tot nu toe slechts vier overwinningen op en een trainer die het na elf wedstrijden al voor gezien hield. "Ik heb betere tijden gekend," zegt Aalbers eufemistisch. Maar de wanhoop heeft hem nog niet bij de keel gegrepen. "Omdat ik duidelijke oorzaken zie. Er zijn belangrijke spelers lang uitgeschakeld. Anders hebben we nu vier punten meer. Ik geloof in de kwaliteit van de spelersgroep. We zijn niet ver weg van het moment dat het weer beter gaat."
Dwight Lodeweges is een ander verhaal. "Ik heb de film een paar keer teruggedraaid. Alles, ook voor mezelf, nog eens kritisch bekeken. Maar ik kom geen fragment tegen waarbij ik zeg: nu wordt me alles duidelijk. Natuurlijk heb ik het Dwight ook gevraagd. Maar hij had juist dingen bij zichzelf gemist. Scherpte. Herkennen wat een team nodig heeft. Er op inspringen als de situatie daar om vraagt. En van daaruit de conclusie getrokken dat hij niet de juiste man op de juiste plaats was. Iets waar ik veel respect voor heb."
Aalbers belde met algemeen directeur Jan Reker van PSV, de laatste werkgever van Lodeweges. "Die herkende dit niet. Bij een polonaise had Dwight niet voorop gelopen, maar ook na een nederlaag was hij stabiel. Hij heeft hier ook nooit met de vuist op tafel geslagen. Zo van: dit is HET probleem. Alleen over Saïdi (Ntibazonkiza, de speler die bij de start van het seizoen een beter contract eiste en vervolgens weigerde nog langer voor NEC uit te komen, red) was hij duidelijk. Die wilde hij er niet meer bij hebben. Daar kon ik in meegaan. Je opereert toch als een team. En Saïdi had de boel in de steek gelaten. Dat vond ik toen kwalijk. En nu nog steeds. Maar als directie hadden we ook een juridisch/economisch belang. We wilden hoe dan ook onze rechten veiligstellen. Toen de speler zijn spijt betuigde en aangaf dat hij weer aan het werk wilde, hebben we dat geaccepteerd. Hadden we dat niet gedaan, waren we de rechten ook kwijt geweest."
Desalniettemin hield Lodeweges in deze kwestie het laatste woord. "Saïdi kwam weer bij Jong NEC. Wat er daarna met hem zou gebeuren, was aan de technische staf. Maar met Saïdi heb je een betere ploeg. Bij mij gaat het resultaat van de club boven alles. Maar dat heb ik nooit geventileerd naar de technische staf. Die druk heb ik ze nooit opgelegd."
Ook met de Ntibazonkiza er weer bij beseft Aalbers dat er nog iets moet gebeuren. "Op twee posities zouden we ons moeten versterken. Maar in de zomer hebben we al een grote inspanning verricht. Bij NEC is het niet anders als bij zoveel andere clubs in het betaalde voetbal. De uitgaven liggen hoger dan de inkomsten. We moeten heel scherp zijn op de financiële situatie. Aankopen kunnen we alleen doen met de hulp van externe financiers."
En die wilden de knip al trekken voor Co Adriaanse als opvolger van de plotseling vertrokken Dwight Lodeweges. Omdat de geldschieters de publiciteit niet schuwden, lag alles tot grote spijt van Aalbers gelijk onder een vergrootglas. Na het afhaken van Adriaanse, zal hij dan ook de laatste zijn die met namen van mogelijke nieuwe trainers naar buiten komt. "Ik ben al verder dan een week geleden, maar de nieuwe trainer moet passen in waar de korte termijn om vraagt."
En op zeer kórte termijn staat RKC voor de deur. "Een moeilijke wedstrijd", weet Aalbers over het duel van vanavond tegen de rode lantaarndrager. "Maar als iedereen vanuit hun taak speelt. Scherp is. Dan heb ik er vertrouwen in. Wat dat betreft kan ik de film van twee jaar geleden zo terugdraaien."
Een glimlach krult rond zijn lippen. "Toen hoorden we steeds: ‘het komt allemaal goed’. En dat geloof ik nu weer. Dit komt ook weer goed."
Bron: de Gelderlander