In navolging van Bart van Rooij vorige week, staat doelman Mattijs Branderhorst tegen PSV ook voor zijn honderdste duel voor de club. De goalie kwam in de winterstop van het seizoen 2018/2019 over van Willem II. Dat was eerst op huurbasis en in de zomer die volgde, maakte hij de definitieve overstap. Zeker dit seizoen is Branderhorst niet meer weg te denken uit de goal van NEC met inmiddels al tien clean sheets.

Branderhorst maakte zijn debuut voor NEC onder Jack de Gier in het met 4-1 gewonnen duel tegen Jong FC Utrecht op 1 februari 2019. Daarna keepte hij een prima half jaar, waardoor NEC besloot om met hem verder te gaan. De doelman tekende voor twee jaar. Dat Branderhorst dit seizoen nog bij NEC zou keepen was heel lang onzeker. De doelman moest extreem lang wachten totdat afgelopen zomer zijn contract verlengd werd. Met het aantrekken van Danny Vukovic leek NEC een nieuwe eerste doelman te hebben gevonden, maar uiteindelijk knokte Branderhorst zich terug en verzekerde hij zijn plekje onder de lat.

Het is niet de eerste keer dat Branderhorst heeft moeten vechten voor zijn plekje. “Ik zit drie-en-een-half jaar bij de club nu. Eerste halfjaar op huurbasis, was het zoeken naar ritme, wennen aan de club en de omgeving. Ik had een goede connectie met de mensen van de club, dus tekende ik voor twee jaar, twee gekke jaren. Het eerste jaar heb ik alles gespeeld, maar kon ik het seizoen niet afmaken door corona. Het jaar daarna werd ik door de staf gepasseerd voor Norbert Alblas.”

Na een mindere fase van Alblas was het weer de beurt aan Branderhorst. “Ik heb me teruggevochten en sindsdien ben ik een hele stabiele keeper geworden. In de tijd dat ik niet speelde, heb ik stappen gemaakt en gewerkt op mijn zwakke plekken: mijn trap, het meevoetballen, de hoge ballen en uiteindelijk valt nu alles op de juiste plek dit seizoen.”

“Altijd voor een 6,5 gaan”

Zoals eerder benoemd, is Branderhorst dit seizoen een stabiele factor. Meerdere malen heeft hij NEC dit seizoen behoedt voor een nederlaag. “Voor mij is het allerbelangrijkste om stabiel te blijven en altijd voor de 6,5 gaan. Iedereen weet dan wat ze van je kunnen verwachten en dat geeft rust aan een achterhoede en een elftal als geheel. Zoals dat nu gaat, ben ik heel trots.”

Een mooi hoogtepunt voor de goalie kwam in het thuisduel tegen Ajax. De doelman kwam oog in oog te staan met Dusan Tadic op elf meter en wist voor een volle Goffert de inzet van de Serviër te pareren. “Het was apart om te voelen. Ik heb zoiets nog niet echt meegemaakt en daar kreeg ik wel even kippenvel van. Ik was al een tijdje op zoek naar zo’n momentje”, aldus Branderhorst na die wedstrijd.

Branderhorst heeft nog een contract tot de zomer van 2023. Toch ziet hij zijn toekomst gewoon in Nijmegen. “Het zou mooi zijn als ik kan meegroeien met de club. De club zit in de lift en het zou mooi zijn als we weer richting het oude NEC kunnen. Elk seizoen meedoen om de Europese plekken, stabiel linkerrijtje club worden met elk seizoen plek 8 als doelstelling. Daar zie ik mezelf ook wel in passen.”

Foto’s Rob Koppers en Orange Pictures