Na de desastreuze openingswedstrijd tegen Excelsior is menig NEC-fan geschrokken van het spel van de Nijmegenaren en de wens voor versterkingen is dan ook groot. Technisch directeur Carlos Aalbers ging in gesprek met ForzaNEC in op hoe deze afgelopen week voor hem is verlopen en hoe de rest van de transferperiode eruit gaat zien.

Na de 3-4 nederlaag tegen Excelsior moest Aalbers schakelen. Zo’n wedstrijd zag hij niet aankomen. “Je moet door, maar het waren zware dagen. Ik denk dat we na de voorbereiding goede stappen aan het maken waren. Daardoor kwamen er in en rondom de club ook hogere verwachtingen. Dan is zondag wel een zware domper. Dat komt wel even aan en daar schrik je van.”

Opvallend was dat een aantal spelers al na een uur spelen krampverschijnselen had en dat valt niet los te zien van de weinig aansprekende voorbereiding. Aalbers erkent dat. “We bekijken alles en ik denk ook dat deze voorbereiding beter had gekund. Dat moeten we evalueren en dat moet volgend jaar beter. Het heeft met verschillende aspecten te maken, maar in zijn totaliteit moet het gewoon beter.”

Sano

Toch wil de technisch directeur niet meteen zijn hele plan overboord gooien. “We gaan door met dat wat we voor ogen hadden. Het is niet dat we nu alles op z’n kop zetten. We moeten meer dan gemiddeld vervangen. Donderdag komt speler tien binnen, mocht hij door de medische keuring komen. Een aantal dingen willen we ten opzichte van vorig seizoen beter doen. Dat is de lijn die we hadden en nog steeds hebben, daar wijken we niet van af. We zijn er nog lang niet, maar we dachten in de voorbereiding aardig op de goede lijn te zitten. Dan ontstaat daar zondag toch ineens een breuklijn.”

Sano, de nieuwe aanwinst van NEC, met rugnummer zeventien in het midden.

Die tiende aanwinst lijkt dus Kodai Sano te worden. Opnieuw een Japanner wat voor Koki Ogawa, de nieuwe Japanse spits van NEC, wel een fijne bijkomstigheid lijkt. Ogawa spreekt amper Engels en dus is het voor hem fijn dat er in de persoon van Sano een landgenoot wordt gehaald, erkent ook Aalbers. “Hij is een technisch vaardige speler, die hangend links aan de buitenkant kan spelen en in de toekomst richting het middenveld zal gaan. Daarmee zijn we al bezig met de toekomst. We hebben als taak om waarde te creëren en deze speler past in dat kader. Vandaar de keuze voor hem. Daarnaast zijn spelers op de Japanse markt nog voor een normale prijs te krijgen.”

Waarde creëren

Waarde creëren is een duidelijke taak die Aalbers kreeg bij zijn aanstelling en dat is hem deze zomer met het vertrek van Ibrahim Cissoko al goed gelukt. De technisch directeur probeert het nu te doen in een voor Nederlandse begrippen onbekende markt. Dat komt helemaal door de regelgeving in Nederland, waar spelers buiten Europa een bepaald salaris moeten krijgen. Aalbers sprak zich eerder al uit over die regelgeving en ziet het graag veranderen.

“Het zou makkelijker zijn als de regels wat minder strikt zouden zijn omtrent non-EU-spelers. De markt breidt zich steeds meer uit naar een wereldwijd gebied. Wij hebben in Nederland een hele strenge regelgeving en een land als België bijvoorbeeld totaal niet. Ik praat niet alleen over NEC, maar ook over de concurrentiepositie van het Nederlandse voetbal. Deze speler is pas 19 en kunnen we nu nog goedkoop vastleggen. In combinatie met een lage transfersom maakt dit een goedkope deal in deze markt, waar de prijzen de pan uit rijzen.”

Mocht Sano definitief naar Nijmegen komen, dan is Aalbers nog niet uitgewinkeld. Een aanvaller op de rechtervleugel heeft prioriteit. “We weten nog niet hoe het met Elayis Tavsan gaat lopen. Hij heeft nu ook een blessure en dan zie je dat je aan de rechterkant dun bezet bent. In deze periode kunnen dingen wekelijks veranderen door blessures of ontwikkeling van wedstrijden, maar voor nu ligt onze prioriteit in de voorhoede. Je moet rekening houden met Elayis, die graag een stap wil maken. Op dit moment is daar niets concreets in, maar we moeten ons daar wel op voorbereiden. Anders staat hij gewoon nog een jaar onder contract.

Foto’s: Rob Koppers en Orange Pictures