NEC heeft allesbehalve overtuigd tegen Jong AZ vrijdagavond. Na een dramatische eerste helft wist NEC na rust enigszins orde op zaken te stellen, door in ieder geval in het doelsaldo de betere partij te zijn. In het Goffertstadion werd het 2-0.

De equipe van Pepijn Lijnders had tegen Jong AZ één taak. Zelf winnen en dan maar zien wat Fortuna Sittard en Jong Ajax deden op bezoek bij respectievelijk Jong FC Utrecht en FC Volendam. Dat moest het doen zonder de al langer geblesseerde aanvallers Sven Braken en Mohamed Rayhi, terwijl Calvin Verdonk op de tribune zat vanwege een schorsing. Daarom mocht Guus Joppen het weer eens proberen in de basis, aan de linkerkant van de verdediging. 

Lees ook: Joppen: "Fans hebben geen recht om al zo snel te fluiten"

NEC speelde een onthutsend slechte eerste helft en werd al vroeg getrakteerd op gefluit vanaf de tribunes. In de laatste tien minuten voor rust schoot NEC drie keer op doel, maar drie keer wist keeper Nick Olij eenvoudig te keren. Pepijn Lijnders greep in de rust in. Ole Romeny werd ingebracht voor Steeven Langil die andermaal een zeer matige wedstrijd speelde, terwijl Frank Sturing de vervanger was van de licht geblesseerde Ted van de Pavert.

Met de twee jongelingen in het veld had NEC al snel een grote kans op de 1-0. Arnaut Groeneveld zette Romeny alleen voor de doelman, maar hij zag zijn poging stranden op het uitgestoken been van Olij. Hij was wel de speler die NEC nieuw leven inblies. Na een uur spelen gaf hij de bal op Groeneveld, die op zijn beurt Achahbar alleen voor de keeper zette. Hij twijfelde niet en ramde de bal langs de keeper.

Hoewel Romeny verraste met een paar goede acties, wist de jeugdspeler van NEC niet de rest van het team op sleeptouw te nemen. Na de 1-0 kwam NEC namelijk amper meer tot uitgespeelde kansen en gaf het Jong AZ zelfs mogelijkheden om weer op gelijke hoogte te komen. Toch zorgde Arnaut Groeneveld in de slotfase nog voor 2-0.

Scoreverloop:
60′ Anass Achahbar (Arnaut Groeneveld) 1-0 
82′ Arnaut Groeneveld 2-0

Scheidsrechter: Rob Dieperink

Opstelling NEC: Joris Delle; Michael Heinloth, Wojciech Golla, Ted van de Pavert (46′ Frank Sturing), Guus Joppen; Mart Dijkstra (C), Ferdi Kadioglu, Gregor Breinburg; Steeven Langil (46′ Ole Romeny), Anass Achahbar, Arnaut Groeneveld.

Opstelling Jong AZ: Nick Olij; Viktor Karl Einarsson (65′ Kenzo Goudmijn), Joeri Church, Kick Groot, Justin Bakker; Mees Hoedemakers, Jamie Jacobs, Tijjani Reijnders; Mees Kaandorp (67′ Kai Koreniuk), Ferdy Druijff, Melle Springer. 

Foto: Rob Koppers