Ryan Koolwijk verruilde Excelsior afgelopen zomer voor NEC en is onder Alex Pastoor, met wie hij bij de Kralingers ook al samenwerkte, verzekerd van een basisplaats. De middenvelder ving alle competitiewedstrijden de eerste seizoenshelft aan vanaf het begin en verzorgde al vier assists. Desondanks is de 26-jarige Koolwijk niet geheel tevreden over zijn eerste maanden in Nijmeegse dienst. 
"Zelf heb ik in de eerste seizoenshelft alles gebracht, maar ik kan niet tevreden zijn over hoe het is gegaan”, geeft de controleur aan op het digitale thuis van NEC, dat het eerste deel van deze jaargang afsloot met een miserabele vijftiende plaats. ”De eerste wedstrijden begon ik goed, maar tegen het einde van het jaar heb ik onder mijn niveau gepresteerd. Komt misschien ook een beetje omdat we als ploeg niet lekker presteerden. Als je een paar keer ongelukkig verliest, dan is dat niet goed voor het vertrouwen.”
”Ik had dan ook hogere verwachtingen van mijn eigen prestaties toen ik naar NEC kwam”, vervolgt Koolwijk, die de intentie heeft om sterker voor de dag te komen in het nieuwe jaar. ”Het wordt nu zaak om dat te vergeten en er in de tweede seizoenshelft vol voor te gaan. Ik ben er van overtuigd dat het goed gaat komen."
De linkspoot maakte overigens meer speelminuten dan iedere andere selectiespeler in het team van Pastoor: 1442 in totaal. Spelmaker Lasse Schöne (1396) en doelman Gábor Babos, (1260), die de eerste duels van dit seizoen nog op de bank zat ten faveure van de inmiddels naar Ajax vertrokken Jasper Cillessen, volgen de geboren Rotterdammer.