De degradatiezorgen zijn nog steeds niet weg bij NEC. De ploeg van trainer Anton Janssen verloor zaterdagavond in eigen huis met 0-2 van PSV. Voor de Eindhovenaren scoorden Bryan Ruiz en Memphis Depay. NEC blijft steken op de zeventiende plaats op de ranglijst, met twee punten voorsprong op hekkensluiter Roda JC.
De avond begon in stilte. Ter nagedachtenis aan het bombardement op Nijmegen in 1944 werd er één minuut stilte gehouden voor de start van het duel. De bezoekers uit Eindhoven  namen in de beginfase het initiatief en hadden het meeste balbezit. Tot grote kansen leidde dat niet. Aan de andere kant werd NEC na ruim tien minuten voor het eerst gevaarlijk via Navarone Foor, die verrassend een poging waagde door uit de draai op doelman Jeroen Zoet te vuren. Daar had de PSV-goalie echter weinig moeite mee. Langzamerhand brak de wedstrijd open en kreeg PSV enkele kansen, waar keeper Johnsson redding op moest bieden.
Rond de 20e minuut belandde NEC in een fase waar het veel moeite had in de opbouw en weinig kansen creëerde. PSV was de baas op het middenveld, maar kon aanvallend gezien ook maar weinig uitrichten. Ryan Koolwijk mocht van geluk spreken dat hij de eerste helft mocht afmaken, want na een grove charge van de middenvelder had arbiter Kuipers hem zijn tweede gele kaart kunnen geven. Aan de andere kant gaf Kuipers NEC geen strafschop nadat Higdon naar de grond werd getrokken. Na een niet bepaald vermakelijke eerste helft gingen de beide ploegen rusten bij een 0-0 stand.
Na rust kwam PSV goed uit de startblokken en creëerde de ploeg een paar matige kansen, die een prooi waren voor keeper Johnsson. Ook NEC kwam er af en toe goed uit. Zo kopte Lasse Nielsen een hoekschop van Koolwijk rakelings naast en kon Foor zijn voet niet tegen de bal krijgen na een goede actie van Jahanbakhsh. Uit een corner werd het niet veel later echter 0-1 voor de Eindhovenaren. Arias gaf de bal af aan Ruiz en hij schoot de bal na een snelle beweging hard achter keeper Johnsson: 0-1.
Na de tegentreffer probeerde NEC meer druk te zetten naar voren en trainer Anton Janssen hoopte met de inbreng van Jantscher aanvallend meer te brengen. De slordigheid in de passing aan Nijmeegse kant zorgde er echter voor dat NEC maar weinig kon brengen. Acht minuten voor tijd besliste Depay dan toch de wedstrijd namens PSV. De technicus zorgde met een doffe knal van afstand voor de 0-2, waarmee de hoop van NEC op een gelijkspel vervlogen was. In blessuretijd weerhield Johnsson Depay er nog van om de 0-3 te maken. Bij 0-2 werd er afgefloten.
Volgende week zaterdag gaat NEC op bezoek bij PEC Zwolle, als voorproefje op de halve finale van de KNVB-beker. Het duel begint om 18:45 uur.
Wedstrijdverloop
58’ 0-1: Ruiz.
82’ 0-2: Depay.
Opstelling NEC: Johnsson; Vermijl, Van Eijden, Nielsen, Conboy; Stefanik (64’ Jantscher), Rieks, Koolwijk; Jahanbakhsh, Higdon, Foor (83’ Hemlein).
Opstelling PSV: Zoet; Arias, Bruma, Rekik, Willems (83’ Hendrix); Hiljemark, Park, Schaars; Ruiz, Locadia (71’ Matavz), Depay.