De spreekwoordelijke ezel NEC heeft zich maandagavond voor de tweede keer tegen de Amsterdamse steen gestoten. Jong Ajax won op De Toekomst met 1-0, waardoor zij de nieuwe koploper van de Jupiler League zijn en NEC de kansen op directe promotie niet meer in eigen hand heeft.

NEC, dat startte met Mart Dijkstra en Steeven Langil in plaats van Sven Braken en Kevin Jansen, begon aardig aan de wedstrijd, maar creëerde nog niet veel kansen. Achterin hielden de Nijmegenaren het, in tegenstelling tot de vorige wedstrijd, het nog dicht. Daardoor kregen de Amsterdammers ook niet veel mogelijkheden. Toch had NEC in die fase moeten toeslaan, zou later blijken. De bezoekers werden echter nauwelijks gevaarlijk.

Het was vooral een felle beginfase met twee teams die wilden laten zien dat ze er vol voor gingen. Jong Ajax had na elf minuten al vier keer een overtreding begaan. De ergste volgde daarna pas toen Azor Matusiwa Calvin Verdonk op schandalige wijze onderuit schoffelde. De middenvelder kwam heel goed weg met een gele kaart.

Ontsnapt aan rood
Na twintig minuten waren er overigens aan beide kanten nog nul schoten genoteerd, maar dat zou snel veranderen. Na een sterke openingsfase van NEC nam de thuisploeg de controle wat meer over. Dat leverde nog niet veel op, maar de eerste de beste kans zat er wel meteen in. Matusiwa, die eigenlijk niet meer op het veld had mogen staan, gaf voor, de verdediging zat compleet mis en Dennis Johnsen nam aan en krulde de bal in het doel: 1-0.

Na de openingstreffer deed de wedstrijd veel denken aan de eerdere ontmoeting. NEC begon wat sterker, Jong Ajax nam het over en scoorde, waarna NEC achteruit ging lopen en in de Amsterdamse val liep. De thuisploeg zette uitstekend druk en zorgde er zo voor dat NEC veel moeite had in de opbouw.

Tweede helft
Het begin van de tweede helft werd opnieuw getypeerd door harde overtredingen en welles-nietesspelletjes over het geven van kaarten. Vervolgens NEC dan eindelijk de eerste echte kansen. Eerst schoot Groeneveld over na een combinatie met Achahbar en even later ging een poging van de spits net naast. Jong Ajax was in die fase zeker niet sterk, maar NEC maakte er geen gebruik van. De Nijmegenaren leken vooral in de eindfase overtuiging te missen.

Na 64 minuten kwam NEC goed weg met een gele kaart toen Ajacied Ché Nunnely eruit kon in de counter. Verdonk snelde echter naar de rechterflank en haalde de aanvaller neer. De scheidsrechter was coulant en gaf geel, waardoor Verdonk de wedstrijd tegen Jong AZ van aanstaande vrijdag mist. Het was zijn vijfde. De aanvalsdrang van NEC was toen al wel minder geworden. Johnsen kreeg aan de andere kant juist een goede kans na balverlies van NEC. Hij schoot net naast.

Toen de tijd vervolgens steeds meer begon te dringen voor NEC, gingen de Nijmegenaren weer meer aanvallen. Wojciech Golla was de stormram die in de slotfase voorin te vinden was naast Achahbar. Met het inbrengen van Jansen en Jari Schuurman voor Breinburg en Kadioglu hoopte Lijnders nog iets te forceren, maar dat slaagde onvoldoende.Schuurman kreeg nog een enorme kans toen hij een op een stond met Kostas Lamprou, maar hij schoof de bal een meter naast het doel. De punten bleven in Amsterdam.

Wedstrijdverloop
24′ 1-0: Johnsen.

Opstelling NEC: Delle; Heinloth, Golla, Van de Pavert, Verdonk; Dijkstra, Kadioglu (81′ Schuurman), Breinburg (81′ Jansen); Langil, Achahbar, Groeneveld.

Opstelling Jong Ajax: Lamprou; Orejuela, Doekhi, Bergsma, Sanniez; Matusiwa, Mazraoui (58′ Pasquali), De Wit; Nunnely (92′ Sierhuis), Cassierra, Johnsen.

Reacties:
Achahbar: "Zij kregen één goede kans en die ging erin"
Lijnders verslagen: "Scorebord gaf vandaag niet de juiste uitslag weer"

Foto: Orange Pictures