NEC heeft zaterdagavond verloren op bezoek bij PSV in het Philips Stadion. De ploeg van Rogier Meijer verloor met 4-0. De Nijmegenaren hielden de eerste helft lang stand, maar incasseerden daarna twee tegentreffers in één minuut tijd.

Na een indrukkende minuut stilte voor de slachtoffers van de aardbeving in Marokko en de overstromingen in Libië, begon NEC de wedstrijd in Eindhoven twaalf minuten later dan gepland vanwege problemen met de VAR. Daarnaast moesten de Nijmegenaren het zonder het centrale duo Philippe Sandler – Bram Nuytinck doen. Hierdoor begonnen Mathias Ross en Calvin Verdonk in het hart van de verdediging. Voorin nam Rober González de plaats van Lars Olden Larsen in. Bart van Rooij keerde terug in de wedstrijdselectie, maar begon op de bank. Er waren maar liefst 1007 NEC-supporters meegereisd naar Eindhoven.

In de openingsfase hield NEC redelijk stand in Eindhoven. Na een klein kwartier spelen was de eerste mogelijkheid voor PSV en moest Jasper Cillessen in actie komen. De doelman tikte een kopbal van André Ramalho over. PSV kreeg de nodige mogelijkheden, maar de bal ging er steeds niet in. Mede door een goed keepende Cillessen. Aanvallend was NEC onmachtig, het kwam amper op de helft van de tegenstander. In de 36e minuut was het dan eindelijk raak voor PSV: Luuk de Jong kopte vanuit een corner raak. Één minuut later verdubbelde de Eindhovenaren de score: Noa Lang kwam na knullig balverlies van Dirk Proper oog in oog met Cillessen te staan en passeerde de doelman van NEC.

Tweede helft

Al snel in de tweede helft gaf Joey Kooij een penalty voor PSV nadat Van Rooij een overtreding beging op Lang. De strafschop werd vervolgens benut door De Jong. Na een uur spelen mocht de Japanner Kodai Sano zijn officiële debuut maken als invaller. Na de 3-0 voorsprong leek PSV wel uitgevoetbald te zijn en waren er weinig kansen meer voor de thuisploeg. Ze leken wat gas terug te hebben genomen, met de Champions League wedstrijd tegen Arsenal komende week in het vooruitzicht. In de slotfase werd Kooij nog naar het scherm geroepen vanwege een mogelijke handsbal van Calvin Verdonk in de zestien. Dit bleek na de check een strafschop te zijn die vervolgens raak werd geschoten door Ricardo Pepi. In de blessuretijd leek NEC via Sano een eretreffer te maken, maar de goal werd afgekeurd door de VAR vanwege buitenspel en zo bleef het bij 4-0 in Eindhoven.

In het kort

Wedstrijdverloop
37′ 1-0, Luuk de Jong
38′ 2-0, Noa Lang
49′ 3-0, Luuk de Jong
87′ 4-0, Ricardo Pepi

Geel: Pereira (NEC), De Jong (PSV), Ross (NEC), Dost (NEC)

Opstelling NEC: Cillessen; Pereira (36′ Van Rooij), Ross, Verdonk, Baas; Schöne (72′ Hoedemakers), Mattsson, Proper; Rober (59′ Olden Larsen), Ogawa (72′ Dost), Hansen (59′ Sano).

Opstelling PSV: Benítez; Dest (63′ Teze), Ramalho, Bella-Kotchap (63′ Boscagli), Van Aanholt; Schouten, Saibari (83′ Til), Veerman; Bakayoko, De Jong (83′ Pepi), Lang (56′ Lozano).

Scheidsrechter: Joey Kooij

Toeschouwers: 34.200

Foto: Orange Pictures