NEC heeft zichzelf een uiterst slechte dienst bewezen. De Nijmeegse formatie verloor kansloos en geheel terecht op bezoek bij Cambuur Leeuwarden. De Leeuwarders, die 20 wedstrijden op rij zonder zege aan de aftrap verschenen, wonnen met 3-1. NEC liep hierdoor een plek in de subtop van de ranglijst mis en ziet de concurrentie akelig dichtbij komen.

Waterballet
Al gauw werd duidelijk dat er vanavond in Leeuwarden geen hoogstaand voetbal zou worden gespeeld. De harde regen, de wind en het veld waren allen niet in het voordeel van NEC, laat staan van SC Cambuur. Het was meer een waterballet dan een voetbalwedstrijd op Eredivisie niveau. Maar ondanks alle factoren kwamen de gastheren wél op voorsprong. Na een moeizaam en rommelige openingsfase van beide kanten, scoorde Ogbeche uit een stilstaande situatie. Een corner, welke in eerste instantie geen corner mocht worden –  want Lucas Woudenberg werd vastgehouden – kwam strak voor de goal van Van Duin. De bal zeilde over alles en iedereen heen, maar behalve over Ogbeche. De Cambuur-spits was het scherpst en zette de thuisploeg op 1-0. NEC moest in de achtervolging en deed dit dan ook meteen. Eenzelfde corner, welke werd getrapt door Limbombe, belandde in het drukke strafschopgebied. Xander Houtkoop kreeg de bal ietwat ongelukkig op zijn schoen en promoveerde de bal tot doelpunt; 1-1. Met de 1-1 was dan ook alles gezegd. Helemaal voor Nijmeegse zijde. Want NEC speelde slecht, heel slecht. De bal werd sporadisch met de juiste snelheid en zuiverheid overgespeeld, wat resulteerde in balverlies en omschakelmomenten. De thuisploeg ging er niet goed mee om, anders had NEC met de rust al tegen een onoverbrugbare achterstand aangekeken.

Onherkenbaar
In het tweede bedrijf startten beide elftallen met dezelfde 22 als bij het beginsignaal. NEC bleef jammer genoeg waarbij het gebleven was. Onzorgvuldige passing, geen agressiviteit en totaal geen beleving tonen. SC Cambuur, gesteund door de fanatieke aanhang, rook bloed en kwam daardoor dichter en dichter bij de goal van Van Duin. Opnieuw was een corner de boosdoener in dit duel. De bal zeilde wederom strak voor en werd net als in de eerste helft bekroond tot doelpunt door Ogbeche; 2-1. In de jacht op de gelijkmaker, indien er al gesproken mocht worden, scoorde SC Cambuur zelfs de verlossende 3-1. Een vrije trap werd aangeraakt door Christian Santos en belandde pardoes achter de Nijmeegse goalie. NEC stevende af op een deceptie van jewelste. Cambuur, dat al 20 wedstrijden op rij zonder overwinning zat, boekte hierdoor eindelijk weer eens een zege. Laat dat dan opnieuw net als voorheen tegen pak ‘m beet RBC Roosendaal, Excelsior, De Graafschap gebeuren als NEC de tegenstander was. NEC was volledig onherkenbaar in de tweede helft en was geen schim van de ploeg die in het begin van het seizoen won bij onder andere Willem II en in De Goffert van sc Heerenveen en FC Utrecht.
Enfin, we moeten door en aanstaande dinsdag wacht HHC Hardenberg in de achtste finale van het vaderlandse bekertoernooi. Vijf dagen later sluit NEC de eerste competitiehelft af met een thuiswedstrijd tegen Feyenoord. Het duel begint zondagmiddag om 14.30 uur.

Wedstrijdstatistieken:

Opstelling Cambuur: Nienhuis; Peersman, Dammers, Van de Laan, Andriuskevisius; Montero, Bakker, Byrne, Rosheuvel; Ogbeche, Houtkoop (Berisha ’72)
Opstelling NEC: Van Duin; Kane, Van Eijden, Golla (Lundholm ’77), Woudenberg; Bikel (Rayhi ’66), Breinburg, Foor, Sleegers (Appiah ’56); Santos, Limbombe

Geel: Van Eijden (NEC), Bakker (SC Cambuur)

Scoreverloop:

’20 1-0 Ogbeche

’24 1-1 e.d. Houtkoop

’49 2-1 Ogbeche

’66 3-1 e.d. Santos