NEC heeft de supporters maar vooral zichzelf een slechte dienst bewezen. Op bezoek in het vernieuwde Polman-stadion verloren de Nijmegenaren met 3-0. Tannane, Bruns en Weghorst scoorden namens de Almeloërs. NEC moest het duel uitspelen met tien man. Marcel Appiah kreeg een rode kaart toegewezen van arbiter Kamphuis na onbesuisd inkomen op Darri.

35 meter
Beide elftallen begonnen onrustig aan het duel. Heracles dat ietwat de bovenliggende partij was en veel druk zette op de achterhoede van NEC kwam al in de 5de minuut van de wedstrijd op voorsprong. Ousamma Tannane ging achter de bal staan, haalde van 35 meter ontzettend hard uit en liet doelman Halldórsson met een streep in de kruising vrijwel kansloos; 1-0. Na de openingstreffer bleef het veldspel onrustig. NEC kwam maar moeilijk aan voetballen toe en lukte het niet om de bal drie of vier keer naar dezelfde kleur te spelen. Hetzelfde gold voor Heracles. De Almeloërs speelden in een te laag tempo en waren heel onzuiver in de passing en afronding, maar leidde wel met 1-0. De enige mogelijkheid die NEC voor rust kreeg was die van Navarone Foor. De hardwerkende middenvelder kopte van dichtbij jammer genoeg in de handen van doelman Castro. Stand bleef zo steken op 1-0. Heracles had via afstandsschoten kansen om de marge te vergroten maar liet dat na. Zodoende was de ruststand 1-0 in het voordeel van Heracles Almelo.

Ongekend
NEC wisselde in de rust Sjoerd Ars voor nieuwkomer Sam Lundholm. De jonge Zweed kon zijn stempel niet echt drukken op de wedstrijd en lijkt nog erg te moeten wennen aan het positiespel, de ambiance en het niveau. Na nog geen tien minuten in de tweede helft kwam Heracles op 2-0. Een afstandsschot, zoals vele deden volgen, werd slecht verwerkt door doelman Halldórsson en belandde pal voor de voeten van Heraclied Bruns. De Wierdenaar verzilverde dit buitenkansje. Vervolgens ging NEC op jacht naar de aansluitingstreffer, maar het veldspel was ongekend slecht en onzuiver dat het soms pijn aan de ogen deed. Simpele inspeelpasses en diepteballen kwamen niet aan en ook onderling leek er geen samenhang te zijn. Zonde, want iedereen weet hoe goed NEC kan zijn als het loopt! Rechtsback Marcel Appiah kon zijn emoties niet in bedwang houden en gleed onbesuisd door op Darri van Heracles. Arbiter Kamphuis twijfelde in eerste instantie, maar trok daarna toch de rode prent. NEC verder met tien man. Na de rode kaart was het spel helemaal weg bij NEC en was het wachten op meer Almelose treffers. Hoewel NEC goed stand hield viel de derde treffer uiteindelijk nog. Een steekpass op de slungelige Weghorst bekroonde de spits met de derde treffer van de middag. Met nog een poging van Santos die naast dwarrelde floot scheidsrechter Kamphuis voor het einde van het duel en barstte het feest los in Almelo.

Werk aan de winkel
Hoewel het seizoen slechts twee duels oud is, lijkt NEC zich toch te moeten versterken. Met name een speler die rust uitstraalt op het middenveld en over aanvallende kwaliteiten beschikt lijkt NEC te ontberen. Voorin is het ook magertjes. Sjoerd Ars bleek in de afgelopen twee duels niet dezelfde Ars te zijn als in de Jupiler League waarin hij aan de lopende band scoorde. Ook Santos, normaliter goaltjesdief pur sang, was net als afgelopen woensdag onzichtbaar. Zo lijkt het gemis van sterspeler Alireza Jahanbakhsh en het niveauverschil met de Jupiler League toch erger te zijn dan dat we in eerste instantie hadden gedacht. Kortom, het is te hopen dat Anthony Limbombe blijft behouden voor de club en dat er nog enkele versterkingen aan de selectie worden toegevoegd. We hebben drie punten uit twee duels en dat is nog niet eens zo slecht na te zijn opgestaan uit het land van de dood.

Ajax
Volgende week op papier een zware maar leuke uitdaging voor NEC. In de eigen Goffert komt recordkampioen Ajax op bezoek. Met nagenoeg een fitte selectie en een team dat uit is op revanche kunnen we een hele interessante ontmoeting verwachten. De Goffert moet net als tegen Excelsior weer kolken. Om 14.30 uur trappen beide elftallen af.

 

Wedstrijdstatistieken:

 ‘5 Tannane

‘53 Bruns

’55 Rode kaart Appiah (NEC)

’75 Weghorst

 

Opstelling Heracles Almelo: Castro; Te Wierik, Droste, Zomer, Fledderus; Bruns (’78 Peter van Ooijen), Bel Hassani (’69 Gosens), Pelupessy; Darri (’65 Garcia-Garcia), Weghorst, Tannane

 

Opstelling NEC: Halldórsson; Appiah, Van Eijden, Golla, Buysse (’86 Leiwakabessy); Breinburg (’64 Todd Kane), Bikel, Santos; Limbombe, Ars (’46 Lundholm), Foor.

Foto: Rob Koppers