Daar waar Omroep Gelderland eerder vandaag met het bericht kwam dat er twijfels waren over de veiligheid van het dak van het Goffertstadion, komt De Gelderlander met een ander bericht. Het bureau dat het onderzoek zal doen heeft naar aanleiding van vanochtend nogmaals alles berekend maar komt met hetzelfde antwoord: het dak is veilig.

Na de instorting van het dak van het stadion van AZ werd er ook in Nijmegen een onderzoek ingesteld omtrent het dak. Hieruit bleek dat er sinds 1999 geen groot onderhoud meer was uitgevoerd. Daarnaast waren de stalen onderdelen inmiddels roestig geworden. De roestvorming is echter niet zo erg dat het staal dunner is geworden en er gevaren kunnen ontstaan. Ook zijn er nergens scheuren in lasnaden gezien. Zonder onderhoud kan het dak nog zeker tot 2025 mee, constateerde het bureau.

Stadionmanager Theo van Centum beaamt dit. “Wat ons betreft is er niks aan de hand. We moeten alleen het onderhoud verbeteren qua roestvorming. De Omgevingsdienst zei ook dat we wel onderhoud moesten uitvoeren aan het dak. Dat wilden we eind vorig jaar doen, door een bedrijf, maar die zeiden dat het daar te nat en te winderig voor was. Dus hebben we uitstel gevraagd voor maart/april en daar is de Omgevingsdienst akkoord mee gegaan. Ook zij hebben er nogmaals naar gekeken en ze kwamen niet tot andere conclusies. Het dak is zo veilig als wat. Het is niet nodig dat de supporters zaterdag thuisblijven omdat ze zich zorgen maken over de veiligheid in het stadion.”

Oorspronkelijk bericht: Onderzoek ingesteld om dak van De Goffert

Er is twijfel over de veiligheid van het dak van NEC-stadion De Goffert. Dat is wat blijkt uit onderzoek van Omroep Gelderland. Zij melden dat deskundigen zich zorgen maken over het dak en zeker bij stormsituaties. Naar aanleiding van het onderzoek laat de Nijmeegse Omgevingsdienst een herberekening uitvoeren.

NEC leek het ergste te hebben gehad na het instorten van een deel van de tribune na de verloren derby tegen Vitesse (0-1). Nu blijkt dat dus misschien niet zo te zijn. Vanochtend kwam via Omroep Gelderland het nieuws naar buiten dat het dak van het stadion voor twijfels over de veiligheid bij deskundigen zorgt. Een AZ-scenario moet worden voorkomen. Zaterdag mag De Goffert voor het eerst sinds lange tijd weer volledig gevuld worden.

Uit het inspectierapport van de Nijmeegse Omgevingsdienst (ODRN) uit februari 2021 blijkt dat de staalconstructie van het dak flink roestig is en dat er sinds 1999 geen groot onderhoud meer is uitgevoerd. In maart 2021 zou de Omgevingsdienst gemeld hebben dat het dak een hoge prioriteit heeft aangezien er doden kunnen vallen als het dak naar beneden komt. Naar aanleiding van de hoge prioriteit is er echter nog niks veranderd aan de situatie.

“Ik zie daar fouten”

De roestige onderdelen moeten worden aangepakt. Stadionmanager Theo van Benthum meldt dat het onderhoud voor het voorjaar van dit jaar gepland staat. Echter meldt de Omroep dat dit niet het grootste probleem is. Zij hebben deskundigen laten kijken naar de inspectie- en constructierapporten en deze weet te melden dat de windbelasting niet goed is geregeld. “Daar rammelt het echt. Ik zie daar fouten.”

“De wind die langs een gebouw waait, duwt en trekt aan het dak. Daarom moet van tevoren worden berekend hoeveel zo’n dak kan hebben. Deze berekening is cruciaal, zeker voor een dak van een stadion waaronder bij een wedstrijd duizenden mensen zitten”, aldus de deskundigen, onderzoeker Sander Pasterkamp en hoogleraar Constructieve Vormgeving Rob Nijsse van TU Delft. Zij stellen dat het bij De Goffert mis is gegaan bij die berekeningen.

Reactie van Van Schaik

“Veiligheid voor alles”, reageert NEC-directeur Wilco van Schaik. “Er zijn elk jaar inspecties geweest. Er hebben ook na AZ onafhankelijke, gespecialiseerde partijen naar gekeken”, reageert hij. “Niemand wil een risico nemen. Er is te veel gebeurd in Nederlandse stadions.” De Omgevingsdienst laat weten zich niet te herkennen in de kritiek van de twee deskundigen. Desondanks besloot de Omgevingsdienst om na de berekeningen van de deskundigen te hebben gezien om een herberekening te gaan doen.

Foto: Rob Koppers