Nog niet zo lang geleden kwam Bart van Rooij net kijken in het eerste van NEC en nu is de jonge rechtsback niet meer weg te denken uit de basis. Ondanks de teleurstellende nederlaag tegen Cambuur van afgelopen vrijdag (0-2) hield Van Rooij zich nog redelijk staande. De pas achttienjarige rechtsback stond voor de negentiende keer op rij in de basis in de competitie.

"Ik probeer steeds volwassener te spelen en heb daarin veel contact met Adrie Bogers", sprak Van Rooij tegen ForzaNEC. "Hij helpt me daarbij. Nu gaat het vooral over doordekken, duels winnen en kort spelen. Dat gaat best goed. Ook aanvallend probeer ik iets te doen. Ik had een goede voorzet op Etien die ‘m helaas niet binnenkopte. Hij stond tussen twee man, dat was lastig. Ik probeer deze lijn door te trekken. Voor mij is het belangrijk om veel minuten te maken. Ik maak ook weleens fouten, maar ja, als je maar honderd procent geeft."

Sinds half september krijgt Van Rooij al de voorkeur boven Terry Lartey Sanniez. "Dit geeft vertrouwen, ja. Ik sta nu al maanden in de basis. Er zijn nog genoeg dingen die beter kunnen en daar spreek ik over met de trainers, zo probeer ik steeds volwassener te worden en ervaring op te doen. Ik word steeds stabieler. Verdedigend moet ik zo doorgaan, als het ware in de kuiten van de tegenstander bijten, en nu wil ik me ook aanvallend meer laten zien."

Ondertussen zitten voor spelers als Anthony Musaba en Ole Romeny de scouts op de tribune. Wordt Van Rooij ook al gevolgd? "Daar ben ik niet mee bezig. Ik ben al blij dat ik hier mag spelen, daar heb ik jaren hard voor gewerkt. Ik moet het hier eerst waarmaken voordat ik aan een vertrek denk. Ik ben hier nog lang niet klaar. Dit is mijn club, ik wil eerst hier groeien. Elke voetballer heeft ambitie, maar ik ben nu alleen bezig met NEC."

Cambuur
De nederlaag tegen Cambuur was uiteraard teleurstellend en ook nog terecht, beaamde Van Rooij. "Zij hebben de beste kansen gehad. Toen het nog 0-0 stond, kregen we een paar mogelijkheden, kansen wil ik ze niet noemen. Het was in ieder geval nog een wedstrijd, bij 0-0 en bij 0-1. Maar dan schiet Mühren die bal zo binnen… Geluk van de koploper? Dan weet ik niet bij een speler als hij. Die penalty krijgen wij er ook wel in, maar die 0-2, dat is echt kwaliteit."

Voor de wedstrijd wilde trainer François Gesthuizen meer agressiviteit zien, maar zeker in de beginfase kwam dat er niet uit bij NEC. "We probeerden het wel, bijvoorbeeld met meer doordekken. We wilden juist de mentaliteit laten zien die men hier graag ziet. Als je dat met z’n allen doet, kun je het de tegenstander moeilijk maken, maar soms komen we daarin tekort op een aantal vlakken. Dan word je gewoon weggespeeld."

Van Rooij zag ook dat het bij NEC simpelweg niet lukte. "Er zijn fases geweest waarin zij veel de bal hadden, maar bijvoorbeeld net na rust hadden wij veel druk op de bal en zag je ook dat Cambuur het even moeilijk had. Dan gaat het erom wat je met de bal doet. Als we intensiever druk hadden gezet, hadden we het ze moeilijker kunnen maken. Jong Ajax was in die zin een moeilijkere tegenstander. Die durven alles met de bal."

Hoewel Cambuur te sterk was voor NEC had Van Rooij absoluut geen vrede met de nederlaag. "Je mag nooit zeggen dat het niet erg is om van de koploper te verliezen. Ook deze wedstrijden moet je proberen te winnen. Volgende week Telstar, dan moeten we weer aan de bak. Is het kunstgras daar? Dat ligt me wel."

Foto: Rob Koppers