Er is een eind gekomen aan de tijd van Ole Romeny bij NEC. Hij vertrok donderdag naar FC Emmen. De aanvaller speelde vanaf 2007 zijn hele jeugd bij de Nijmegenaren en mocht op 19 januari 2018 zijn debuut maken in het eerste elftal van NEC. Hij was toen pas zeventien jaar. Een mooie toekomst bij het eerste elftal wachtte op hem, maar daar is hij uiteindelijk niet in geslaagd.

NEC zag in hem toentertijd een toekomstig sterkhouder en aanvalsleider. Iedereen kon zien wat voor talent Romeny bezat. Ook jeugdelftallen van Oranje heeft hij doorlopen. Zo heeft hij bij Nederland onder 15 en de elftallen van onder 18 tot en met onder 20 allemaal wedstrijden gespeeld. Toch leek het er steeds maar niet uit te komen bij NEC. Hij bewees zich niet genoeg om een vaste basisplaats af te dwingen in de jaren in de Keuken Kampioen Divisie.

FC Emmen
Pepijn Lijnders haalde na zijn komst in Nijmegen in januari 2018 Romeny direct bij de selectie. De oefenmeester sprak lovend over de kwaliteiten van de aanvaller en zag in hem ook echt een mega-talent. Het debuut verliep iets anders dan gehoopt: NEC verspeelde bij Almere City dure punten in de titelrace en Romeny kreeg tot overmaat van ramp ook nog eens een rode kaart. Zijn eerste doelpunt in Nijmeegse dienst zou hij pas laat maken: in de play-offs tegen uitgerekend FC Emmen bleek zijn treffer net niet genoeg voor het behalen van de volgende ronde (4-1 winst, 4-0 nederlaag in Emmen).

In het seizoen daarna speelde Romeny zijn eerste volledige seizoen mee met de A-selectie. Hij miste hier alleen wedstrijden door interlandverplichtingen en een voetblessure. Toch kreeg hij in 23 wedstrijden het maar één keer voor elkaar een doelpunt te maken. Dat was voor vele supporters vaak ook een frustratiepunt. Vaak werd er besproken dat die jongen ‘echt wel goed kan voetballen, maar zo weinig scoort’. Doordat Romeny dus niet de echte nummer 9 rol kon invullen, moest hij vaak wisselen van positie. Hij heeft iedere positie in de aanval wel ingevuld, maar je kon op hem nooit één positie stempelen.

RKC
Voor Jack de Gier was de maat op een gegeven moment ook vol. Uit bij RKC Waalwijk viel Romeny na een kwartier noodgedwongen in. Een misplaatste hakbal leidde vervolgens de 1-0 voor RKC in, waarna Romeny in de rust weer achter moest blijven in de kleedkamer. Een spreekverbod volgde voor de jonge aanvaller.

NEC erkende dit probleem ook. Het talent was er, maar kwam er gewoon niet uit. De club en de speler kwamen tot de conclusie dat een andere omgeving, weg van familie en vrienden, misschien goed was voor Romeny. Er kwam een huurdeal met Willem II, dat ook nog een optie tot koop bedwong. Dit was ze het jaar daarvoor goed bevallen met Mike Tresor Ndayishimiye. Deze samenwerking liep uiteindelijk uit op een fiasco. In elf wedstrijden, waarvan het grootste gedeelte invalbeurten waren, scoorde hij niet en gaf hij ook geen assists.

Terwijl ‘zijn’ NEC aan het strijden was voor promotie, moest Romeny toekijken hoe de club promoveerde zonder zijn bijdrage. Iets wat de jaren ervoor met hem niet gelukt was, lukte nu wel. Door de promotie en daaruitvolgende kwaliteitsimpuls werden zijn kansen om het toch te maken in Nijmegen alsmaar kleiner. De speculaties dat hij afgelopen zomer dan ook zou vertrekken bij NEC namen toe. Op de slotdag leek hij zelfs naar NAC Breda te trekken, maar die deal ketste af. Een half jaar invalbeurtjes en basisplaatsen in het bekertoernooi waren het resultaat. Romeny was de stand-in van Akman.

Die rol is inmiddels ingevuld met de komst van Wilfried Bony en daardoor komt er een einde aan de tijd van Nijmegenaar Romeny bij NEC. En dat door de komst van een oud-Vitesse spits.

Foto’s: Orange Pictures en Rob Koppers