Na twee keer een valse start is Cas Odenthal nu vastberaden zijn basisplek te behouden bij NEC. Zowel in het seizoen 2019-2020 als in het huidige seizoen, begon de jonge verdediger de eerste serie wedstrijden in de basis. Beide keren verloor hij zijn basisplek. Na de misère bij Telstar kreeg Odenthal onlangs een nieuwe kans in de basis. Nu wil hij niet meer wijken.

Odenthal stapte in 2018 over van de jeugd van FC Utrecht naar NEC. Na een goed seizoen bij de onder 19, waar hij aanvoerder was van een team met onder anderen Souffian El Karouani en Bart van Rooij mocht de verdediger in de voorbereiding op het seizoen 2019-2020 meetrainen met de selectie. Zijn goede prestaties werden zelfs beloond met een basisplek bij de start van de competitie. Ook dit seizoen begon de jonge verdediger in de basis, maar nu werd hij na een aantal wedstrijden opnieuw gepasseerd. “Vorig seizoen begon ik niet onaardig, maar na een paar wedstrijden kreeg Frank Sturing de voorkeur. Het was jammer dat ik van de trainers destijds niet echt een kans meer kreeg om me terug te vechten in het team. Ook dit seizoen moest ik na een paar wedstrijden plaatsmaken. Gelukkig krijg ik van de huidige trainer wél een nieuwe kans. Ik wil de rest van het seizoen basisspeler zijn.”

Mental coach

Er is meer duidelijkheid nu er één trainer aan het roer is in plaats van drie, maar dit is niet de enige reden dat Odenthal mentaal sterker is geworden: “Ik praat weleens met een mental coach en ik merk dat mij dat helpt om dingen in perspectief te zien. Ik word er sterker door en leer hier veel van. Ook trek ik veel op met Edgar Barreto. Hij geeft me veel aandacht en ik leer enorm veel van zijn tips en ervaring.”

Verder werkt Odenthal veel aan zijn fysiek. “Ik ben de afgelopen anderhalf jaar zo’n 7 kilo aangekomen. Alleen aan spierkracht.” Zo zien we een sterkere verdediger dan anderhalf jaar geleden. Toch is er ook weleens kritiek op zijn spel. Odenthal kan daarmee leven en beaamt dat het ook nog beter kan en moet: “Mijn linkerbeen kan beter, positioneel sta ik al vaak goed, maar ook dit kan ik verbeteren en ik moet in de lucht nog sterker worden. Met name ook aanvallend.”

Maar ook hier werkt Odenthal hard aan. “We kijken vaak beelden terug. Individueel of als linie. Ook gaan we vaak met z’n vieren of vijven naar buiten om af te werken.” Verder is de jonge verdediger elke dag bezig om beter te worden: “Ik wil veel constanter en nog beter worden en daar ben ik elke dag mee bezig. Praten, leren, trainen, fitnessen, elke dag probeer ik me te verbeteren. Ik zit nog niet op het niveau dat ik wil nastreven. En dat er af en toe kritiek is, dat mag. Ik lees gelukkig weinig bladen en heb geen social media, dat scheelt in ieder geval”, zegt Odenthal grijnzend.

Dat er af en toe kritiek is, dat mag. Ik lees gelukkig weinig bladen en heb geen social media.

Promotie

In het huidige seizoen staat NEC op de vijfde plaats. De doelstelling is om bij de eerste vijf te eindigen, maar Odenthal denkt dat er toch meer te halen valt. “We hebben een goed team dat echt van iedereen kan winnen. In de nacompetitie gaat het straks om één wedstrijd waar echt van alles kan gebeuren.” Zo ver hoeft het van Odenthal niet eens te komen, stelt hij. “We staan maar negen punten achter op de nummer twee in een competitie waar onderling ook nog de nodige punten worden verspeeld. We zijn zeker niet kansloos voor een directe promotieplek. Wij geloven er met zijn allen heilig in.”

Supporters

Het moet dit seizoen zonder de steun van de supporters. Waar NEC normaal over een dood punt heen geholpen kon worden door de aanmoediging van het publiek is het dit seizoen stil vanaf de tribune. Toch voelen Odenthal en zijn teamgenoten de steun van de fans. “Als je ziet dat ze voor de uitwedstrijd tegen De Graafschap met spandoeken staan, of vuurwerk afsteken voor of tijdens een wedstrijd, dan geeft dat echt een enorme positieve drive aan het team. Helaas moeten we het zonder de fans doen, maar we weten elke wedstrijd dat ze meekijken.”

Zaterdag staat er alweer een nieuwe wedstrijd op het programma. MVV-uit is de laatste jaren een lastige horde gebleken. Woensdag wacht dan de confrontatie met de topscorer van de Eredivisie: Georgios Giakoumakis van VVV-Venlo. Daarover is Odenthal kort: “Ik denk zeker dat we een kans hebben woensdag. Van de vier ploegen die we konden loten, is dit op papier de makkelijkste. Toch blijft het een Eredivisieclub en dus zijn zij favoriet. Het is leuk om tegen Giakoumakis te spelen. Heel leerzaam voor mij, maar ik focus me toch echt eerst op MVV.”

Contract

En dan lonkt volgend seizoen misschien wel de Eredivisie voor de speler wiens contract aan het einde van dit seizoen afloopt. Bij de kwestie Syb van Ottele zagen we dat NEC niet altijd op tijd is bij het aanbieden van een contract. De jongeling vertrok naar SC Heerenveen. Zo lopen er meer contracten af aan het einde van dit seizoen. Inmiddels zijn de onderhandelingen al gestart, toch? Odenthal lachend: “Nee, ik heb nog niets gehoord van de club. Ik maak me er geen zorgen over. Ik focus me op het heden en probeer het vertrouwen dat ik nu krijg de rest van het seizoen vast te houden.” NEC heeft wel een optie in het contract van Cas Odenthal, waarin het contract met een jaar kan worden verlengd.

Foto’s: Rob Koppers