NEC beschouwt hem als een werkweigeraar en dreigt met juridische stappen. Saïdi Ntibazonkiza zelf ziet het anders. „Ik sta er niet meer onder contract.”
Er is een lange aarzeling aan vooraf gegaan, maar uiteindelijk zwaait Saïdi Ntibazonkiza (22) de voordeur dan toch open. Uitbundig gekleurde doeken voor de ramen van zijn appartement houden het zonlicht gedecideerd buiten. Aan een muur hangt de grote nationale vlag van Burundi. En foto’s. Veel foto’s van zijn een jaar jongere vrouw Sada en zoontje Saïdi van bijna vier jaar, die na zijn vlucht uit het door burgeroorlogen geteisterde Afrikaanse land in Burundi zijn achtergebleven.
Saïdi heeft de woonkamer alweer verlaten om terug te keren met het papier waar het allemaal om draait: het contract waar NEC hem aan wil houden. Hij wijst naar de handtekeningen van technisch directeur Carlos Aalbers, algemeen directeur Jacco Swart en die van zijn zaakwaarnemer Ger Lagendijk. En dan naar het lege lijntje, bestemd voor de krabbel van de speler. "Ik heb nooit getekend", zegt hij ten overvloede.
Kan zijn, roepen ze bij NEC, maar in december van het vorige jaar hebben we met z’n allen een mondeling akkoord bereikt over een verbeterd driejarig contract. Maandagavond verklaarde zijn zaakwaarnemer Ger Lagendijk in het televisieprogramma Voetbal International zelfs dat er handen waren geschud. "Ik heb niemand de hand geschud. Geen sprake van. Dat betekent dat je het met elkaar eens bent. Dat is hetzelfde als tekenen. En ik ben ook niet mondeling akkoord gegaan. Het is simpel. Ik was niet blij met dit contract. En ik wil mijn vrouw en mijn zoontje hier bij me in Nederland. Niet voor negentig dagen waar ze nu toestemming voor hebben gekregen, maar voor altijd."
Hij stuurde Ger Lagendijk een briefje om de samenwerking te verbreken. De zaakwaarnemer liet hem echter weten dat hij nog een jaar te gaan heeft. " Maar ik wil niets meer met hem te maken hebben. Hij weet dat ik niet tevreden ben met dit contract, maar zet er wel zijn handtekening onder. Is hij de voetballer of ik?"
Hij haalt zijn schouders op over het feit dat NEC hem geen salaris meer betaalt. "Dat lijkt me logisch. Ik sta er ook niet meer onder contract."
En dus dook hij vorige week plots op bij Red Bull Salzburg om trainer Huub Stevens te overtuigen van zijn kwaliteiten. Een andere zaakwaarnemer zou hem in Oostenrijk hebben aanbevolen. "Nee, nee, geen zaakwaarnemer", zegt Ntibazonkiza. Maar over het hoe en waarom van dat avontuur wil hij verder niets kwijt.
Ruim drie weken zit hij nu thuis. Zijn zaakwaarnemer vertrouwt hij niet meer. En in Carlos Aalbers, de technisch directeur van NEC, is hij teleurgesteld. "Hij zegt steeds dat ik een contract heb bij NEC. Meer niet. Ik heb geen contract. Hij is hier nog een keer geweest. Niet met Lagendijk, zoals hij maandag in de krant beweerde, maar met Sander. Henze heet die, geloof ik. Een assistent. Lagendijk zelf spreek ik bijna nooit. Voor de rest lees ik in de krant dat ze me niet te pakken kunnen krijgen. Ik heb liever dat Carlos gewoon langs komt als hij met we wil praten."
Een keer per dag zit hij in de sportschool. "Ik moet fit blijven." Soms gaat hij ergens voetballen. "Waar vertel ik je niet. Ik wil geen confrontaties met NEC-supporters. Bij Roda JC waren er spreekkoren tegen me, hoorde ik van een ploeggenoot. Logisch. Iedereen denkt dat het me alleen maar om het geld te doen is."
Deze week meldt hij zich weer bij de IND om te regelen dat zijn gezin straks negentig dagen bij elkaar kan zijn. Maandagavond beweerde Lagendijk nog dat hij aanvankelijk niet wist dat er een vrouw en kind in het geding waren. "Onzin. Dat heb ik gelijk gezegd tegen die Sander. Net zoals ik dat de allereerste keer tegen de mensen van de IND heb gezegd."
Vanmorgen had hij zijn vrouw Sada nog aan de telefoon. "We bellen elke dag. Ze begrijpt niet wat er nu aan de hand is. Ik weet waar ik mee bezig ben, heb ik haar gezegd. ‘Doe wat goed voor je is. We bidden voor jou’, antwoordde ze.
Nu NEC met juridische stappen dreigt, heeft hij een advocaat in de arm genomen. " Ik heb alle vertrouwen in een goede afloop", klinkt de kleine Afrikaan vastberaden. Bij het afscheid lopen we in de gang langs twee ingelijste NEC-shirts. Gekregen als ‘Man of the Match’. "NEC zal altijd mijn club blijven", zegt Ntibazonkiza. Maar de kans dat er een derde shirt bij komt, lijkt verkeken.

Bron: De Gelderlander