Bram Nuytinck maakte ruim twee jaar geleden onder Wiljan Vloet zijn debuut voor NEC en is sindsdien niet meer weg te denken uit de basisopstelling van de Nijmegenaren. De 21-jarige centrumverdediger speelde al 57 competitiewedstrijden voor de club die hem groot bracht als voetballer en dwong zelfs een uitverkiezing af voor Jong Oranje, waar hij sinds kort de aanvoerdersband draagt.

Nuytinck geldt als sterkhouder in de defensie van de huidige nummer vijftien van de Eredivisie, maar had begin vorig jaar ook voor een lucratieve transfer kunnen kiezen, toen het Spaanse Osasuna op de stoep stond voor hem. ”Ik vond het te vroeg om een overstap naar het buitenland te maken, zeker naar een competitie als de Primera División”, vertelt Nuytinck deze week in gesprek met Voetbalzone. ”Ik was pas korte tijd basisspeler bij NEC en voor mijn ontwikkeling vond ik het beter, eerst meer wedstrijden te spelen in de Eredivisie”

De geboren Heumeneer staat nog tot medio 2015 onder contract in de Keizerstad, daar hij zijn verbintenis eind vorig jaar verlengde met twee seizoenen. ”Er was weer interesse van een aantal clubs. Maar ik ben nog niet klaar bij NEC, ik ben er groot geworden als voetballer en daarnaast ben ik een jongen uit de stad; dan ga je niet zomaar vertrekken. Ik ben pas 21 en heb de toekomst nog voor me liggen”, vervolgt de mandekker, die zich momenteel met zijn werkgever in Spanje voorbereidt op de tweede seizoenshelft.

”Persoonlijk gezien kan ik terugkijken op een goede eerste seizoenshelft en daarnaast hebben we het ook goed gedaan met Jong Oranje. Natuurlijk was het een tegenvaller dat ik geblesseerd raakte, maar inmiddels ben ik weer fit. Het was wel zuur dat ik tijdens het laatste competitieduel met VVV-Venlo rood kreeg. Maar die schorsing zit er al weer op, omdat hij ook telde voor het bekertoernooi waarin we tegen Achilles ’29 speelden. Natuurlijk ben ik niet tevreden over de teamprestatie.”

”We begonnen goed aan de competitie, maar daarna ging het steeds minder”, stelt hij. ”We maken te weinig doelpunten, maar dat ligt aan het hele team. Dan moet er bijvoorbeeld niet alleen gewezen worden naar onze spits Género Zeefuik. Género is een prima aanwinst voor ons, ik speel ook met hem samen bij Jong Oranje. Hij is balvast, snel, heeft een goede actie en ik ben ervan overtuigd dat hij nog veel doelpunten gaat maken voor NEC. Daarnaast hebben we ook in Melvin Platje een prima aanvaller. Met NEC kunnen wij nog altijd in het linkerrijtje eindigen. De vijftiende plaats is geen juiste afspiegeling van de sterkte van onze selectie.”

Nuytinck heeft zo zijn voorbeelden. (…) ”In de Nederlandse competitie vind ik Jan Vertonghen (Ajax, red.) erg goed, hij is mijn ogen de beste verdediger die momenteel in Nederland speelt. In de topcompetities kijk ik kraag naar Gerard Piqué (Barcelona, red.), John Terry (Chelsea, red.) en Thomas Vermaelen (Arsenal, red.) en in het verleden volgde ik Jaap Stam (Voormalig speler van onder meer Manchester United, red.) op de voet. Dat is voor mij nog altijd de koning van het verdedigen.”

NEC hervat het voetbaljaar over een kleine twee weken met de burenruzie tegen Vitesse. De manschappen van Alex Pastoor hebben wat goed te maken. ”Ik baalde er ontzettend van dat wij de thuiswedstrijd van Vitesse verloren met 0-1, we waren veel beter en hadden verdiend om te winnen. Voor een Nijmegenaar is dat natuurlijk nog erger. We hebben in Arnhem wat recht te zetten. Vitesse doet het goed, maar wij kunnen daar zeker met de drie punten er vandoor gaan”, besluit Nuytinck.