NEC ging er zaterdagavond kansloos af tegen Ajax, maar toch zette vrijwel iedereen vraagtekens bij de goedkeuring van de 5-0. Souffian El Karouani kwam in harde botsing met Noussair Mazraoui, maar scheidsrechter Bas Nijhuis liet gewoon doorspelen en VAR Laurens Gerrets zag geen reden in te grijpen.

“Ik ben verbaasd dat ik voor de camera moet komen. Ik zie een Ajacied de bal spelen en daarna in botsing komen met een NEC’er. Voor mij is dit gewoon een normaal duel hoor”, vertelt Nijhuis tegenover ESPN. Verslaggeefster Helene Hendriks reageert verbaasd. “Meen je dit nou? Voor mij is dit gewoon een overtreding hoor, maar dan zal ik er geen verstand van hebben. “Jij mag je mening hebben, maar ik zie er echt geen overtreding in. Dit is gewoon de bal spelen”, reageert Nijhuis.

Aangezien El Karouani een knie tegen zijn hoofd aan kreeg, zou je het spel op zijn minst stil moeten leggen voor verzorging. “Ja, een hoofdblessure? Het spel stilleggen? Ja, dat had misschien gekund. Maar ik liet het gaan, ik liet het gewoon lopen.” Oud-scheidsrechter Mario van der Ende liet ook zijn mening horen via Twitter. “Ik denk dat scheidsrechter en VAR constateerden dat het hoofd van de NEC-speler nog aan de romp vastzat en daarom besloten door te spelen”, schrijft hij, eindigend met de hashtag #onbegrijpelijk.

Foto: Rob Koppers