Zondag lukte het NEC in eigen huis niet om te winnen van AZ (1-3). Vooral de eerste goal van de Alkmaarders gaf stof tot napraten. Jesper Karlsson kreeg de bal met hulp van zijn arm onder controle om vervolgens te scoren. De VAR keurde het doelpunt na het zien van de beelden niet af, en dat was op z’n zachtst gezegd opmerkelijk. Scheidsrechter Bas Nijhuis stond na afloop ESPN te woord over het moment.

“Ik liep zelf aan de binnenkant en zag de bal op zijn borst vallen. Toen zag ik niet dat hij daarna met zijn arm de bal raakte, dat zie ik met deze beelden wel. Dit doelpunt had dus altijd afgekeurd moeten worden”, is Nijhuis duidelijk. “Ik heb net alle beelden die de VAR heeft bekeken gezien en ik vond vanuit standpunt één en twee al dat het hands was. Bij standpunt drie en vier was het juist iets onduidelijker om te zien wat er precies gebeurde en misschien dat de VAR zich meer daarop heeft gefocust. Voor mij is dit een duidelijke handsbal.”

AZ-trainer Pascal Jansen dacht in eerste instantie ook al aan een handsbal van zijn aanvaller. “Ik hoor net dat het echt hands was en ik moet eerlijk zeggen dat ik dat gelijk al dacht. Maar ik sta wat verder weg en kon het dus moeilijk beoordelen. De VAR heeft er naar gekeken en vervolgens keuren ze de goal goed. Ik kan daar verder ook niet zoveel mee”, lacht Jansen.

De man in kwestie was na de wedstrijd eerlijk tegenover ESPN. “De bal kwam eerst op mijn schouder/borst maar daarna maak ik wel hands. Ik ken de regels niet precies maar ik voelde het in ieder geval wel”, aldus Karlsson. “Ik heb er niet over nagedacht om het de scheids nog te vertellen, ik zat nog helemaal in de adrenaline moet ik zeggen. We hebben hiermee erg geluk gehad vandaag.”

Foto: Rob Koppers