NEC probeert externe financiers aan te trekken voor een lening. Een van de partijen waarmee gesproken wordt is de Russische zakenman Mikhail Ponomarev (45). De eigenaar van het Duitse KFC Uerdingen is al jaren actief in de sportwereld. Met wisselend succes en bijna altijd met ophef tot gevolg. Een portret van de man wiens olieroebels mogelijk naar Nijmegen vloeien.

"Ik zie mezelf niet als een gevaar voor het Duitse voetbal. Eerder als een kans. Ik ken de beschuldigingen, daar ben ik niet meer door verrast. Het is overdreven. Er wordt weleens geprotesteerd in stadions. Dan schud ik mijn hoofd. Ik vind het ondankbaar. Waar komt die haat vandaan? Waarom die boosheid? Wat is het alternatief voor veel clubs, een faillissement?"

Was getekend, Mikhail Ponomarev in de Duitse krant de Rheinischer Post van februari. Al voordat de Rus in 2015 zijn intrede doet bij KFC Uerdingen is hij al in het Duitse nieuws. Rond 2009 verhuist Ponomarev van Moskou naar Duitsland om in Düsseldorf de Europese tak van zijn consultancybedrijf op te zetten. Op sportief gebied wordt hij sponsor van Fortuna Düsseldorf en met vrienden instapt bij het Engelse AFC Bournemouth, inmiddels actief in de Premier League. Vragen over zijn vermogen slaat hij wijselijk af. Ponomarev zou zijn geld hebben verdiend met als bestuursvoorzitter van het Russische oliebedrijf Tatneft en later als oprichter en directeur van Energy Consulting. In Rusland sponsorde dat bedrijf al eerder Torpedo Moskou.

Waarom zou je als rijke Rus naar Europa komen om daar te investeren in sportclubs? "Ik had het idee dat ik in Rusland al alles had bereikt", vertelt Ponomarev in de Duitse krant. "De beslissing om naar Duitsland te gaan is puur een persoonlijke geweest. Duitsland heeft veel mogelijkheden. Het is een erg veilig land. De kwaliteit van leven in Moskou is niet slecht, maar hier kun je ook alles doen. In mijn vrije tijd spendeer ik graag tijd met mijn vrouw en twee kinderen. Ik ben een simpele man. Of ik een jacht heb? Nee. Ik heb twee auto’s en een gewoon huis. Dat is allemaal niet belangrijk voor me."

Russische connecties
In juli 2011 is hij er ineens. Ponomarev tekent namens zijn bedrijf Energy Consulting een driejarig sponsorcontract met Fortuna Düsseldorf. De Russische IT-gigant wordt zogeheten ‘PremiumPartner’. De Duitse club klaagt weleens over late betalingen, maar krijgt het geld uiteindelijk wel altijd. In datzelfde jaar koopt zijn goede vriend en voormalig collega bij Tatneft, Maxim Demin, zich in bij de Engelse club Bournemouth, naar verluidt voor zo’n 850 duizend pond. Samen met Eddie Mitchell is hij vanaf dat moment mede-eigenaar. Een jaar later stelt de club Ponomarev en Alexey Panferov als directeuren van de club en in 2013 koopt hij de rest van de aandelen.

Krefeld Pinguine
Dan is er nog een extra ijshockeyavontuur van Ponomarev, in de achtertuin van Uerdingen bij Krefeld Pinguine. Oude bekende Wolfgang Schulz haalt de Rus terug naar het ijshockey. Puur uit geldnood. Krefeld kampt met een miljoenenschuld. Ponomarev betaalde naar verluidt 350 duizend euro voor zijn aandelen. Nog geen jaar later staat de club helemaal op omvallen. Algemeen directeur Matthias Roos luidde woensdag de noodklok en riep Ponomarev op om te voldoen aan zijn betalingsverplichting. Volgens de WDR gaat het om ruim 400 duizend euro. "Helaas voldoet de heer Ponomarev al maanden niet aan zijn verplichtingen", sprak Roos in een statement. "Ik zie het niet zitten om samen te werken met een aandeelhouder die zich zo disrepectvol en onbetrouwbaar gedraagt." Volgens andere media is Ponomarev nooit officieel ingeschreven als aandeelhouder en heeft de ijshockeyclub juridisch geen poot om op te staan. Dat verhaal wordt ongetwijfel vervolg, net als dat er mogelijk een vervolg komt van zijn NEC-verhaal.

Bronnen: Rheinischer Post, Reviersport, Westdeutsche Allgemeine Zeitung, KFC Uerdingen, AFC Bournemouth, Krefeld Pinguine, Tatneft.ru, RAN, schluesselszene.net, Die Welt, Der Spiegel.

Foto: Youtube