LOG HIER IN MET JE FACEBOOK ACCOUNT

05-12-2018 13:15 UUR Door: Sander Janssen

Wat Oversier aan te rekenen valt bij NEC (en wat niet)


Remco Oversier is sinds dinsdag niet meer de technisch directeur van NEC vanwege ‘een verschil van inzicht’ met de club. Hij hield het 540 dagen vol in Nijmegen, waar hij binnenkwam in een roerige periode die eigenlijk nog geen einde heeft gekend. Aan de hand van de anderhalf jaar waarin Oversier bij NEC werkte, kijken we waar het misging voor de technisch directeur.

 

Het is 12 juni 2017, twee weken nadat NEC in eigen huis met 1-4 verliest van NAC Breda en opnieuw afdaalt naar Eerste Divisie, als Remco Oversier als een konijn uit de hoge hoed van de raad van commissarissen wordt getoverd. Het is een korte periode waarin NEC in een machtsvacuüm verkeert. Algemeen directeur Bart van Ingen en voorzitter Ton van Gaalen zijn vertrokken, technisch manager Edwin de Kruijff heeft ook zijn afscheid aangekondigd en Leonard Ariëns, rvc-lid voor supporterszaken, voert het woord namens de club.

 

De flink uitgedunde clubleiding overtuigt Oversier om de uitdaging in Nijmegen aan te gaan. De jonge bestuurder kan met een trots gevoel vertrekken bij RKC Waalwijk, waar hij als algemeen directeur ook de technische zaken deed. Hij redt de club van de financiële ondergang en laat zien dat hij met minimale middelen kan werken. “Er zijn denk ik maar weinig clubs waar ik als mens en als bestuurder goed pas en NEC is daar absoluut één van”, zegt Oversier bij zijn aanstelling. Al snel blijkt die uitspraak te betwijfelen.

 

Bogers

Tijd is het toverwoord van Oversier en dan vooral het gebrek eraan. Het liefst zou Oversier al in februari zijn gestart met zijn nieuwe klus, geeft hij later aan. In de tussentijd is de directie gecompleteerd met algemeen directeur Wilco van Schaik, die eerder de scepter zwaaide bij FC Utrecht. Oversier staat in korte tijd staat flink wat te doen. De selectie heeft na de degradatie behoefte aan een grondige renovatie en er moet een hoofdtrainer gevonden worden. Oversier geeft direct aan de tijd te nemen, maar haalt eind juni wel al Adrie Bogers binnen als assistent. Samen met de nog aan te stellen hoofdtrainer en Patrick Pothuizen zal hij de technische staf vormen.

 

De zoektocht naar een geschikte trainer verloopt uiterst moeizaam en op 3 juli, bij de eerste training in Weurt, is er nog altijd niemand aangesteld. Oversier zegt zich geen zorgen te maken. Ondertussen leidt Bogers de trainingen en dat bevalt eigenlijk wel. Daarop neemt Oversier een besluit bij NEC nog nooit is vertoond en dat hem meteen veel kritiek oplevert: Bogers wordt op 11 juli gepromoveerd tot hoofdtrainer. De td geeft daarbij een warrige verklaring over puzzelstukjes en profielen waarover hij later toegeeft dat het niet zijn beste moment was. Het is het eerste moment waarop Oversier de Nijmeegse wenkbrauwen doet fronsen.

 

 

Ondertussen is Oversier druk bezig met de invulling van de selectie. Hij geeft duidelijk aan dat NEC in de Eredivisie-vijver gaat vissen, aangezien de club ‘binnen twee jaar’ terug wil naar het hoogste niveau. Met namen als Anass Achahbar, Kevin Jansen en Guus Joppen brengt Oversier dat idee meteen in de praktijk. En laat er geen twijfel over bestaat: Oversier is de baas. NEC werkte in het verleden met Futuralis en een technisch hart, maar dat is volgens Oversier verleden tijd. “Door alle onrust van de laatste tijd was het hier nog weleens onduidelijk wie het voor het zeggen had, maar dat is niet meer aan de orde. Dikke streep eronder. Ik bepaal en zet de handtekeningen. Ik ben zeker geen dictator, maar ik ben wel de baas. Punt”, zegt hij in Voetbal International. Onthoud die uitspraak.

 

Het aantrekken van nieuwe spelers gebeurt niet zonder slag of stoot. Sommige deals ketsen af, andere duren langer dan gewenst. De voorbereiding is al halverwege als op het oog belangrijke spelers als Mart Dijkstra, Ted van de Pavert en Calvin Verdonk worden aangetrokken. Sven Braken en Jari Schuurman komen zelfs in de twee dagen voor de eerste competitiewedstrijd tegen Almere City pas naar NEC. De Nijmegenaren beginnen wel met een zege: 3-1. Een week later verkoopt Oversier Jay-Roy Grot voor naar verluidt anderhalf miljoen euro aan Leeds United. Als de transferperiode al is afgelopen, versterkt Oversier de vleugel nog met Steeven Langil. Hij wilde niemand anders, maar de Martinikaan maakt nou niet bepaald een onuitwisbare indruk.

 

Na een redelijk begin met zeven punten uit drie wedstrijden gaat NEC in Den Bosch kansloos met 3-0 onderuit. Het spel tegen FC Eindhoven een week eerder was al niet best en enkele dagen na het duel in Den Bosch staat er een supportersavond gepland. Logischerwijs zijn er veel boze fans aanwezig die een verklaring willen van Bogers én Oversier. Al snel blijkt dat de td niet zo goed kan omgaan met supporters die - veelal uit emotie na de nederlaag in Den Bosch - reageren op zijn (lange termijn-)beleid, wat zorgt voor ongemakkelijke situaties en vooral juist nog meer onbegrip tussen beide partijen. Van Schaik houdt zich met zijn ervaring bij Utrecht op zak eenvoudig staande tegenover de fans, iets waar Oversier zichtbaar meer moeite mee heeft.

 

Lijnders

NEC richt zich na de afgang in Den Bosch op en sluit de eerste seizoenshelft af met een 2-7 overwinning op Jong AZ en de tweede plaats, maar de Nijmegenaren hebben wel de minste verliespunten omdat de uitwedstrijd tegen FC Oss wordt afgelast. Toch is het niet goed genoeg, vinden Oversier en Van Schaik. NEC wint veel, maar het spel onder Bogers is vaak erbarmelijk. Oversier gaat daarom opnieuw op zoek naar een hoofdtrainer en komt op aanraden van Van Schaik uit bij Pepijn Lijnders, de assistent van Liverpool-manager Jürgen Klopp. De algemeen directeur ontmoette Lijnders in Liverpool en lijkt te denken dat hij de nieuwe Erik ten Hag naar Nijmegen haalt.

 

 

Opmerkelijk is wel dat Oversier in de zomer vertelde dat Bogers aan het profiel van de hoofdtrainer voldeed, maar dat Lijnders dat nu ook doet. Beide trainers lijken toch juist complete tegenpolen en hoewel Oversier aangeeft dat Bogers vrede heeft met de komst van Lijnders ziet de nu assistent misschien wel zijn laatste kans als hoofdtrainer als sneeuw voor de zon verdwijnen en dat zit hem niet lekker. Het wordt alleen maar nog pijnlijker als NEC, na een goede start onder Lijnders (5-1 zege op Go Ahead Eagles), het vervolgens vooral in uitwedstrijden laat liggen. Fortuna Sittard en Jong Ajax houden hoop, terwijl NEC het onder Lijnders niet voor elkaar krijgt om de vele kansen om afstand te nemen te grijpen. Van het flitsende spel tegen Go Ahead is ook weinig meer over en de trainer baart ook nog opzien met zijn niet te volgen analyses na de wedstrijd. De beslissing van Oversier en Van Schaik slaat als een boemerang terug in hun gezicht; de komst van Lijnders blijkt een regelrechte blunder.

 

NEC verliest in het slot van de competitie, tot twee keer toe, de cruciale uitwedstrijd tegen Jong Ajax en faalt ook in de play-offs tegen FC Emmen. De Nijmegenaren zijn veroordeeld tot nóg een seizoen in de Eerste Divisie. Woede en teleurstelling overheersen bij de fans, die in de laatste wedstrijd tegen FC Emmen massaal wegbleven. De club heeft zich vervreemd van de aanhang en staat opnieuw een enorme uitdaging te wachten. De budgetten moeten omlaag en veel spelers vertrekken transfervrij. Oversier kan van vooraf aan beginnen. Ook van Lijnders wordt al snel ‘in onderling overleg’ afscheid genomen.

 

Technisch platform

Het zit de club niet lekker dat Oversier in zijn eerste jaar zijn gang heeft kunnen gaan. De uitspraak van de td over dat hij de baas is en er geen technisch hart meer is, kan de prullenbak in, want voorzitter Ron van Oijen vertelt tegen De Gelderlander dat de club een ‘technisch platform’ heeft opgetuigd waarin Oversier een vetorecht heeft. Met terugwerkende kracht wordt nu duidelijk wat Van Schaik na het vertrek van Oversier bedoelt met een visie die nog niet op papier staat. Van een technisch hart naar een directeur die alles bepaalt en weer terug naar een technisch hart/platform. Het lijkt inderdaad niet helemaal helder wat NEC precies voor ogen heeft.

 

Oversier laat begin juni al weten zin te hebben in het nieuwe seizoen en de transferperiode. De td weet waar het fout is gegaan bij de samenstelling van de selectie. Te veel spelers kwamen te laat binnen en NEC miste ‘soldaatjes’. Een bijtertje op het middenveld, bijvoorbeeld. Oversier spreekt van ‘Bloedkuulvoetballers’, wat dat ook moge zijn. De td tempert wel de verwachtingen, aangezien NEC moet snijden in het voetbalbudget en in het nieuwe seizoen veel jeugdspelers de kans wil geven. Een paar goede gesprekken met de investeerders leveren echter een heel ander beleid op.

 

De sponsoren van NEC hebben helemaal geen zin in nog een seizoen Eerste Divisie en besluiten flink te investeren om ervoor te zorgen dat de club nu wél kan promoveren. Als eerste trekt Oversier zijn ‘droomkandidaat’ Jack de Gier aan als trainer. De directeur wilde De Gier een jaar eerder al hebben, maar toen liet Almere hem niet gaan. Opnieuw kunnen er vraagtekens worden gezet bij het trainersprofiel van Oversier, want De Gier lijkt na Bogers en Lijnders toch weer een heel ander type.

 

 

Het voetbalbudget krijgt - ook door de verkoop van Arnaut Groeneveld en Ferdi Kadioglu - een boost en wat het jaar van talenten als Ole Romeny, Dani Theunissen, Bart van Rooij en Frank Sturing had moeten worden, wordt het seizoen van de peperdure spelers. Opnieuw vist Oversier in de Eredivisie-vijver met spelers als Gino Coutinho, Tom Overtoom, Josef Kvida en Randy Wolters. Ook Achahbar blijft graag in Nijmegen.

 

Gat-in-de-hand-beleid

Oversier strooit met langdurige contracten en drukt steeds meer zijn stempel op de selectie, met als toppunt de komst van Joey van den Berg en Rens van Eijden, die zonder de hulp van de investeerders nooit haalbaar waren geweest. De td heeft met hun komst wel zijn geliefde ‘soldaatjes’ binnen, al lijkt het soms wel of Oversier doorslaat met zijn aankoopbeleid. Op de vleugel trekt hij Randy Wolters, Brahim Darri en Jonathan Okita aan, terwijl achterin Mathias Bossaerts de toch al sterk bezette defensie aanvult. Met Van den Berg, Overtoom, Dijkstra en Kevin Jansen bestaat het centrale middenveld daarnaast uit veelal dezelfde soort spelers, terwijl het schort aan creativiteit.

 

Oversier verhuurt Ragnar Oratmangoen, talent uit de eigen opleiding die het in de voorbereiding niet verkeerd deed, en haalt met Paolo Sabak een soortgelijke speler binnen die voor vier jaar tekent. Van alle talenten krijgen enkel Romeny en op spaarzame moment Sturing nog hun kans, maar er staat op het oog wel een sterke selectie. Tel daar het aantrekken van De Gier bij op en veel fans zijn positief verrast door Oversier.

 

Oversier gaat aan het einde van de transferperiode wel in de fout met zijn aankoopbeleid dat soms doet denken dat hij een gat in zijn hand heeft. Coutinho levert verrassend genoeg zijn contract in en NEC komt met een keepersprobleem te zitten. Oversier geeft aan dat Norbert Alblas nu de eerste keeper is en dat er geen nieuwe bij komt, want dat zou een paniekaankoop zijn. Wel trekt de td met Mike Trésor Ndayishimiye een extra aanvaller aan. Als Alblas vervolgens geblesseerd raakt, is er minder budget om alsnog een keeper aan te trekken. De scouting schudt Oliver Zelenika uit de mouw, maar meer dan een noodoplossing is de Kroaat niet.

 

Ondertussen presteert de vooraf zo sterk lijkende selectie - waar de handtekening van Oversier onder staat - zeer ondermaats en maakt ook De Gier geen goede indruk. De veerkracht van de eerste paar wedstrijden is verdwenen en de kritiek zwelt aan. NEC verliest tegen FC Eindhoven voor het eerst sinds 24 jaar een thuiswedstrijd in de Eerste Divisie en twee weken later droogt TOP Oss de Nijmegenaren met 1-5 af. De ploeg is uiterst wisselvallig en gaat ook bij Jong Ajax (4-0) en RKC (1-0) onderuit. De druk op De Gier, maar ook op Oversier neemt toe.

 

 

Na de nederlaag bij RKC blijken de dagen van Oversier bij NEC al geteld te zijn. De Gier en zijn mannen tanken vertrouwen door thuis met 5-1 van FC Volendam te winnen, maar het vertrek van Oversier staat dan al vast. Volgens Van Schaik is er lang over gepraat en is niet een aantal wedstrijden de oorzaak voor het vertrek. De vraag is wel wat de oorzaak is voor de zwakke prestaties van NEC. Heeft Oversier daadwerkelijk een selectie met te weinig kwaliteit samengesteld, doet De Gier er te weinig mee of is er een andere verklaring? Wel is het zo dat de ‘soldaatjes’ van Oversier, bijvoorbeeld Van Eijden, Van den Berg en Overtoom, nog te weinig hebben overtuigd.

 

Afgelopen dinsdag blijkt niet De Gier, maar Oversier het eerste slachtoffer te zijn van de sportieve malaise bij NEC, ondanks de 5-1 tegen Volendam. De verklaring van de club over het vertrek van de td is op z’n zachtst gezegd merkwaardig en ook wel tekenend voor de club te noemen. “De technisch directeur en de club verschillen van inzicht over de te varen koers met betrekking tot het technisch beleid.”

 

Van Schaik zegt dinsdag tegen RN7 dat NEC eerst maar eens op papier moet zetten wat het precies wil met het technisch beleid. “We hebben nog geen naam, zelfs nog geen kandidatenlijst. We moeten eerst de filosofie van de club zuiver krijgen. We moeten ook niet gaan voor de naam, maar voor iemand die past bij de visie van de club.” De opvolging van Oversier zal zeer waarschijnlijk nog een tijd op zich laten wachten...

 

 

Foto’s: Rob KoppersBEKIJK HET OVERIGE NIEUWS