LOG HIER IN MET JE FACEBOOK ACCOUNT

24-06-2019 11:45 UUR Door: Sander Janssen

Wat de keuze van NEC zegt over de situatie bij de club


NEC kondigt maandag aan met welke trainers er komend seizoen gewerkt gaat worden. De keuze van de Nijmeegse club om voor een interne oplossing te gaan is gewaagd en toont aan hoe NEC er op de achtergrond aan toe is. Het doorschuiven van trainers uit de jeugd lijkt vooral een nieuwe stap richting het worden van een vaste Eerstedivisionist.

 

Algemeen directeur Wilco van Schaik sprak maanden met de aandeelhouders, investeerders, de raad van commissarissen en het Stak om te bepalen welke koers NEC komend seizoen zou gaan varen. Een nieuw jaar in de Eerste Divisie is niet alleen sportief, maar ook financieel een dreun voor de Nijmegenaren. Net als afgelopen seizoen zou de hulp van de investeerders nodig zijn om - qua budget - mee te doen om de bovenste plekken. De vraag was of de investeerders zin hadden om opnieuw bij te springen.

 

Want het plan dat nu is neergelegd door NEC is niet nieuw. Technisch directeur Remco Oversier repte vlak na het seizoen 2017/18 al over het inzetten op eigen jeugd met slechts een paar aankopen, die dan wel echt kwaliteit zouden toevoegen. De investeerders besloten toen echter alsnog voor een kapitaalsinjectie te zorgen, waarna Oversier zijn gang kon gaan en onder andere de peperdure Rens van Eijden, Brahim Darri en Joey van den Berg binnenhaalde. De keuzes van toen hangen nu nog als een molensteen om de nek van de club. Jeugdspelers als Anthony Musaba, Bart van Rooij en Niek Hoogveld debuteerden wel, maar buiten Ole Romeny deed geen enkele zelf opgeleide speler afgelopen seizoen regelmatig mee.

 

 

Het beeld dat NEC de komende jaren graag vaker wil zien: een speler uit de eigen jeugd die de kans krijgt.

 

Saneren

Nu lijkt het er dan toch op dat de investeerders NEC het even zelf laten uitzoeken. De Nijmegenaren faalden immers twee seizoenen op rij met een van de hoogste budgetten van de competitie. Van Schaik meldde zondag aan ForzaNEC dat de club de komende twee jaar twee miljoen euro moet bezuinigen. Gezien de jaarverslagen van NEC valt dat eigenlijk nog mee. De tientallen keren genoemde broekriem moet strak worden aangetrokken, maar nu echt. NEC geeft veel te veel geld uit, over het seizoen 2017/18 liefst 3,1 miljoen. De kosten moeten worden teruggebracht, onder andere door met een smallere selectie te gaan werken. Aan andere grote kostenposten als het Goffertstadion en de jeugdopleiding wordt niet gesnoeid. Bij het stadion kan dat op dit moment simpelweg niet en in het geval van de academie wil NEC er nu juist meer op inzetten. De forse investeringen moeten de komende jaren structureel vruchten afwerpen.

 

De trainerskeuze van NEC is niet een geheel vrijwillige. Want hoewel Van Schaik het zondag al had over dat ‘deze trainers weten wat er gevraagd wordt’ en ‘een nieuwe trainer moet de club leren kennen’ ging de directeur wel eerst met vijf trainers van buitenaf praten voordat hij terugkwam bij het viertal dat de club al in huis had. Het doet denken aan de keuze van Oversier twee jaar geleden om Adrie Bogers na elf dagen te promoveren tot hoofdtrainer. Van Schaik had zijn vertrouwen in de eigen staf al in mei kunnen uitspreken, maar toen liepen de gesprekken met de investeerders nog en was het financiële plaatje troebel. Na jaren van mislukt technisch beleid staat NEC er financieel nu zo slecht voor dat een trainer van buitenaf te duur is en ook het halen van een fulltime technisch directeur vooralsnog niet mogelijk is.

 

Voor de voetbalacademie is de keuze voor Rogier Meijer en François Gesthuizen een mooi compliment. Zij hebben goed werk verricht (O19 werd vijfde van Nederland, O17 derde) en zijn een voorbeeld van doorstroming binnen NEC. De club wil meer inzetten op de eigen jeugd. Dat er bij het eerste elftal twee trainers rondlopen die de oudste twee lichtingen van de academie door en door kennen, is positief voor de jeugdspelers die in de zomer de kans gaan krijgen. De vraag is hoe de huidige selectie zal reageren op de nieuwe trainerscombinatie. Want de coaches hebben ervaring, maar wel weinig als hoofdtrainer. Bogers en Meijer zorgden afgelopen seizoen met Ron de Groot voor een kort schokeffect en haalden alsnog de play-offs. Het drietal slaagde er vervolgens echter niet in om de groep voldoende te motiveren voor de cruciale uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk.

 

 

François Gesthuizen en voormalig NEC-trainer Ruud Brood.

 

Buitenaf

Zoals Van Schaik zei krijg je bij het halen van een trainer van buitenaf ook geen garanties. Daar weet de directeur na het Lijnders-debacle zelf alles van. Die gedachte is er na afgelopen seizoen met Jack de Gier ook niet minder op geworden. Opties met ervaring als hoofdtrainer op niveau, zoals Jean-Paul de Jong en Jurgen Streppel, bleken simpelweg te duur. Als Streppel dan ook nog kiest voor een avontuur in de woestijn weet je als Nederlandse club sowieso dat je kansloos bent. Goedkopere opties als Hans de Koning of Klaas Wels genoten niet de voorkeur van NEC.

 

NEC lijkt komend seizoen qua ambitie op Roda JC. Ooit een stabiele club in de Eredivisie, nu nederig en realistisch. Bij de Limburgers is dat ondanks een overname van een Mexicaanse investeerder. Grote aankopen hoeven in Nijmegen niet verwacht te worden, zelfs niet als grootverdieners als Darri en Van den Berg worden geloosd. “We blijven nuchter, gaan niet meteen roepen dat we voor de titel gaan”, zei Van Schaik zondag. Clubs als NAC Breda, De Graafschap en Go Ahead Eagles zullen voor het kampioenschap willen gaan. Daaronder komen SC Cambuur, Excelsior, FC Den Bosch, Almere City FC en NEC.

 

Na de teleurstellende negende plek van afgelopen seizoen ligt de lat niet meer zo hoog in Nijmegen. De play-offs opnieuw halen, met een beetje geluk de eerste ronde overslaan. De club lijkt zich erbij neer te leggen dat het de komende jaren in de Eerste Divisie moet bouwen aan een stabiele en gezonde club om vanuit die positie de stap naar de Eredivisie te maken. Bezuinigingen zijn daarom niet meer dan logisch. Wellicht gebeurt het eerder, daar is RKC een mooi voorbeeld van. In Waalwijk knijpen ze zichzelf nog steeds weleens in de arm na de onverwachte promotie. Het is voor de Nijmegenaren te hopen dat de nieuwe trainerscombinatie de juiste snaar weet te raken bij de toch al problematische selectie van NEC.

 

In de Jarda Podcast werd kritisch gereageerd op de keuze van NEC om voor de interne oplossing te gaan. Beluister het hieronder:

 

 

Foto’s: Rob KoppersBEKIJK HET OVERIGE NIEUWS