LOG HIER IN MET JE FACEBOOK ACCOUNT

13-10-2018 13:00 UUR Door: Redactie

Waarom NEC zich (nu al) zorgen moet maken


NEC vindt zich na negen wedstrijden in de Eerste Divisie terug op de zevende plek en met een beetje pech staan de Nijmegenaren na maandag op de tiende plaats. Na de nederlaag tegen FC Eindhoven van vrijdag wacht de ploeg van trainer Jack de Gier al drie competitiewedstrijden op een zege en het voetbal lijkt met de week slechter te worden. Het is nog vroeg in het seizoen, maar hieronder een aantal redenen waarom NEC zich al zorgen moet maken.

 

Negatieve spiraal

Sommige spelers van NEC dachten dat het dieptepunt vorige week al bereikt was met de nederlaag tegen Almere City, maar niets bleek minder waar. Tegen FC Eindhoven maakten de Nijmegenaren nog minder indruk. Minder kansen, meer slordigheid. En dat in een thuiswedstrijd. NEC won dit seizoen eigenlijk nog geen enkele wedstrijd op overtuigende wijze, maar het bekerduel met Excelsior was een van de betere. Daarna ging het bergafwaarts. Go Ahead Eagles zal hebben gebaald dat er na de topper in De Goffert 1-1 op het scorebord stond, want de Deventenaren hadden meer aanspraak op de zege. Vervolgens gingen Almere en Eindhoven, zonder enorm goed te spelen, er met de drie punten vandoor tegen NEC. Waar ligt dat rood-groen-zwarte dieptepunt precies?

 

Thuiswedstrijden

Een ander probleem is dat tegenstanders met vertrouwen naar De Goffert komen. Er valt wat te halen voor clubs als SC Cambuur en zelfs FC Eindhoven en FC Dordrecht. Dat was vorig seizoen wel anders. Het ging zeker niet altijd goed onder Adrie Bogers en Pepijn Lijnders, maar thuis bleef NEC ongeslagen. Het ging vooral in uitwedstrijden mis. Als je bovenin wil meedoen, zoals dat vorig seizoen gebeurde, mag je thuis niet zo veel punten verspelen. NEC won pas één keer voor eigen publiek en ook nog met de hakken over de sloot tegen Dordrecht (1-0). Er is een bres geslagen in de onneembare vesting.

 

Publiek

De vechtspirit die het matige NEC in de beginfase van de competitie aan punten heeft geholpen, lijkt nu verdwenen. Het ging niet altijd goed, maar de spelers vochten voor iedere bal. Met strijd en passie heb je het publiek uit Nijmegen al snel voor je, maar als dat ontbreekt, raak je de fans kwijt. Het gebeurde vrijdag tegen Eindhoven. Na de 0-1, toen er ook nog woede was over de belachelijke beslissing van scheidsrechter Ruperti, schreeuwde 080 direct 'come on NEC'. Toen de strijd uitbleef, klonk bij rust en na afloop een fluitconcert. Het lijkt een beetje op vorig seizoen. De spelers lopen de kantjes ervan af en raken daardoor het publiek kwijt.

 

Trainer

Jack de Gier werd in de zomer als verlosser binnengehaald na het fiasco met Lijnders. Een echte clubman aan het roer met aanvallend voetbal en realistische teksten, die NEC kent als geen ander. Maar na negen wedstrijden kan men concluderen dat De Gier en de staf nog niet helemaal weten hoe ze willen spelen. Er wordt geëxperimenteerd terwijl de competitie al begonnen is. De open-huis-tactiek met Anass Achahbar achter Sven Braken leverde in de eerste wedstrijden nog resultaat op, maar tegenstanders lijken zich er nu beter op in te stellen. Braken laat al een aantal wedstrijden zeer weinig zien en Achahbar is gewoon geen middenvelder. Moet de trainer niet kiezen tussen een van zijn twee aanvallers?

De Gier koos tegen Eindhoven voor een extra middenvelder en Achahbar op de vleugel. Okita verhuisde naar links, waar hij totaal niet uit de verf kwam. En dus ging de trainer na rust toch weer terug naar zijn 'oude' speelwijze. Leverde het kansen op? Nauwelijks. Met welke spelers en in welk systeem moet NEC spelen? De staf lijkt het nog niet helemaal te weten.

Conditie

Waar er vorig seizoen wel iedere week een speler uitviel met een hamstringblessure lijkt nu een aantal van hen niet fit. Aanvoerder Rens van Eijden, die tegen Eindhoven sowieso niet zijn beste wedstrijd speelde, hapte al na een uur naar adem en ook Mart Dijkstra en Tom Overtoom leken halverwege de tweede helft al doodop. Na een wekenlange voorbereiding en tien officiële wedstrijden is dat wat vreemd.

 

 

Laat duidelijk zijn dat het nog vroeg in het seizoen is en er nog veel kan gebeuren, maar er moet wel iets veranderen. De Goffert moet weer die onneembare vesting worden, de vechtspirit moet worden hervonden, De Gier zal snel tactisch een definitieve keuze moeten maken en sommige spelers moeten wat extra conditietrainingen volgen. Op naar de drie punten tegen Telstar!

 

Foto's: Rob KoppersBEKIJK HET OVERIGE NIEUWS