LOG HIER IN MET JE FACEBOOK ACCOUNT

22-11-2017 16:09 UUR Door: Sander Janssen

Voorbeschouwing: kwakkelend 'jong Jong Ajax' volgend doelwit van NEC


Het houdt bij NEC niet op met de belangrijke duels. 'Elke wedstrijd is een finale', wordt weleens gezegd. Maar de wedstrijd van aanstaande vrijdag mag met recht een topper worden genoemd. Jong Ajax komt op bezoek. En uit ons onderzoek blijkt dat de vorm van de Amsterdammers sterk afhangt van de aanwezigheid van eerste elftalspelers. Verrassend, hè?

Eerst even over NEC. Wat gaat het goed, hè? Oké, De Graafschap kreeg echt wel kansen op De Vijverberg en als de Sjoerd Ars van drie jaar geleden in de spits had gestaan, was het misschien anders afgelopen. Maar joh, NEC dendert er drie keer overheen en wint met 1-3. Dat is de kwaliteit die NEC in huis heeft en ook de kwaliteit die er tegen De Graafschap uit kwam, wat dit seizoen zeker niet altijd het geval is geweest.

Omdat Jong Ajax maandag verloor van Jong AZ (4-2) gaan de Nijmegenaren met een afstand van vier punten op de nummer twee aan kop in de Jupiler League. Het gat met Fortuna Sittard, dat wél kan promoveren, bedraagt zelfs zeven punten. NEC kan dus opnieuw een grote slag slaan door Jong Ajax ook op zeven punten te zetten. Verlies zou betekenen dat het weer wat spannender wordt bovenin. En oja, drie jaar geleden stond NEC na dertien speelronden nul punten voor op de nummer twee.


'Jong' Ajax

Dan nemen we nu de tegenstander onder de loep. Jong Ajax staat knap op de tweede plaats. Chapeau, geweldig, super. De Amsterdamse beloften deden dat echter door 34 (!) verschillende spelers in te zetten. En het erge, en ook zeker het problematische van de beloftenteams in de Jupiler League, is dat het allemaal mag volgens de regels van de KNVB. Spelers als Daley Sinkgraven, Siem de Jong en David Neres mogen af en toe gewoon meedoen. Zolang het maar bij af en toe blijft.

 

Tegen Telstar deden dit seizoen tot nu toe de meeste spelers mee die regelmatig bij het eerste elftal horen. De ploeg uit IJmuiden hield de beloften, die speelden met Benjamin van Leer, Luis Orejuela, Maximilian Wöber en Daley Sinkgraven, wel knap op 1-1. Maar ja, volgens de regels van de KNVB is alleen Van Leer een speler die echt niet te vaak voor de beloften moet uitkomen omdat hij ouder is dan 23. AZ moest om die reden de wedstrijd tegen FC Oss overspelen.

 

Laatste vijf duels van Jong Ajax

Jong AZ - Jong Ajax 4-2

Jong Ajax - De Graafschap 0-5

FC Eindhoven - Jong Ajax 2-3

Go Ahead Eagles - Jong Ajax 4-1

Jong Ajax - Almere City FC 3-0

 

"Ach, spelers als Siem de Jong, Wöber, David Neres en Vaclav Cerny doen helemaal niet zo vaak mee!" Klopt, maar Ajax heeft zo veel spelers met meer kwaliteit dan de gemiddelde Jong-speler dat je er iedere week wel één minuten kan laten maken zonder dat het begint op te vallen. En dan hebben we het nog niet over het feit dat de Amsterdammers de ene week met het peuterelftal spelen en de andere week met tweehonderd wedstrijden aan ervaring in het team. En maakt het uit? Ja. Zonder eerste elftalspelers haalde Jong Ajax tot nu toe gemiddeld 1,5 punten, met 2,4. De afgelopen wedstrijden speelde Jong Ajax wel met alleen maar 'eigen spelers'.

 

Opstelling

Toch zijn er ook wat zekerheidjes te benoemen die ook vrijdag hoogstwaarschijnlijk aan de aftrap verschijnen. De wedstrijd is immers niet op een maandag, dus de meeste eerste elftalspelers zullen gewoon meedoen met de equipe van Marcel Keizer. Bij Jong Ajax speelt spits Mateo Cassierra het vaakst mee. Alle wedstrijden zelfs. Daarin scoorde hij negen keer en leverde hij vier assists. Maar ook verdediger Leon Bergsma en middenvelders Carel Eiting en Dani de Wit maken vrijdag waarschijnlijk hun opwachting.

 

Dan nog even terug naar NEC. Daar worden - niet geheel verrassend - weinig verrassingen verwacht. Trainer Adrie Bogers is tevreden met de huidige basiself en nu ook Wojciech Golla en Arnaut Groeneveld terug zijn, is er weinig reden iets te veranderen. Steeven Langil zit vrijdag wel weer bij de selectie. Hij was er tegen De Graafschap wegens een blessure niet bij.

 

 

Foto: Rob KoppersBEKIJK HET OVERIGE NIEUWS