LOG HIER IN MET JE FACEBOOK ACCOUNT

04-08-2018 10:00 UUR Door: Sander Janssen

Van Schaik: "Ik zie echt een kantelpunt bij NEC"


Wilco van Schaik is met nieuwe energie begonnen aan het nieuwe seizoen met NEC. Na een turbulent eerste jaar, een drukke en nog altijd lopende transferzomer en met de seizoenstart die steeds dichterbij komt, spreekt de algemeen directeur uitgebreid over de huidige situatie bij de club.

 

Dat Van Schaik zich zelfs een jaar na zijn komst blijft verbazen over NEC en Nijmegen blijkt tijdens de Vierdaagseweek. Zijn tweede als directeur in Nijmeegse dienst, maar niet minder indrukwekkend. "Als ik bekenden meeneem naar de Vierdaagse zeggen ze allemaal dat ze het geweldig vinden. Ze kijken hun ogen uit. Terwijl er dan ook Nijmegenaren naast me staan die doen alsof het de normaalste zaak van de wereld is, daar moet ik altijd zo om lachen, het is zo groots. De Vierdaagse, de iconen van de stad zoals onder andere de Waalbrug, de Stevenskerk en natuurlijk NEC, het is echt wat om trots op te zijn. Ik ben er in ieder geval enorm trots op geworden."

 

Wilco, laten we beginnen met geldzaken. Welk bedrag ontvangt NEC van AZ na de transfer van Alireza Jahanbakhsh?
"We weten het nog niet exact, maar we houden er in ieder geval een heel mooi bedrag aan over. Dit is een heel mooie transfer voor NEC. Maar dat hebben we ook hard nodig om de huishouding op niveau te houden. Met de verkoop van Ferdi en Arnaut erbij kennen we op transfergebied een geweldige zomer. Dit was ook nodig voor de toekomst van de club. Niet alleen voor dit jaar, maar ook voor de seizoenen erna ben ik al bezig in de club te investeren. Mijn doel ligt niet aan het einde van dit seizoen, maar over vier tot vijf jaar, dan wil ik een legacy hebben staan voor de toekomst. Ik ben een bouwer voor de lange termijn, daarom heb ik ooit voor NEC gekozen."

 

Wat betekenen deze transfers voor de financiële situatie van de club?
"We kunnen investeren en een iets ander kaliber spelers halen dan dat we vorig jaar konden. We proberen wat meer op kwaliteit in te zetten, dus een kleinere selectie, met meer jeugd en focus op kwaliteit. Ervaring, fysieke en mentale weerbaarheid. Daar kunnen we nu meer mee. We hebben niet heel veel meer geld, in tegenstelling tot Sparta, Twente of Roda, maar door slim te zijn en dingen anders te doen kunnen we wel net wat betere versterkingen halen."

 Dat klinkt alsof het voetbalbudget is gestegen, terwijl eerder werd gezegd dat de club het op peil probeerde te houden.

"Het voetbalbudget is ook iets gestegen, maar zeker niet op de hoogte van Sparta, Roda of Twente. We hebben wel een goed budget, maar dat komt ook doordat de vier B's de club niet in de steek hebben gelaten. Die heren moet ik een compliment geven. Het was een belangrijk signaal voor mij dat zij erachter bleven staan en geloofden in de plannen van de club. Ze zagen de ontwikkeling en wilden helpen. Dat gaat niet met miljoenen, maar we hebben er wel veel aan."

 

Eerder zei je dat NEC moet voorkomen dat het afhankelijk wordt van de investeerders.

"We zijn niet afhankelijk. Het is extra. Zij zorgen ervoor dat we die topkwaliteit kunnen binnenhalen. Dus twee, drie spelers die echt iets toevoegen, maar vorig jaar niet haalbaar waren. We kunnen door de transfers veel zelf doen, maar dit is de kers op de taart. Als je kijkt naar de grote clubs in Nederland, die kunnen het ook niet alleen. PSV heeft grote investeerders uit Eindhoven achter de club staan, Ajax heeft aandelen, Feyenoord heeft vrienden en FC Utrecht heeft Van Seumeren. Je kan niet de top bereiken zonder dit soort mensen."


Wat staat er verder nog te gebeuren wat betreft de selectie?

"We willen een keeper, een vleugelspeler en misschien wel nog een vleugelspeler. Geen spits. We denken dat we met Braken en Achahbar goed bezet zijn, dat zijn twee topaanvallers voor ons, maar je weet nooit wat er gebeurt. Je moet altijd je ogen open houden voor buitenkansjes. Dat geldt voor iedere positie."

 

"Ik heb van Hans Kraay sr. geleerd dat je doelpunten moet tellen. Als je dat doet, weet je waar je eindigt. Dat heeft hij bijvoorbeeld bij PSV, Ajax en AZ zo gedaan en ik ben dat bij FC Utrecht ook gaan doen. Negen van de tien keer klopte het. Dus aan het begin van het seizoen tel je hoeveel doelpunten iedere speler ongeveer zal maken. Om mee te doen om de titel in de Eerste Divisie heb je er zo'n tachtig nodig. Daarvoor hebben nog wel wat nodig, vandaar dat we nog zoekende zijn."

 

Er is duidelijk meer ervaring aanwezig dan vorig seizoen. Een bewuste keuze, zo zei Remco Oversier eerder.

"We willen dat spelers als Van den Berg en Coutinho de jonge jongens het vak leren. Geroutineerde spelers weten wat het vak inhoudt en wat je er als speler voor moet doen en laten. Die gaan na de training niet meteen naar huis, maar het krachthonk in of individueel extra trainen. Dat kunnen zij die jonge jongens bijbrengen. Vorig seizoen hadden we dat niet. De talenten moeten in zichzelf investeren en dat moet ze worden geleerd. Daar kunnen Sturing, Romeny, Van Rooij,  Sabak, Hoogveld en noem maar op alleen maar sterker van worden."

 

Rens van Eijden is nog zo'n geroutineerde speler.
"We zijn vier weken bezig geweest om hem binnen te halen. Twente werd genoemd, er zijn meerdere Eredivisieclubs die hem willen en hij had ook opties in het buitenland. We krijgen er een heel betrokken voetballer bij. Hij kan niet alleen voetballend iets toevoegen, maar ook aan de hele club, hij is de topsportmentaliteit die we zoeken. Hij is super fit en hij wil iets overbrengen aan de andere spelers. Hij gelooft in ons project."

 

 

Dan iets anders: Pepijn Lijnders keerde onlangs terug bij Liverpool. Hoe kijk je terug op zijn periode bij NEC?

"Het is voor ons een les geweest en voor hem ook. Hij heeft te maken gehad met een moment, met de staf, de spelersgroep. Het zat hem ook allemaal tegen. Daarnaast kreeg hij te maken met een bepaalde druk die je alleen leert kennen als je langs de kant staat. Ik heb veel respect dat iemand van 35 hierin stapte en tot de laatste wedstrijd bleef knokken. Ik heb dingen van hem gezien die ik in heel Nederland nog nooit heb gezien. Lijnders is nog steeds een geweldig talent. En in Nederland schrijven we zo iemand gelijk af.”

"Ik begrijp wel dat Liverpool hem heeft teruggehaald, want hij heeft unieke kwaliteiten. Het hele Nederlandse voetbal kan nog steeds dingen van hem leren op bepaalde onderdelen, hij is zijn tijd echt ver vooruit. Men zou af en toe eens moeten kijken bij hem en hem vooral niet afserveren. Hij is een briljante denker en mensen zoals hij kunnen Nederland op bepaalde gebieden verder helpen. Ik heb trainingen van hem gezien waar spelers hun vingers bij af likten. Ik ken twee toptrainers in Nederland, hun namen doen er niet zo toe, die allebei zeggen dat ze af en toe trainingen van hem gebruiken. Dat wil niet zeggen dat hij een volleerd coach is, dat hebben we hier ook gezien, maar ik heb Pepijn nog steeds heel hoog zitten. Het is jammer dat het project niet is gelukt."

 

Wat is Jack de Gier voor trainer?

"We hebben met Jack een aanvallende trainer aangenomen. Jack kan door zijn verleden heel goed op spelers overbrengen wat NEC voor club is en wat de mensen hier verwachten. In zijn benadering naar spelers heeft Jack een extra waarde. Hij is als trainer enorm in ontwikkeling en is nog steeds erg leergierig en werkt keihard. Hij kijkt ook heel veel beelden terug. Maar hij weet ook heel duidelijk hoe hij het wil, kan dwingend zijn en is echt de leider. Onlangs zat hij nog wedstrijden van vorig seizoen terug te kijken. Dat is de Jack van de laatste jaren, continu met zijn vak en zijn team en zijn spelers bezig. Hij wil een nog betere trainer/coach worden. Er ligt een mooie carrière voor hem in het verschiet als hij hier de komende jaren de volgende stappen zet."

 

De Gier is gehaald voor de lange termijn. Hoe staat het met die lange termijn?

"Een club bouwen doe je niet in één jaar. Dat kost vier, vijf jaar. Ik heb het eerder meegemaakt bij FC Utrecht. Uiteindelijk willen we naar de Eredivisie en dan willen we met NEC niet onderin spelen. Maar dan moet er wel een goed fundament zijn. Over het stadion nadenken, de organisatie, de academie, onze maatschappelijke betrokkenheid in de stad en regio, de selectie. Daar moeten we stappen in maken en dat duurt echt even."

 

De fans hebben zich in ieder geval van hun meest trouwe kant laten zien. Er zijn al meer seizoenkaarten verkocht dan vorig jaar.
"Geweldig, toch? Dit is echt het moment dat de club in beweging komt. We hoorden van alle kanten dat het lastig zou worden, dat we misschien de vierduizend niet zouden aantikken. Ik heb er altijd in geloofd dat we het goed zouden doen. En kijk nu. Ik zie dit echt als een kantelpunt. Het zal best nog weleens tegenzitten of tegenvallen. Het gaat niet in een rechte lijn omhoog als je succes nastreeft. Maar iedereen gaat erachter staan en er is een andere sfeer dan een jaar geleden. Dit is een nieuw startpunt, waar we nu echt samen de club aan het bouwen zijn."

 

 

Tot slot: hoe staat het met de koop van het stadion?

"Op dit moment is er met het huidige bestemmingsplan geen investeerder die erin stapt. We kijken naar wat we nu kunnen doen, we hebben nog anderhalf jaar. Maar hard gaat het niet. De huidige mogelijkheden zijn beperkt, daar zie ik niet 1 2 3 een investeerder instappen. Je hebt meer commerciële exploitatiemogelijkheden nodig. Met alleen voetbal ga je het niet rendabel krijgen. Bijvoorbeeld een hotel, een bouwmarkt, grootschalige retail. We snappen dat zoiets niet kan in het Goffertpark en dat willen we ook niet, maar dan zullen we met de overheid moeten kijken wat wel kan. Daarin kunnen we ook elkaar helpen. Toen we de optie tekenden, waren veel mensen al euforisch, maar zo rooskleurig is het niet. Er liggen plaatjes voor dertig, veertig miljoen. Ja, daar kan je een mooi stadion voor bouwen. Maar wie gaat dat betalen?"

 

NEC moet dus naar andere mogelijkheden kijken.
"We bekijken verschillende opties. Misschien dat mensen kunnen investeren in het stadion zodat we het stadion zelf kunnen kopen. We wedden niet op één paard. Ik vind supportersaandelen bijvoorbeeld ook een interessant idee. Dat staat ook met potlood in ons strategisch plan. Stel dat je een aandeel koopt en medezeggenschap krijgt door middel van een verkiezing van een STAK of RVC-lid. Dan is de club echt van de mensen. Zo zie ik het graag."

 

Foto's: Rob KoppersBEKIJK HET OVERIGE NIEUWS