LOG HIER IN MET JE FACEBOOK ACCOUNT

18-10-2019 23:28 UUR Door: Bas Wijnia

Van Eijden terug op het veld: “Heel fijn om terug te zijn”


Rens van Eijden stond vrijdag bij de 1-0 overwinning op Jong PSV weer in de basis. De 31-jarige verdediger, die gelijk de aanvoerdersband droeg, kwam terug van een lange blessure. Mede door zijn toedoen hield NEC voor het eerst de ‘nul’ dit seizoen.

“Ik heb al een aantal keren bij de selectie gezeten, een aantal keer ook 90 minuten gespeeld. Maar het is toch anders bij een competitiewedstrijd, daar moet je een keer doorheen. Ik denk dat dat goed is gegaan.”

Negen maanden geleden raakte Van Eijden geblesseerd aan zijn lies. “Het is wel eens door mijn hoofd gespookt of dit het einde van mijn carrière zou zijn. Ik ben topsporter, ik heb negen maanden hard gewerkt aan mijn herstel. Het ging met ups en downs, maar vooral met ups. Natuurlijk heb ik wel eens gedacht als het tegenzat of ik er last van zou blijven houden. Dat is niet het geval. Ik hoop dat ik er nou nog een aantal jaar aan kan plakken.”

“Ik heb geleerd dat je in je carrière niks kan plannen. Ik heb nog een contract tot het einde van het volgende seizoen. Ik heb het naar mijn zin, ik heb net pas mijn eerste hele wedstrijd van het seizoen gespeeld. Mocht het zijn dat het niet meer gaat, de club niet meer wilt of er een andere optie komt, zien we dat dan wel.”

Het is de eerste wedstrijd dat NEC geen tegendoelpunt kreeg dit seizoen. “Ik kan het niet alleen doen, daar hebben we een hele verdediging voor. We hebben vandaag weinig kansen weggegeven, weinig fouten gemaakt en veel duels gewonnen. Dat geeft het team vertrouwen en zekerheid.”

“Voorafgaand aan de wedstrijd kwamen we met de verdedigers bij elkaar, je wilt gewoon de ‘nul’ houden. Dat is een belangrijke basis voor de punten. De afgelopen wedstrijden hebben we die te weinig gehaald, dus ik ben blij dat wij daar op deze manier een aandeel in hebben gehad.”

Naast Van Eijden staat Bart van Rooij op de rechtsback positie. “Hij heeft zich goed ontwikkeld. Het is mooi voor hem als jongen van de club, net als een aantal andere jongens, dat zij die kans krijgen. Het is wel een beetje de situatie waarin de club zit. Bart, die ook bij het Nederlands elftal Onder 19 speelt, heeft veel potentie. Het is mooi dat hij er staat en dit niveau haalt.”

Ondanks de overwinning was de wedstrijd nog zeker niet foutloos. “Ik denk dat we de bal nog sneller rond kunnen laten gaan. Ook kunnen we iets efficiënter in de passing worden. Uiteindelijk creëren we veel kansen maar hebben we te weinig gescoord, waardoor je de wedstrijd eerder op slot kan gooien.”

“Er komt een periode aan waar het voor ons zeker mogelijk is om meer punten te pakken. Een periodetitel is nu het doel. Dan kom je bij elkaar en bespreek je wat eraan gedaan kan worden om deze periode wel te pakken. We hebben een aantal wedstrijd wel goed gespeeld maar aan het kortste eind hebt getrokken.”

Maandag speelt NEC uit bij Jong AZ. “We gaan er hetzelfde in als vandaag. Van de jong-teams moeten wij gewoon winnen. Het is kort na elkaar, we moeten onszelf weer opladen. We moeten leren van vandaag, en dan gaan we maandag die drie punten meenemen.”

Foto: Rob KoppersBEKIJK HET OVERIGE NIEUWS