LOG HIER IN MET JE FACEBOOK ACCOUNT

05-01-2019 01:00 UUR Door: Sander Janssen

Van Duin houdt hoop: "Ervan overtuigd dat we het kunnen"


Marco van Duin denkt dat er dit seizoen nog van alles mogelijk is voor NEC. De Nijmegenaren staan weliswaar op de twaalfde plaats, maar dat wil niet zeggen dat de prijzen al zijn verdeeld. De 31-jarige keeper is ervaringsdeskundige, het is namelijk zijn zesde seizoen in de Eerste Divisie.

 

Van Duin heeft zijn hoofd even leeg kunnen maken in de korte periode dat de selectie vrij was. “Gelukkig wel”, zegt hij tegen ForzaNEC.nl. “Er is veel gebeurd de afgelopen maanden en tijdens de feestdagen hadden we even tijd voor andere zaken. Ik ben vooral met familie en het gezin geweest, gewoon even niks. Ik zei aan het einde van het jaar al dat de gifbeker helemaal leeg moest. Hopelijk is die nu echt leeg en kunnen we vooruit kijken.”

 

Play-offs

De doelman geeft zich nog niet gewonnen en denkt dat er in de tweede seizoenshelft nog van alles mogelijk is voor NEC. “We moeten het eerst maar eens zien te halen in mei, daarvoor moeten we gewoon top zijn. Maar ja, we kunnen zomaar nog bij de eerste vijf eindigen. Je kan in de Eerste Divisie een slecht moment of periode hebben, maar als je daarna uit het dal komt en op het juiste moment piekt, is er nog van alles mogelijk.”

 

NEC kan veel beter, daarvan is Van Duin overtuigd. “Dat zijn we ook aan onze stand verplicht. We hebben nog geen doel afgesproken met zijn allen, maar ik denk dat een plek bij de eerste vijf mogelijk is. We hebben het vier maanden niet goed gedaan. We moeten ervoor zorgen dat we er in april en mei kunnen en zullen staan in de play-offs. Ik ben ervan overtuigd dat we dat kunnen. Het is frustrerend dat de kwaliteit, want die heeft deze selectie zeker, er niet vaak genoeg uitkomt. Er sloop te snel angst in de ploeg, we moeten nu het tegendeel bewijzen.”

 

 

NEC hervat de competitie op zondag 13 januari met een bezoek aan FC Eindhoven. “We spelen twee keer kort na elkaar, volgens mij zondag en vrijdag. Dat is lekker. Het is zaak dat je dan wint en goed aan de tweede seizoenshelft begint. We hebben in augustus en september ook een periode gehad dat het wel goed ging en we wonnen. Daarna werd het veel te wisselvallig. Soms trokken we de zege wel over de streep, maar er ging ook heel veel niet goed. Sommige wedstrijden speelden we wel goed, maar leverde dat geen resultaat op, zoals uit bij FC Den Bosch.”

 

Alblas

Ondertussen is Norbert Alblas op de weg terug. In principe is hij de eerste doelman van NEC. “Hij is bijna fit. Daar heeft hij hard voor gewerkt. Hij is natuurlijk de keeper voor de toekomst, maar de trainer heeft nog geen keuze gemaakt. Hij beslist. Norbert heeft het in de wedstrijden die hij speelde goed gedaan, dat was ook als team een betere periode. We hebben drie fitte keepers en ik zal me altijd inzetten voor NEC, of het nou op of naast het veld is.”

 

NEC sloot de eerste seizoenshelft af met een nederlaag bij FC Twente (2-0), maar Van Duin keepte toen wel goed. “Dat voelde wel vreemd, want het leverde niks op. Ik was er wel blij mee, maar je voelt je toch onmachtig. Jammer, ik keepte een goede pot. Als je verliest, is het aan de buitenkant misschien minder snel te zien. Dat is soms wel lastig. Het biedt ook geen garanties. Ik denk wel dat er genoeg momenten zijn geweest waarop ik heb laten zien dat ik het kan, maar het is moeilijk om je te onderscheiden als het als team zo lastig gaat.”

 

Van Duin speelt in de vrije tijd in het hotel in ieder geval geen Fifa, zoals zijn jongere ploeggenoten. “Ik laat me soms nog even behandelen en anders gaat de tv aan of lees ik een boek. Ik zou eigenlijk mijn studieboeken (pedagogiek, red.) meenemen, maar die was ik vergeten. Daarom heb ik op het vliegveld maar een boek gekocht. Het is ook lastig om na een drukke trainingsdag nog in de studieboeken te duiken, maar het is wel lekker om ’s avonds even een uurtje met een boek in een hoekje te zitten. Even tijd voor jezelf.”BEKIJK HET OVERIGE NIEUWS