LOG HIER IN MET JE FACEBOOK ACCOUNT

10-07-2020 09:00 UUR Door: Joram Janssen

Van Aarab tot Vleminckx: alle Belgen bij NEC gerangschikt


Mathias de Wolf is de twintigste Belg die bij NEC onder contract staat. In het verleden hadden de Zuiderburen in Nijmegen wisselend succes. Van een gefaalde linksback tot een topscorer van de Eredivisie: ForzaNEC zet alle Belgen van NEC op een rijtje, van de slechtste tot de beste.


19. Roddy Kambala

Wie? Roddy Kambala is een in Athene geboren Belg die in het seizoen 2008/09 onder contract stond bij NEC. Maar zowel op de Eredivisie- als op de UEFA Cup-teamformulieren was de naam van Kambala geen enkele keer te vinden. Zonder ooit een minuut te hebben gespeeld vertrok Kambala in de zomer van 2009 bij NEC.


18. Bart Buysse

Bart Buysse kwam in de zomer van 2015 met best wat verwachtingen naar NEC. Als oud-speler van FC Twente, Club Brugge en Zulte Waregem had hij redelijk wat ervaring. Maar na vier wedstrijden in de basis in augustus werd hij al gauw voorbij gestreefd door Lucas Woudenberg. Na een jaar zonder speelminuten werd zijn contract ontbonden.


17. Bahnou Diarra

Dertien jaar maakte Bahnou Diarra deel uit van de jeugdopleiding van Anderlecht. Als je dan in 2013 terecht komt bij NEC zul je best iets kunnen. Maar zelfs na de degradatie van NEC kwam Diarra in de Jupiler League niet verder dan een handjevol duels. Maar met 51 minuten in 3 invalbeurten kan hij zich wel mooi kampioen van de Jupiler League noemen.


16. Günther Vanaudenaerde

In de tijd dat NEC nog gewoon 150.000 euro kon neerleggen voor een rechtsback, 2006, kwam Günther Vanaudenaerde over van Club Brugge, waar hij een seizoen als basisspeler doorbracht. Met rugnummer twee op zijn shirt kwam de jeugdinternational echter maar tot acht duels in de Eredivisie. Slechts één keer haalde hij de negentig minuten, verder bleef het beperkt tot invalbeurtjes. Na een jaar vertrok hij naar Westerlo. 


15. Naim Aarab

Naim Aarab kwam eveneens uit de jeugdopleiding van Anderlecht, maar was in Nijmegen nooit een basisspeler. De Belg met Marokkaanse afkomst bleek wel een ware globetrotter. Na één seizoen en zeven wedstrijden bij NEC vertrok hij in 2008. Zijn carrière bracht hem onder meer in Griekenland, Hongarije en Marokko. Behalve in België was hij eigenlijk nergens succesvol. 


14. Mike Vanhamel

Dat een reservekeeper met drie duels in de Jupiler League al vijf andere Belgen de baas is, laat zien dat er best wat miskopen tussen zaten. Van Mike Vanhamel had niemand grote verwachtingen. Hij leek tot het einde van het seizoen niet te mogen spelen, maar mocht de laatste drie potjes onder de lat starten door een blessure van Joshua Smits. Dat deed hij naar behoren. Daarna vertrok hij in de zomer van 2015, met een titel op zak, weer naar België.


13. Muhammed Mert

De eerste speler met dubbele cijfers aan wedstrijden voor NEC. Precies tien duels speelde Muhammed Mert in 2014 voor de Nijmegenaren. Hoewel hij een prima speler was voor de breedte, deed NEC hem na een halfjaar al van de hand. Bij Fortuna Sittard en FC Den Bosch liet hij vervolgens zien dat hij ook best wat meer had kunnen betekenen voor NEC.12. Paolo Sabak

Tja, Paolo Sabak. Weer zo'n jonge Belgische middenvelder waar potentie in zat, maar waar het er uiteindelijk niet uitkwam. Viel hij tegen of kreeg hij gewoon te weinig kansen? Op basis van tien wedstrijden en één doelpunt in het eerste kun je dat eigenlijk niet zeggen. Of hij nog slaagt in het topvoetbal via het Canadese Forge FC is nog maar de vraag, maar zeg nooit nooit.11. Matthias Bossaerts

Kwam tijdens dezelfde zomer als Sabak, namelijk in 2018, en verliet op dezelfde manier NEC via de achterdeur. Matthias Bossaerts was niet op zijn mondje gevallen en liet bij tijd en wijlen zien best een behoorlijke verdediger te zijn, maar was niet goed genoeg voor het salaris dat hij verdiende en moest vertrekken. Negen maanden na zijn contractontbinding is hij nog altijd clubloos. Gaat het hem nog worden voor Bossaerts?

 


10. Leroy Labylle

In het seizoen 2018/19 had NEC vier Belgen onder contract staan. Tot nu toe behoren de eerste drie allen tot de categorie "onvoldoende." Leroy Labylle speelde wellicht bijna alle wedstrijden dat seizoen, maar zeker tegen het einde van het jaar bleek dat de linksback eigenlijk voetballend en verdedigend vrij beperkt was. Na dat seizoen vertrok hij naar RFC Seraing, uitkomend in de Eerste klasse amateurs in België. Misschien meer zijn niveau.


9. Thomas Chatelle

In de tijd dat een zeker Belgische spits het best aardig deed bij NEC, stond er ook vaak een landgenoot naast hem op de rechterflank. Thomas Chatelle werd in het seizoen 2010/11 gehuurd van Anderlecht en miste gek genoeg maar zeven wedstrijden dat seizoen. In 1300 minuten in de Eredivisie kwam de rechtsbuiten tot welgeteld nul doelpunten. Wel gaf hij één assist: In de blessuretijd van zijn allerlaatste wedstrijd. Net op tijd van de nul af.


8. Bart van den Eede

Het eerste seizoen van Bart van den Eede bij NEC verliep nog best aardig. Vijf goals in twaalf wedstrijden, tot hij geblesseerd raakte. Daarna ging alles fout voor de spits. Een operatie aan de achillespees, een kwakkelende gezondheid en nare familie-omstandigheden. Hij smachtte in 2006 naar een terugkeer naar België, na een seizoen met slechts acht wedstrijden en meer gele kaarten dan goalcontributies.7. Jellert Van Landschoot

De meest recente Belg in dit rijtje: Jellert Van Landschoot werd afgelopen seizoen gehuurd van Club Brugge en viel het meeste op door zijn loopvermogen en kenmerkende loopje. Tegen het einde van het seizoen raakte hij steeds meer in vorm. Met 29 wedstrijden en vier goals hield het seizoen echter voortijdig op. Zijn optie tot koop wordt vooralsnog niet gelicht, dus waarschijnlijk stopt zijn avontuur bij NEC al na een jaar.


6. Marnick Vermijl

Toen NEC in 2013 zijn eerste drie wedstrijden van het seizoen dik verloren had, kwamen er nog drie paniekaankopen. Samuel Stefanik en Jakob Jantscher kunnen als zodanig worden beschouwd, Marnick Vermijl deed het nog best aardig. Daan Bovenberg kwam er, gelukkig, niet meer in. Ondanks de degradatie van NEC liet de huurling van Manchester United zien best een prima back te zijn. Scoorde zelfs vier keer in 33 wedstrijden.


5. Dimitri Davidovic

Dimitri Davidovic, die zijn naam heeft te danken aan zijn Servische achtergrond, was in 1969 de eerste Belg bij NEC en bleef ruim dertig jaar de enige. Twee seizoenen was Davidovic basisspeler bij NEC, dat in die tijd nog gewoon lekker achtste kon worden in de Eredivisie. Na 44 wedstrijden en zes goals vertrok hij naar Lierse, waar hij met meer dan 200 wedstrijden een publiekslieveling werd.4. Mike Trésor Ndayishimiye

Het verhaal Mike Trésor Ndayishimiye is er eentje van twee kanten. Het was overduidelijk een talentvolle voetballer, die met zeven goals in 27 wedstrijden een waar talent bleek. Maar hij kon nog een jaar in de Keuken Kampioen Divisie niet opbrengen en forceerde een transfer van Willem II, waar hij aantoont het niveau van NEC ook wel ontgroeid te zijn. Maar toch had hij ons best wat meer kunnen opleveren.


3. Pieter Collen

Begin deze eeuw waren er veel voetballers die er bij Vitesse niet aan te pas kwamen en naar NEC trokken. Pieter Collen was daar een voorbeeld van. Hij speelde twee jaar bij NEC. Zijn tweede seizoen maakte hij zoveel indruk dat hij de interesse genoot van Feyenoord. Hoewel dat niveau uiteindelijk iets te hoog leek voor hem, was hij een prima kracht voor NEC. Bovendien bracht hij 2,2 miljoen in het laatje. Ook niet onbelangrijk.
 

2. Anthony Limbombe

Met 2,5 miljoen was de transfersom van Anthony Limbombe net iets hoger dan die van Collen. Ook Limbombe maakte vooral in zijn tweede seizoen indruk. Nadat hij eerst aantoonde weinig moeite te hebben met het niveau van de Jupiler League (veertien goals en tien assists), was hij het jaar erop ook zeven keer trefzeker in de Eredivisie. Club Brugge gooide een smak geld op tafel en inmiddels speelt de Belg in Frankrijk bij Nantes.

 


1. Björn Vleminckx

Op 1 kan eigenlijk maar één iemand staan. Hoewel Björn Vleminckx met elf goals in zijn eerste seizoen nog niet heel erg opviel, was zijn tweede jaar bij NEC het beste uit zijn carrière. 23 goals in 31 wedstrijden maakten hem de topscorer van de Eredivisie 2010/11, voor iconische Eredivisie-spitsen als Dmitri Bulykin en Mads Junker. Daarna was Vleminckx, bij Club Brugge, in Turkije of in de Belgische eerste klasse, nergens meer zo goed als in dat jaar. Bovendien leverde hij 3,3 miljoen euro op. 

 

Foto's: Rob KoppersBEKIJK HET OVERIGE NIEUWS