LOG HIER IN MET JE FACEBOOK ACCOUNT

09-11-2019 01:02 UUR Door: Sander Janssen

Uitblinkende talenten maken het de trainers van NEC moeilijk


François Gesthuizen stond vrijdag met een glimlach de pers te woord na de 3-0 zege van NEC op TOP Oss. De Nijmegenaren gaan aan kop in de strijd om de tweede periodetitel en hoewel er moeizame fases in het duel zaten, won de ploeg van het trainerstrio uiteindelijk wel ruim.

 

"Over twee weken praat niemand meer hoe we hier hebben gewonnen", zei Gesthuizen tegen ForzaNEC. "Het was niet zozeer qua kansen geflatteerd, want wij kregen er ook genoeg. We begonnen heel goed, maar in de tweede helft was het minder. Wij waren in balbezit heel matig en zij waren wat vaster aan de bal. Op het middenveld bleven zij wat langer aan de bal, terwijl wij 'm na twee of drie passes alweer kwijt waren. Dan liepen we verder naar achteren en kregen zij wat kansen."

 

In die fase brachten de trainer Anthony Musaba om samen met Jonathan Okita met snelheid voor dreiging te zorgen. "We wisselden daar ook op. We hadden minder grip op het middenveld en hoopten dat met Zian dat meer te krijgen. Meer power en meer druk op de bal. Met Anthony voorop wilden we meer snelheid om in de omschakeling gevaarlijk te worden. Dat pakte goed uit met de 2-0 en uit de actie van Anthony viel uiteindelijk de 3-0. Oss gooide het wat open en daardoor konden we meer de ruimte vinden. Daarvoor hadden we daar moeite mee. We brachten onszelf in de problemen door maar telkens breed te blijven spelen."

 

Begin

En dat terwijl de start van NEC juist sterk was. "We begonnen heel goed en die intentie hadden we ook. We wisten dat zij compact speelden. Als wij vroeg zouden scoren, zouden zij misschien meer ruimte weggeven. Na vijftien seconden kregen we al een kans via Ole en die bal moet er natuurlijk in, dat zal hij zelf ook zeggen. Daarna kregen we nog een paar kansen en hadden we er eigenlijk nog een goal bij moeten prikken, want daarna werd het steeds minder. Slordiger, dat zette zich na rust voort."

 

Toch scoorde NEC in de tweede helft twee keer na een mindere periode van de wedstrijd. "Het is een fase waar je doorheen moet komen. Dat kun je proberen door poppetjes anders te zetten of te wisselen. Dat laatste leverde de 2-0 op. Daarna kregen zij nog een kans die van dichtbij werd geblokt, maar toen stond het al 2-0. We zetten er nog een verdediger bij en maakten nog 3-0. Meer was ook te veel van het goede geweest."

 

Romeny

Ole Romeny werd de Man of the Match met een goal en een assist. Gesthuizen genoot van de aanvaller, maar bleef ook kritisch. "Ole is van nature een lopende jongen. Hij is geen balvaste spits, maar meer iemand die de ruimtes in wil duiken. Op links heeft hij een vrije rol om ook af en toe in de spits op te duiken. Ole moet ook wel wat vrijheid hebben, maar moet nog wel leren om af te wisselen in balvastheid en een functioneel trucje doen. Hij moet beslissend zijn, goals maken en assists geven. De assist op Musaba, dat hakje, dat is functionele techniek. Daardoor kwam Anthony een op een op de keeper. Ik vond hem vandaag goed spelen. Hij maakt steeds meer stappen."

 

Musaba viel weer goed in en moet volgens sommige fans in de basis staan. Gesthuizen erkende dat de vleugelspeler het de trainers moeilijk maakt. "Daar voeren we constant discussie over. Dan kijken we ook een beetje naar hoe de tegenstander speelt, hoe hun backs spelen en waar hun zwaktes liggen. We praten er veel over. Anthony doet het goed. Aan de andere kant: als je veel wedstrijden wint, is er weinig reden om de boel om te gooien. Dan zie je dat je Anthony prima kan brengen. Hij maakt stappen. Als de tegenstander moe is en we brengen hem, kan hij het ze nog moeilijk maken."

 

Komende week komt NEC niet in actie. Over twee weken wacht een uitwedstrijd tegen Helmond Sport. "We trainen gewoon en misschien spelen we nog een oefenwedstrijd voor de jongens die wat minder hebben gespeeld. Dan richten we ons op Helmond. We gaan langzaam richting de tiende wedstrijd van de periode. Het gaat nu lekker, maar deze periode duurt lang. Uiteindelijk willen we iedere wedstrijd winnen."

 

Foto: Rob Koppers

 BEKIJK HET OVERIGE NIEUWS