LOG HIER IN MET JE FACEBOOK ACCOUNT

22-05-2019 09:17 UUR Door: Redactie

Twee clubs promoveren rechtstreeks vanaf seizoen 2019/20


Er wordt volgend seizoen een zeer belangrijke verandering doorgevoerd in het Nederlandse betaalde voetbal. Niet één, maar twee Eredivisie-clubs degraderen vanaf het seizoen 2019/20 rechtstreeks, wat tot gevolg heeft dat er ook twee clubs uit de Eerste Divisie rechtstreeks promoveren. Het was de bedoeling om dit vanaf het seizoen 2020/21 door te voeren, maar dat is nu vervroegd gedaan.

 

Het betekent voor clubs in de Eerste Divisie een grotere kans op promotie. De nummer zestien van de Eredivisie zal nog wel play-offs spelen. Hoe die precies in elkaar zitten voor clubs uit de Eerste Divisie is nog niet helemaal bekend. Vermoedelijk blijft het periodekampioenschap wel bestaan. Voor dit seizoen had dat betekend dat NAC Breda én De Graafschap waren gedegradeerd en dat naast FC Twente ook Sparta was gepromoveerd. Mocht NEC het volgend seizoen beter doen dan nu, is de kans op promotie dus groter.

 

De regels voor promotie/degradatie vanuit de Eerste Divisie naar de Tweede Divisie zijn bevroren. Volgens de KNVB geldt dit tot en met volgend seizoen. Daarna wordt er geëvalueerd. Dit blijft waarschijnlijk het geval. Degradatie uit de Eerste Divisie is volgend seizoen dus nog niet mogelijk.

 

Naast de vernieuwde promotie/degradatieregeling gaat 15% van de zogenoemde solidariteitsgelden die Eredivisie-clubs ontvangen van de UEFA naar clubs uit de Eerste Divisie. Dit zal vooral clubs met een jeugdopleiding te goede komen, waar de solidariteitsgelden voor bedoeld zijn.

 

Foto: Rob KoppersBEKIJK HET OVERIGE NIEUWS