LOG HIER IN MET JE FACEBOOK ACCOUNT

06-07-2020 21:00 UUR Door: Redactie

Transferupdate: "Fase 1 voorbij, nu de volgende plekken invullen"


Met de komst van Jordy Bruijn en Elayis Tavsan is NEC uiteraard nog niet klaar op de transfermarkt. Mathias De Wolf is - ondanks wat vertraging - in aantocht en er gaat nog meer gebeuren in Nijmegen. Algemeen directeur Wilco van Schaik geeft tegen ForzaNEC een update over onder anderen nieuwe versterkingen, Bas Kuipers, Ole Romeny en Jonathan Okita.

 

Volgens Van Schaik, die tijdens zijn vakantie met Edgar Barreto sprak, zit 'fase 1' van de transferperiode erop. "De transfer van Anthony Musaba was belangrijk voor de club, die geeft financieel wat rust. Maar dat betekent niet dat we er al zijn. Door de transfer van Anthony is een groot deel van die problemen verholpen, maar door corona is er meer ellende. Dat betekent dat we aan de bak moeten. Maar de eerste buitenkansjes op de markt, zeker op de markt van talenten, die hebben we binnengehaald."

 

De directeur doelt daarmee op Bruijn en Tavsan, maar ook op de aanstaande komst van De Wolf en de contractverlenging van Bart van Rooij en spoedig waarschijnlijk ook die van Dirk Proper. "Dat was in de eerste fase de prioriteit voor deze zomer. We hebben nu twee spelers gehaald, bijna drie. Nu gaan we fase 2 in en zo bouwen we door. We willen nu de volgende posities invullen. Aan de andere kant wordt er in Engeland en Spanje nog gevoetbald, daar moet de markt nog op gang komen. We kunnen het geld maar één keer uitgeven. Als we iets doen, moet dat met honderd procent overtuiging zijn. We moeten de markt heel secuur afgaan."

 

De Wolf

De Belgische middenvelder Mathias De Wolf leek al eerder op weg naar NEC en zou zelfs al gekeurd zijn, maar een officieel bericht ontbreekt nog altijd. "Af en toe kunnen dat soort transfers wat langer duren. We hebben continu contact met de speler. Er spelen veel dingen rondom zo'n contract, ook omdat hij nu nog bij een andere club onder contract staat. De handtekening staat nog niet, daar gaat het om. Maar Mathias is een speler met enorm veel kwaliteiten die we al langer op de korrel hebben. Het is goed om te zien dat we die categorie spelers kunnen interesseren voor NEC."

 

 

Proper

Ook de contractverlenging van Proper wordt waarschijnlijk snel officieel. "Daar ga ik wel vanuit. Het komt op de laatste details aan, maar het behoeft geen haast omdat beide partijen vertrouwen hebben in elkaar. Dirk moet komend seizoen twintig, dertig, misschien wel veertig wedstrijden spelen en bij ons de volgende stap maken. Vorig seizoen waren er nog weinig verwachtingen, nu maakt hij een nieuwe stap. Dat hoort bij zijn proces. We hebben veel tijd genomen voor de gesprekken met zijn familie en zijn management."

 

Kuipers

Iemand die niet bij NEC blijft is Bas Kuipers. De linksback had een aflopend contract en tekende maandag voor twee seizoenen bij Go Ahead Eagles. "Ik heb Bas nog gefeliciteerd", zei Van Schaik. "Bij NEC is hij teruggekeerd in Nederland en heeft hij zich in de kijker gespeeld. Wij hebben ook naar hem gekeken, maar in het voetbal dat de trainer wil spelen eist hij andere vaardigheden. Bas kan terugkijken op een heel goed seizoen waarin hij bijna alle wedstrijden heeft gespeeld. Een degelijke back, maar in het spel en de principes van de trainer zoeken we een ander type. Bas is vervolgens snel rondgekomen met Go Ahead."

 

Door het vertrek van Kuipers en waarschijnlijk ook Josef Kvida focust NEC zich momenteel vooral op versterking voor de posities linksachterin en op linksback. "Daar hebben we zeker wat nodig en daar kijken we ook naar. De posities 4 en 5 moeten nog ingevuld worden en daar willen we spelers met ervaring. Basisspelers die er meteen staan. We willen sowieso twee verdedigers en ik sluit niet uit dat we in totaal nog minimaal drie spelers halen. Het is ook afhankelijk van welke transfers we zelf nog doen."

 

Okita

Dan kijken we bijvoorbeeld naar Jonathan Okita. De vleugelspeler staat volgens trainer Rogier Meijer zelfs in de etalage. Als hij vertrekt, is er voorin weer wat nodig. Van Schaik ging nog in op de uitspraak van Meijer: "Toen Jonathan naar NEC kwam, hebben we afgesproken dat we na twee jaar zouden kijken of de markt rijp was voor een volgende stap. Die twee jaar zijn nu voorbij. Bij Anthony was de markt rijp, nu kijken we samen in juli en augustus of we die afspraak kunnen nakomen. Maar dat betekent niet dat hij zomaar weg kan."

 

 

Meijer zei ook nog dat hij aan een ongemotiveerde Okita weinig heeft. "Wij willen hard en intensief trainen. Daar moet iedereen in mee en de een heeft er meer moeite mee dan de ander. Sommige spelers hebben weleens een duwtje nodig", vertelde Van Schaik. "Maar als Jonathan speelt, is hij een meerwaarde. Kijk maar naar zijn statistieken. Hij pikt toch zijn goals en assists mee. Er zijn weinig buitenspelers die zowel scoren als assists geven. Ik verwacht dat er wel interesse voor hem gaat komen, maar nu is dat nog niet concreet."

 

Romeny

Als we het over interesse hebben, kunnen we Ole Romeny niet vergeten. De twintigjarige aanvaller wordt gelinkt aan clubs als Manchester City en Liverpool, maar Van Schaik wil hem liever niet kwijt. "Ole staat al langer op de radar bij grotere clubs, vooral omdat hij in interlands goed speelt. Bij ons is het een weg met wat hobbels, maar kijk ook bij hem naar de statistieken. Zeven goals in 22 wedstrijden, trek dat door naar 38 wedstrijden. Daar kijken die clubs naar."

 

Van Schaik merkt dat er bij Romeny een knop is omgegaan. "Hij is een heel andere Ole dan de afgelopen jaren, maar hij is nog steeds iemand die als hij vrij is in het speeltuintje om de hoek of bij zijn oude club gaat voetballen. Dat vind ik mooi om te zien. Hij wordt nu een kerel. Hij heeft heel hard getraind en ik zie echt: dit is topsport. Het kwartje is gevallen. Toen Arnaut Groeneveld terugkwam van zijn blessure en bij Lieven Maesschalck was hersteld, was hij een heel andere Groeneveld. Daar voelde hij wat het profbestaan inhoudt. Dat zie ik nu ook bij Ole. We willen hem er graag bijhouden, maar iedereen heeft zijn prijs. Ole is een jongen uit Nijmegen en we zien de ontwikkeling. Komend seizoen moet hij het laten zien."

 

 

Seizoenkaarten

Tot slot een positief bericht over de seizoenkaartverkoop. NEC zit al bijna aan de 4400 verkochte kaarten. "Dat is echt ongekend", jubelde Van Schaik. "Ik ben tijdens mijn vakantie elke dag op de hoogte gehouden. Vorig jaar zaten we op ongeveer 4700 tot 4800 seizoenkaarten. Als we dat evenaren, dat zou uniek zijn. De achterban toont veel vertrouwen in de club nu het zo hard nodig is. Het zorgt voor veel energie bij de club. Een stukje trots en geloof in dit jonge team. Nu moeten wij dat vertrouwen terugbetalen, zo voelen we dat ook."

 

Rest nog de vraag of en hoe al die seizoenkaarthouders in augustus naar binnen kunnen bij de eerste competitiewedstrijd. "We gaan er alles aan doen om in ieder geval iedereen met een seizoenkaart naar binnen te laten. De spelregels zijn duidelijk, nu is het aan ons om ervoor te zorgen dat we binnen die spelregels met 5000 tot 6000 mensen naar een wedstrijd kunnen kijken. We hebben vandaag nog gesproken over een pilot die we gaan doen in het stadion. NEC is een van de zeven clubs. Tijdens een oefenwedstrijd wordt er in één of twee vakken iets getest, bijvoorbeeld in- en uitstroom of hoe je anderhalve meter op voorwaarden kan loslaten. Bijvoorbeeld met kinderen of gezinnen. We hebben nu 4400 seizoenkaarten verkocht en iets meer dan 1000 businesskaarten. We gaan er alles aan doen om die mensen allemaal binnen te laten. Daarvoor gaan we ook met de supporters in gesprek."

 

Foto's: Rob KoppersBEKIJK HET OVERIGE NIEUWS