LOG HIER IN MET JE FACEBOOK ACCOUNT

12-07-2019 23:30 UUR Door: Sander Janssen

Trainerstrio NEC experimenteert: "Andere formatie dan gewend"


De drie trainers van NEC grepen het oefenduel met SV Wuppertal vrijdag aan om wat te experimenten. De Nijmeegse ploeg speelde in een andere formatie dan gebruikelijk en dat leverde een matige 3-3 op tegen de Duitse vierdedivisionist.

 

“In een oefenwedstrijd proberen we weleens iets uit”, zei Gesthuizen tegen ForzaNEC. “We speelden in een andere formatie dan we gewend zijn. We wilden kijken hoe dat zou uitpakken. We zijn grotendeels met dezelfde groep als vorig seizoen. Dan kunnen we voortborduren op dat wat we toen gedaan hebben. Daarin hebben de jongens best wat vastigheden in hoe ze moeten spelen. Maar we vinden ook dat we het eens op een andere manier moeten beïnvloeden, stel dat de wedstrijd een keer iets anders vraagt. Iets doorbreken, als het ware. Daarin hebben we positieve dingen gezien en ook mindere dingen. Dat levert 3-3 op. ”

 

Het was een formatie die twee kanten op kon, anders dan de gebruikelijk 4-3-3. “Afhankelijk van hoe goed we aan de bal waren, was het 5-2-3 of 3-4-3. Als je goed bent, kan het zijn dat je met drie verdedigers speelt en de backs heel hoog. Dan is het een 3-4-3. Met Terry en Leroy hebben we twee backs die graag willen aanvallen. Het verleden heeft weleens uitgewezen dat het defensief kwetsbaar is. Met drie centrale hadden we dat een beetje afgedekt.”

 

Het viel in de eerste helft op dat Wuppertal zich focuste op de aanval over de rechterflank. De trainers grepen daarop in. “Daarover hebben we in de rust wat dingen aangegeven. Als we in deze formatie spelen, moeten de backs hoog doordekken, zoals dat zo mooi wordt genoemd. Dat deden we alleen iets te gretig, waardoor zij de bal telkens naar de hoeken speelden. Dan kon hun rechtsbuiten gaan lopen. In de rust hebben we dat aangepast en in de tweede helft is het niet meer voorgekomen.”

 

Over de uitslag maakte Gesthuizen zich niet zo veel zorgen. “Ik ben sportman, dan wil je alles winnen. Maar het is ook een oefenwedstrijd. In de tweede helft hadden we veel meer controle en hadden we eigenlijk moeten uitlopen. Door slordigheden maken zij twee goals. Uiteindelijk is dat een beetje bijzaak, maar natuurlijk wil ik liever winnen. Ik kan het wel wat sneller aan de kant zetten. We hebben goede dingen gezien en met de andere zaken gaan we aan de slag.”

 

Van Landschoot

De trainers lieten Jellert van Landschoot in de tweede helft zijn eerste minuten maken voor NEC. “Je ziet dat Jellert heel graag wil. Hij is heel gedreven, dat resulteerde er wel een paar keer in dat hij uit positie liep. Dat moet hij nog leren. Maar je ziet dat hij vaardig is en loopvermogen heeft. Het is fijn dat hij graag wil, dat willen we zien. Jellert kan nog veel leren en is ook leergierig, dat is top. Ik heb liever dat hij soms te veel doet en je hem wat moet afremmen. We zochten een dynamische middenvelder en dat is hij.”BEKIJK HET OVERIGE NIEUWS