LOG HIER IN MET JE FACEBOOK ACCOUNT

24-03-2020 13:00 UUR Door: Nick Rokers

Terug in de tijd: Oranje-sterren in de Goffert


Vanwege het Coronavirus is het natuurlijk komkommertijd in de sportwereld. Daarom duiken wij de geschiedenisboeken in. Dan kom je nog wel eens het een en ander tegen!

 

Als het Nederlands elftal moet spelen wordt er altijd gesproken dat de De Kuip in Rotterdam een onneembare vesting is, maar misschien moet de KNVB Oranje in de Goffert laten spelen als er gewonnen moet worden. Het Nederlands elftal heeft namelijk een 100% score in de Goffert. In de afgelopen jaren was de Goffert het decor tijdens jeugdinterlands en een wedstrijd van het Nederlands vrouwenteam.

 

Het Nederlands herenelftal

In de jaren 70 speelden het Nederlands herenelftal drie keer in Stadion de Goffert. Het stadion met een capaciteit van 25 duizend tot 30 duizend man behoorde tot een van de grotere stadions van Nederland. Op 3 september 1975 speelden ze voor het eerst in de Keizerstad. Op het veld stonden legendarische namen zoals René van der Kerkhof, Willem van Hanegem en Jan van Beveren. Nederland won met 4-1 van Finland onder toeziend oog van 30 duizend man. Willy van der Kuylen scoorde drie keer. Mede door zijn hattrick boekte Nederland de eerste overwinning in Nijmegen.

 

 

In 1977 speelde Nederland voor de tweede keer in Nijmegen, ditmaal tegen Ijsland voor de kwalificatie voor het WK van 1978 in Argentinië. Met dezelfde cijfers als tegen Finland werd er afgerekend met de IJslanders. Ruud Geels was twee keer trefzeker, de andere twee goals werden gemaakt door Van Hanegem en Johnny Rep. De enige tegengoal van IJsland werd via een strafschop benut door Asgeir Sigurvinsson.

 

 

Weer een jaar later speelde Nederland voor het laatst in de Goffert en er werd wederom gewonnen. IJsland was weer de tegenstander, nu voor de EK-kwalificatie, en werd met 3-0 onder de voet gelopen. Oud-assistent-trainer van NEC, Ernie Brandts, was trefzeker in die wedstrijd. Hij maakte de 2-0. Het was ook de eerste keer dat Nederland nul tegengoals kreeg in de Goffert. Piet Schrijvers kreeg de primeur.  Dit was de laatste wedstrijd die het Nederlands herenelftal speelde in Nijmegen. Met 11 goals voor en 2 tegen heeft het Nederlands elftal een goede score neergezet in Nijmegen.

 

 

Israël thuis in de Goffert

In 2006 speelde Israël een thuis wedstrijd in het Goffertstadion tegen Andorra. Israël mocht van de UEFA wegens veiligheidsredenen niet in eigen land spelen. De wedstrijd werd zonder publiek gespeeld, daarom zijn er ook weinig beelden van de wedstrijd. Israël won met 4-1 van Andorra dat de laatste 10 minuten met een man minder speelde. In 2017 oefenden Venezuela en Iran tegen elkaar in Nijmegen, tevens zonder publiek. Het werd 0-1 door een doelpunt van - jawel - Alireza Jahanbakhsh.

 

Overige wedstrijden

Het Goffertstadion werd gebruikt als speellocatie voor het EK onder 21 in 2007. In de Goffert werden drie groepswedstrijden afgewerkt. Ook werd de finale van de play-off voor plaatsing voor de olympische spelen in Nijmegen afgewerkt. Tegenwoordig is de Goffert het decor van kwalificatie wedstrijden van Jeugdteams van Oranje, en werd er in 2017 in een volle Goffert de kwalificatie wedstrijd Nederland tegen Ierland voor de dames afgewerkt. Het sterrenelftal met onder andere  Lieke Martens en Vivianne Miedema kwam niet verder dan 0-0 gelijkspel. Na die wedstrijd zijn er voor als nog geen interlands meer afgewerkt in Nijmegen.

 

 

Foto's: ANP Archief (Oranje) en Rob Koppers (Leeuwinnen)BEKIJK HET OVERIGE NIEUWS