LOG HIER IN MET JE FACEBOOK ACCOUNT

03-01-2020 19:45 UUR Door: Chiron Rengers

Over de eerste trainingsdag in Estepona


Het jaar 2020 is voor NEC begonnen! Na bijna twee weken vrijaf tijdens de feestdagen trainde de selectie donderdagochtend nog in Nijmegen, waarna men van Rotterdam Airport naar Malaga vloog. Uren eerder was de delegatie van ForzaNEC al gearriveerd om voor jullie verslag te doen van dit trainingskamp. 

 

Beluister hier ook de eerste Jarda Podcast over het trainingskamp.

 

Net als vorig jaar verblijft NEC in het luxe H10 Estepona Palace, in de buurt van vele uitstekende trainingsaccommodaties. NEC heeft voor alle trainingen en wedstrijden gekozen voor het golfresort Dona Julia in het nabijgelegen Casares om zich in vijf dagen optimaal voor te bereiden op de tweede seizoenshelft. Het resort is begin januari het best te vergelijken met een verlaten spookstad. Vanaf de entree ben je, mits je je aan de verplichte snelheid aanhoudt, ruim tien minuten onderweg naar het trainingsveld. De laatste 300 meter is zelfs een bochtig en steil gravelpad, wat afgelopen jaar nog voor hilariteit zorgde toen een niet nader te noemen algemeen directeur zijn auto volledig in een diepe greppel parkeerde. Overigens is de verplichte snelheid aanhouden een opgave op zich. Zoals gezegd is Dona Julia totaal verlaten en ondanks een paar gebouwen met appartementen en een aantal zeer luxe villa’s zijn het vooral de brede toegangswegen in niemandsland die indruk maken.

 

 

Bij aankomst vrijdagochtend was de sfeer uitstekend. De 24 meegereisde spelers werkten in drie groepen een rondo af die met vele oh’s en ah’s gepaard gingen. Wat bij die 24 spelers opvalt, is dat Niek Hoogveld, Just van de Vondervoort en Alessio Budel, die dit seizoen regelmatig op de bank mochten zitten, gepasseerd zijn. Randy Wolters, Tom Overtoom en Norbert Alblas ontbreken om welbekende redenen. De ochtendsessie is verdeeld in twee onderdelen. Waar de helft een krachtprogramma van zes verschillende oefeningen afwerkt, is de andere helft bezig met een pass- en trapoefening gevolg door een intensief partijenspel.

 

Bij het krachtprogramma valt vooral op hoeveel spelers geen idee hebben wat ze met de elastieken, kratjes en harnassen aanmoeten. Hierdoor oogt de oefening rommelig en lijkt er weinig gezweet te hoeven worden. Anders is dit bij de andere groep, waar vooral de intensieve partijtjes zorgen voor de nodige zweetdruppels. Spelers als Proper en Van Ottele vallen direct op doordat ze makkelijk meekunnen in het niveau van de rest van de selectie. Maar ook Bart van Rooij en Ole Romeny vallen in positieve zin op, door hun uitstekende techniek.

 

 

Na een middagpauze waarin ForzaNEC de kans krijgt om wat interviews uit te werken, nieuwsberichten te plaatsen en wat FIFA te spelen in haar hotel, staat om 16:00 de middagtraining op het programma. Al enkele dagen geleden werd de ForzaNEC-delegatie benaderd door oud-jeugdspeler Kay. Hij verblijft met zijn ouders in de buurt en wil graag eens komen kijken. Bij aankomst blijkt NEC de training al gestart te zijn en worden we opgewacht door de familie van Kay. Zijn broertje Raf speelt momenteel in de Onder 12 en heeft zijn huiswerk meegenomen naar het trainingskamp. Aan het eind van de training werkt hij samen met Dirk Proper, Ole Romeny en Mart Dijkstra een paar van zijn oefeningen af.

 

 

Verdere toeschouwers zijn er ook ‘s middags nauwelijks. In de ochtend waren vaste trainingskampsupporters Michiel en Arjan er nog, maar zij kozen eieren voor hun geld en reden door naar Sevilla voor hun wedstrijd tegen Athletic de Bilbao. ‘s Middags is de training ook verdeeld in twee oefeningen: een partijenspel en een afwerkoefening. Sommige van deze oefeningen maken het kwaliteitsverschil in de selectie ook erg duidelijk. Of het nu om verdedigen of aanvallen gaat, Rens van Eijden is in elk opzicht veruit de beste speler. In een rustgevende omgeving van bergen bevolkt door koeien en hun bellen, is Van Eijden de enige die de gemoedelijkheid doorbreekt door fanatiek te coachen, hard te juichen en de boel eens flink op te naaien.

 

Aan het einde van de training is het dan ook niet toevallig dat het team van de captain met de eindoverwinning naar huis gaat. Direct vragen de winnaars om een foto om vast te leggen op hun Insta. De aanwezige telefoon van de social media-man wordt te min geacht, het fototoestel van de Forza-delegatie krijgt wel de goedkeuring. Verder valt het vooral op dat de groep geen eilandjes kent. Het is een jonge groep en de vele talenten krijgen de kans om aan te pikken. Zoals de aanvoerder zelf ook beaamt in een interview met ForzaNEC: “Het is makkelijker om aan te pikken dan vroeger." Veel jonge spelers, vaak ook nog uit de regio, dat geeft de Nijmegenaar moed. Of het ook genoeg is om binnen twee jaar mee te doen om promotie, kunnen we alleen maar hopen.

 

ForzaNEC in Spanje wordt mede mogelijk gemaakt door:

 BEKIJK HET OVERIGE NIEUWS