LOG HIER IN MET JE FACEBOOK ACCOUNT

10-05-2019 20:20 UUR Door: Joram Janssen

NEC houdt vroege voorsprong in stand tegen kansenmissend RKC


NEC heeft de eerste play-offwedstrijd tegen RKC Waalwijk met 2-0 gewonnen. Door een tiental gemiste kansen van RKC Waalwijk en twee afgekeurde goals van NEC had het ook goed 6-4 kunnen eindigen, maar NEC zorgt er in de eigen Goffert dus voor dat RKC geen belangrijke uitgoal scoort. 

De vorige editie van NEC-RKC was nog geen drie weken geleden, toen Ferdy Druijf en Jonathan Okita scoorde in de 2-1 overwinning op de Brabanders. Sinds die wedstrijd is de opstelling van de Ron de Groot ongewijzigd gebleven. Ron de Groot begon de play-offs namelijk met dezelfde elf als bij de vorige drie wedstrijden tegen RKC (2-1), FC Twente (4-0) en MVV (1-1). RKC begon met ex-NEC'er Hans Mulder als centrumverdediger.

 


NEC begon goed en via Mike Trésor Ndayishimiye kon het opnieuw vroeg op voorsprong komen, maar keeper Etienne Vaessen bracht redding op de inzet van de in vorm verkerende Belg. Die snelle voorsprong kwam er alsnog. Na een ware schiettent voor de goal van Vaessen was het uiteindelijk Ndayishimiye die de bal met wat geluk voor zijn voeten kreeg en de bal binnen ramde. Het kon al heel snel weer 1-1 zijn, doordat Dylan Seys een-op-een werd gezet met Mattijs Branderhorst werd gezet. De kleine buitenspeler miste de 100%-kans door recht op de keeper te schieten.


Nog geen minuut later was Seys de gebeten hond, doordat uit de tegenaanval NEC de score verdubbelde. Jordy Bruijn gaf een corner op de rand van de zestien waar Ndayishimye kon uithalen. Zijn volley werd onderweg aangeraakt en gekeerd door Vaessen. De bal belandde bij Bruijn, die de bal, identiek als de 1-0, van dichtbij in het dak van het doel schoot.


Tien minuten voor het einde van de eerste helft leek NEC helemaal op rozen te zitten. Bruijn begon aan een solo, waarbij hij door niemand van RKC in de weg werd gezeten. Ook zijn schot was niet onhoudbaar voor Vaessen, maar zijn redding was uitermate zwak. Christiaan Bax keurde de goal echter af, vanwege hinderlijk buitenspel van Druijf. 


Na rust duurde het opnieuw slechts enkele minuten voor NEC de eerste grote kans kreeg. Een voorzet van Randy Wolters was op maat voor Jonathan Okita, maar hij kopte van dichtbij over. In de tweede helft kreeg ook RKC wat meer kansen, omdat NEC de aanvallers van RKC en vooral loerde op de counter met snelle buitenspelers. Zo was Anas Tahiri dichtbij de aansluitingstreffer toen hij ontsnapte van directe tegenstander Wolters, maar zij bal ging voorlangs. 

 


De grootste kans voor RKC kwam via de voet van Anas Tahiri, die zijn bal via een NEC-been op de lat uiteen zag spatten. De goal van RKC leek niet uit te kunnen blijven, maar Seys, Mario Bilate en Emil Hansson waren uiterst onsecuur voor de goal. Een kwartier voor het einde van de wedstrijd leek NEC de wedstrijd in het slot te gooien, maar opnieuw gooide de arbitrage roet in het eten. Druijf legde de bal opzij richting invaller Anthony Musaba, die koeltjes zijn eerste goal in het betaalde voetbal leek te maken. In de herhaling bleek echter dat Druijf uit buitenspelpositie kwam.


Toen Ron de Groot aanvoerder Joey van den Berg inbracht als extra slot op de deur, ging het verweer van RKC weer liggen. Met een 2-0 overwinning op zak, kan NEC dus met vertrouwen afreizen naar RKC Waalwijk, komende dinsdag, op jacht naar die belangrijke uitgoal en de volgende ronde van de play-offs. 


Scoreverloop:
12' Mike Trésor Ndayishimiye (rebound) 1-0
15' Jordy Bruijn (rebound) 2-0 

Gele kaarten: Bossaerts (NEC), Walian, Spierings (RKC)


Scheidsrechter: Christiaan Bax
VAR: Clay Ruperti


Opstelling NEC: Matthijs Branderhorst; Guus Joppen, Mathias Bossaerts, Josef Kvida, Leroy Labylle; Mart Dijkstra, Mike Trésor Ndayishimiye (78' Joey van den Berg), Jordy Bruijn; Jonathan Okita, Ferdy Druijf, Randy Wolters (70' Anthony Musaba).


Opstelling RKC Waalwijk: Etienne Vaessen; Juriën Gaari, Hans Mulder, Henrico Drost, Paul Quasten; Daan Rienstra, Stijn Spierings, Anas Tahiri (84' Ezra Walian); Dylan Seys (65' Darren Maatsen), Mario Bilate, Emil Hansson. 

Foto: Rob Koppers

 BEKIJK HET OVERIGE NIEUWS