LOG HIER IN MET JE FACEBOOK ACCOUNT

13-08-2018 11:00 UUR Door: Julian Paardekooper

NEC-concurrenten onder de loep: Sparta Rotterdam


Nu de start van de Eerste Divisie nabij is, wordt het tijd de concurrenten van NEC onder de loep te nemen. De komende dagen zetten wij ze voor jou op een rijtje. Vandaag: Sparta Rotterdam. De Kasteelclub degradeerde evenals Roda JC via de play-offs afgelopen seizoen uit de Eredivisie.

 

Waar de ploeg van Dick Advocaat in de halve finale nog door het oog van de naald kroop tegen FC Dordrecht, bleek het kleine FC Emmen in de finale te sterk (1-3). De degradatie zag de objectieve kijker al aankomen. In het seizoen '16/'17 bleven de Spartanen ons NEC op doelsaldo voor en wist het zo de nacompetitie te ontlopen. Afgelopen seizoen was dit echter anders. Door de onrust rondom de club kon zelfs de grote Dick Advocaat het tij niet keren.

 

Roerige transferperiode

Dat Sparta opnieuw zou moeten beginnen in de zomerstop was al lang en breed duidelijk. Als je de opstelling van de laatste wedstrijd tegen FC Emmen naast de huidige selectie houdt, zie je dat alleen Deroy Duarte en Bart Vriends nog aan de club verbonden zijn. Er werden in de winterstop namelijk de nodige halfjarige contracten uitgedeeld, waaronder die voor Michiel Kramer, Miquel Nelom en Jannik Huth. Zij vertrokken allemaal net zo makkelijk weer door de achterdeur. Er werd echter wel kwaliteit voor teruggehaald. Met Mohamed Rayhi, Royston Drenthe, Edouard Duplan, Gregor Breinburg en Lars Veldwijk staat komend seizoen net als in Nijmegen aardig wat Eredivisie-ervaring op het veld. Echter, de ploeg kent veel persoonlijkheden, die als het even niet loopt snel met elkaar kunnen botsen.

 

Op transfergebied waren er ook nog tegenslagen. Xandro Schenk zou samen met Stijn Wuytens het centrale duo moeten gaan vormen, maar zag daar op het laatste moment vanaf toen de tonnen van FC Twente hem op een ander idee brachten. De Rotterdammers wilden mede daardoor hun huidige centrale verdediger, Julian Chabot, graag behouden, maar dat bleek onmogelijk. Hij vertrok na moeizame onderhandelingen toch naar FC Groningen.

 

De nieuwe trainer Henk Fraser werd al in maart tot ieders verbazing gepresenteerd als nieuwe trainer van Sparta. Mede daardoor nam de coach vroegtijdig afscheid van Vitesse, waar hij in de laatste periode niet al te best presteerde. Fraser heeft een verleden bij de Rotterdamse club en wilde er, ongeacht de divisie, graag aan de slag. Met Fraser heeft Sparta een trainer die hamert op discipline, iets wat de spelers daar op het eerste gezicht goed kunnen gebruiken. Zo gaf Fraser zelf recentelijk ook aan tegenover RTV Rijnmond.

 

Slotstuk voorbereiding zet Fraser aan het denken

Sparta begon prima aan de voorbereiding. Respectievelijk Telstar, 1. FC Kaiserslautern, NAC en Willem II werden aan de zegekar gebonden. Vanaf het moment dat Gregor Breinburg zich verbond aan de Spartanen, ging het bergafwaarts. Op de open dag moest de club haar meerdere erkennen in SC Cambuur (0-2) en in de laatste test, die tegen Go Ahead Eagles afgewerkt werd, liep het tegen een pijnlijke 3-0 nederlaag op. Met name in defensief opzicht was het een grote gatenkaas. Volgens Henk Fraser was het een wake-up call.

 

 

Keeper Roy Kortsmit zag er bij de tegentreffers tegen Cambuur niet goed uit en tweede doelman, Tim Coremans, die de geblesseerde Kortsmits tegen Go Ahead Eagles na de rust tegen verving, overtuigde niet bepaald. Daarnaast viel Adil Auassar geblesseerd uit. Hoe lang de middenvelder anex verdediger uit de roulatie is, is onbekend. Datzelfde geldt voor Roy Kortsmit. Gregor Breinburg speelde nog geen minuut in de oefencampagne, voor hem zal de start vermoedelijk ook te vroeg komen. Voor trainer Fraser is er dus nog genoeg denkwerk in aanloop naar het eerste competitieduel.

 

Programma

En dat is er meteen eentje die er echt om gaat. Sparta reist vrijdag af naar de Grolsch Veste om het op te nemen tegen FC Twente. NEC en Sparta is een Eredivisie-affiche en wordt dus ook afgewerkt volgens het Eredivisie-schema. Op zondag 18 november staat het affiche in Nijmegen op het programma. Op 24 maart is het Kasteel het decor voor op het eerste oog een van de mooiste wedstrijden van het seizoen.

 

Vermoedelijke opstelling: Kortsmit; Saksela, Wuytens, Vriends, Martis; Breinburg, Rayhi, Drenthe; Harroui, Veldwijk, Alhaft

 

Lees ook: NEC-concurrenten onder de loep: Roda JC

 

 

 BEKIJK HET OVERIGE NIEUWS