LOG HIER IN MET JE FACEBOOK ACCOUNT

06-05-2020 11:00 UUR Door: Redactie

NEC al ruim 500 dagen zonder technisch directeur


NEC dreigt komend seizoen in oude gewoontes te vervallen. Nog altijd heeft de club geen technisch directeur aangesteld, terwijl iedereen - ook intern - de noodzaak hiervan begrijpt. Inmiddels is het ruim 500 dagen geleden dat de club afscheid nam van Remco Oversier. Sindsdien is het technisch beleid in handen van... ja wie eigenlijk?

 

Het is alweer een tijd geleden dat NEC het vertrek van Oversier aankondigde. De td hield het anderhalf jaar vol in Nijmegen toen het welbekende verschil van inzicht om de hoek kwam kijken. "De technisch directeur en de club verschillen van inzicht over de te varen koers met betrekking tot het technisch beleid bij de club, waarna in overleg is besloten om de samenwerking te beëindigen", luidde de verklaring van de club.

 

Als tijdelijke oplossing kreeg algemeen directeur Wilco van Schaik ook het technisch beleid in handen, samen met hoofdscout Nick Kersten en commissaris technische zaken Leen Looijen. Prima oplossing voor de korte termijn, hooguit een paar maanden tot de opvolger van Oversier was gevonden. Inmiddels zijn we meer dan 500 dagen verder en is die opvolger er nog steeds niet. Hoe goed Van Schaik en Kersten ook hun best doen, ze zijn direct de kop van jut als het mis gaat. 'Ja, dat krijg je zonder goede td.' Zo is het makkelijk schieten. Zo gebeurde dat ook bij de voorganger van Van Schaik, Bart van Ingen, die toentertijd zitting had in het technisch hart van de club en het bestuurlijk liet ontsporen tussen Futuralis en Danny Hoekman. Schoenmaker, blijf bij je leest, zeggen we dan. 

 

 

De eerste transferperiode met Van Schaik en Kersten als technische mannen was nog succesvol met het huren van Mattijs Branderhorst, Ferdy Druijf en Jordy Bruijn. Huurlingen, ja, maar gezien de financiële mogelijkheden wel versterkingen die NEC nog naar een onwaarschijnlijke promotie hadden kunnen leiden. Dat gebeurde niet, er waren meer herstelwerkzaamheden nodig in Nijmegen. In de maanden daarna volgde een golf aan contractontbindingen die de club bakken met geld kostten. Joey van den Berg, Brahim Darri, Mathias Bossaerts, Leroy Labylle, allemaal zagen ze hun verbintenis verscheurd worden. Bijna iedere maandag was het wel raak en verscheen er weer een nieuw persbericht.

 

Mede daardoor had NEC maar weinig te besteden. Scouts zagen tot hun ergernis spelers die op de Nijmeegse lijstjes stonden naar andere clubs verhuizen. NEC moest noodgedwongen meer beroep doen op de eigen jeugd en deed, zoals dat zo mooi heet, 'gerichte aankopen'. Alhoewel, echte aankopen waren er nauwelijks, want twee spelers kwamen transfervrij over (Branderhorst en Bas Kuipers) en drie werden gehuurd (Jellert van Landschoot, Tom van de Looi en Zian Flemming). Alleen voor Etien Velikonja, de vervanger van Sven Braken, werd een kleine transfersom neergelegd.

 

Door een clausule die er onder Oversier in het contract van Braken is gezet, kon de spits voor een vastgesteld bedrag weg. NEC wist dat, maar toen het eenmaal gebeurde, waren er niet veel betaalbare opties meer over en werd het Velikonja. Onlangs bleek ook de Sloveen een clausule te hebben. De club wil niet bevestigen wat die inhield, maar bronnen binnen de club melden dat bij een vastgesteld aantal keer in de wedstrijdselectie te hebben gezeten, de verbintenis met een jaar zou worden verlengd. Dat is inmiddels gebeurd, al heeft NEC het nog altijd niet bevestigd op de officiële website. De zaakwaarnemer van Velikonja zal met een glimlach de onderhandelingstafel hebben verlaten, want een clausule als deze zie je niet vaak in de voetbalwereld.

 

 

Op Branderhorst is veel kritiek geweest, maar vind in de Eerste Divisie maar eens een keeper die nooit blundert én betaalbaar is. De doelman heeft ook regelmatig zijn waarde laten zien. Goede linksbacks zijn schaars op dit niveau, wat Kuipers een prima oplossing maakte voor die positie. Flemming liet zich na een moeizame start steeds meer zien als spits, ook doordat het trainerstrio maandenlang niet wist op welke plek ze hem wilden neerzetten. Van Landschoot is een werkpaard die ook een moeilijke start kende en ook echt geen speler is die het elftal bij de hand neemt. Tot slot was er Van de Looi, die niet liet zien van toegevoegde waarde te zijn en zijn basisplek uiteindelijk verloor. Van Schaik repte voor hun komst over het halen van minder spelers met een krasje en veel meer scouten op mentaliteit. Daar is de algemeen directeur echter in doorgeschoten. De selectie van NEC leek dit seizoen bij vlagen vooral een verzameling van ideale schoonzonen. Veel waarde werd er in de zomer niet toegevoegd. De spelers die nu wél waarde vertegenwoordigen, zaten al bij de club of braken door vanuit de jeugd: Anthony Musaba, Bart van Rooij, Ole Romeny en Jonathan Okita.

 

Onder de achterban is het vertrouwen in de huidige technisch leiding niet bepaald hoog, ook doordat er vorig seizoen werd gekozen voor een geforceerde en uiterst curieuze trainersconstructie met Adrie Bogers, Rogier Meijer en François Gesthuizen aan het roer. Van Schaik kan het honderd keer met de beste bedoelingen uitleggen, maar dit kreeg zelfs hij niet recht gepraat. Het deed denken aan Oversier die eerder probeerde te verklaren hoe een assistent-trainer als Bogers binnen elf dagen gepromoveerd werd tot hoofdtrainer. Dat er nu weer van de constructie met drie trainers wordt afgestapt, zegt genoeg. Tussen de regels door zegt Van Schaik in de media ook dat men eigenlijk niet helemaal tevreden was.

 

Ondertussen zoekt Van Schaik naar een trainer en heeft hij die in Meijer bijna gevonden. Ook het hoofd jeugdopleiding is al aangesteld (Dennis te Braak). Waar blijft dan die technisch directeur? De algemeen directeur verwees daarvoor door naar de raad van commissarissen, aangezien niet hij maar de rvc de opvolger van Oversier moet aanstellen. Van Schaik zei eerder al wel dat de coronacrisis de zoektocht niet makkelijker maakt omdat je nu moeilijk met iemand face to face kan praten, wat overigens niet is verboden. Bij Te Braak vonden de eerste gesprekken al voor de crisis plaats en maakte dat een akkoord bereiken makkelijker. Het duidt er indirect echter ook op dat er pas na het uitbreken van de crisis concreet is gepraat met kandidaat-technisch directeuren. Toch vreemd, aangezien men al maanden weet dat de vacature moet worden ingevuld.

 

 

Sjoerd Ars werd al genoemd voor die functie, maar lijkt het niet te gaan worden. Hij is inmiddels ook 'gedegradeerd' bij Fortuna Sittard. Sommige supporters noemen Ted van Leeuwen als optie. De wanhoop moet wel heel groot zijn als een Vitesse-fan als Van Leeuwen hier de lijnen moet gaan uitzetten. Onder Twente-fans lag Van Leeuwen al onder vuur, ondanks de promotie van vorig seizoen en de handhaving dit jaar. Hij zou van Twente een vreemdelingenlegioen hebben gemaakt. Mede door beperkingen in de budgetten is Van Leeuwen er niet in geslaagd om veel waarde toe te voegen aan de selectie van Twente. De beste spelers zijn huurlingen of hebben een aflopend contract.

 

Inmiddels zouden bij NEC twee kandidaten zijn afgehaakt en is Van Schaik al bezig met versterkingen voor de selectie. Dat alles zonder td, die binnenkort mogelijk als kapitein op een schip stapt waar de complete bemanning al van is aangesteld. De excuses kunnen we al raden: "Ik kwam pas laat binnen", "ik heb deze trainer niet aangesteld" en "deze spelers kwamen niet uit mijn koker". Het is te hopen dat de rvc vaart maakt met de zoektocht, zodat dit nog enigszins voorkomen kan worden.

 

Foto's: Rob KoppersBEKIJK HET OVERIGE NIEUWS