LOG HIER IN MET JE FACEBOOK ACCOUNT

15-05-2020 20:00 UUR Door: Nick Rokers

Memorabele momenten: NEC sloopt NAC en gaat Europa in


Vanwege de uitbraak van het Corona-virus wordt er in Nederland niet gevoetbald. Een mooie gelegenheid om eens in de archieven te duiken met ForzaNEC, om memorabele wedstrijden, periodes en momenten terug te halen. Deze keer blikken we terug op de 6-0 zege van NEC in de play-offs om Europees voetbal tegen NAC Breda, vandaag (15 mei) alweer twaalf jaar geleden.

 

Foto's: Rob Koppers

 

De eerste wedstrijd

Het lukte NEC in het seizoen 2007-2008 zich door een fenomenale tweede seizoenshelft te plaatsen voor de Play-offs. Er werd enigszins gemakkelijk afgerekend met Roda JC en FC Groningen. In de finale was NAC Breda de tegenstander. NAC had zich onder leiding van Ernie Brands verrassend geplaatst op de derde positie. NAC had de play-offs van de Champions League verloren van FC Twente en moest dus als afvaller het opnemen tegen NEC. NEC zat in een geweldige flow en won bijna van iedere tegenstander.

 

 

De wedstrijd tegen NAC was er een die tekenend was voor de tweede seizoenshelft van NEC. De Nijmegenaren waren veel te sterk en liepen over de tegenstander heen. Jonas Olsson scoorde in de eerste helft twee keer. Na rust had NAC niks meer te vertellen, de razendsnelle Jeremain Lens en Brett Holman vlogen langs de verdediging van NAC. De Nijmegenaren wonnen met ongekende cijfers: 6-0! De wedstrijd in Breda was nog maar een formaliteit en het feest begon al Nijmegen. Mario Been ging op de schouders en de supporters wisten het zeker: Wij gaan Europa in!

 

 

De returnwedstrijd

Het publiek in Breda had er niet zoveel vertrouwen in en dat zorgde ervoor dat NEC de baas op het veld en de tribunes was. In een zonnig Breda won NEC de wedstrijd met 0-1 door een goal van Lens. Hij klopte de keeper van NAC in de korte hoek. Dat bracht de stand over twee wedstrijden op 0-7, NAC zou dan met 8-1 moeten winnen om plaatsing voor de Europa League af te dwingen maar zelfs de allergrootste nuilerd wisten dat zelfs dit niet meer fout kon gaan. Na het fluitsignaal volgde er een groot feest. De spelers en de ongeveer 1000 meegereisde NEC-fans vierden feest in een bijna leeg NAC-stadion. Met genoeg alcoholische versnaperingen aan boord reisde de NEC spelers terug naar de Keizerstad.

 

 

 

 

Feest op de Goffert

Duizenden NEC-fans wachtten de speler op om op de Goffertweide een feest te houden. Mario Been hield een legendarische speech waarin hij ludiek terugkeek op het verleden. De trainer zei: ‘’Mario Been was een lul, Mario Been was een klootzak, maar Mario Been zei altijd één ding…” en het publiek riep luidkeels: "Alles komt goed". Het is een uitspraak die iedere NEC fan zich nog herinnert. Ook op het kampioenfeest uit 2015 werd er luidkeels "Alles komt goed" gezongen. Terug naar 2008, NEC heeft een seizoen met pieken en dalen afgesloten met een knappe prestatie. Bij de winterstop stond NEC 17e en op 15 mei 2008 was NEC zo goed als zeker van Europees voetbal. De club ging de koker in voor een misschien nog mooier Europees avontuur. Lees daar hier meer over.

 

 

 

 BEKIJK HET OVERIGE NIEUWS