LOG HIER IN MET JE FACEBOOK ACCOUNT

18-03-2020 16:00 UUR Door: Nick Rokers

Memorabele momenten: NEC slaat twee keer toe in Arnhem


Vanwege de uitbraak van het Corona-virus wordt er in Nederland niet gevoetbald tot en met 6 april. Een mooie gelegenheid om eens in de archieven te duiken met ForzaNEC, om memorabele wedstrijden, periodes en momenten terug te halen. Vandaag kijken we terug naar een aantal edities van de Gelderse derby.

 

In 2017 stond de Gelderse derby voor het laatst op het programma. NEC verloor die wedstrijd in Arnhem met 2-1. Sindsdien hebben de twee Gelderse clubs niet meer tegen elkaar gespeeld. Daarom kijken we terug naar een paar bijzondere edities van deze burenruzie.

 

2009: Vitesse-NEC 2-2

Op 13 september 2009 mocht NEC op bezoek bij directe concurrent Vitesse. NEC bezette de dertiende plaats, één plek hoger dan de Arnhemmers. Er waren dus veel belangen voor deze wedstrijd. Toenmalig hoofdcoach Dwight Lodeweges beloofde nog op de supportersavond een overwinning. Die zou best welkom zijn want de Nijmegenaren hadden dit seizoen nog maar één keer gewonnen. Kan NEC voor het eerst sinds 1979 winnen in Arnhem? NEC kreeg op slag voor rust een tegengoal door Santi Kolk nadat de Nijmegenaren doorspeelden terwijl Rens van Eijden geblesseerd op de grond lag. De wedstrijd leek beslist nadat Claudemir de 2-0 binnen kopte. NEC gaf echter niet op en kwam met een geheim wapen. Zijn naam: Björn Vleminckx. Met een inworp die op een corner lijkt kon Ramon Zomer twee minuten voor tijd de 2-1 binnenkoppen. Vleminckx miste in de extra tijd nog een grote kans maar maakte dat een minuut later weer goed. Wederom met een super-inworp kwam de bal bij Arek Radomski en scoorde hij (met hulp van Kevin van Diermen) de gelijkmaker!

 

 

2012: Vitesse-NEC 0-1

Misschien is de beste vraag wel: Waar was jij die dag? Voor het eerst sinds 1979 won NEC in Arnhem. De inmiddels legendarische goal van Leroy George herinneren we ons allemaal nog wel. Het was de eerste wedstrijd na de winterstop. NEC had geen geweldige eerste seizoenshelft gedraaid met bijvoorbeeld de thuisnederlaag tegen Vitesse en kon een overwinning goed gebruiken. Met de steun van 900 Nijmegenaren in het uitvak begonnen beide teams in de Gelredome. NEC speelde veel beter dan Vitesse. De Arnhemmers hadden nog geluk dat het geen 0-3 of 0-4 werd. Maar hoeveel het werd, maakte niet uit. Na 90 minuten kwamen de juichende spelers naar het uitvak en vierden daar met de supporters een feest. Bram Nuytinck deed nog de bekende ‘’zigge zagge’’ met de uitsupporters. De spelers kregen bij terugkomst in Nijmegen een heldenonthaal met in de hoofdrol natuurlijk George. Wat volgde was een groot feest in de Eendracht. Het was de start voor een goede tweede seizoenshelft waarin NEC de play-offs voor Europees voetbal haalde.

 

 

2012: NEC-Vitesse 3-2 (play-offs)

Het donderde en bliksemde in Nijmegen op donderdagavond 10 mei. NEC speelde thuis tegen Vitesse voor een ticket om deel te mogen nemen aan de Europa League. Na een uur voetbal en een 1-1 stand waren de weersomstandigheden zodanig slecht dat scheidsrechter Braamhaar de wedstrijd stillegde. In een kort interview met de vraag of de wedstrijd wel hervat zou worden antwoordde Braamhaar: ‘’Ik denk het wel als het zo stopt met regenen kunnen we weer aan de slag, ik ga nu even een broodje bal halen als je het niet erg vindt.’’ Via een goal van Wilfried Bony en een benutte penalty van Lasse Schöne stond drie minuten voor tijd 2-2 op het scorebord. Via een voorzet van Schöne kopte Kevin Conboy via Frank van der Struijk NEC op voorsprong. NEC won met 3-2, maar zou later in Arnhem met 2-0 verliezen en daardoor plaatsing voor de Europa League mislopen. Of de bal die donderdagavond volledig over de lijn was is voor veel mensen nog niet duidelijk, maar Braamhaar gaf NEC de goal. Misschien heeft het broodje bal scheidsrechter Braamhaar over de streep getrokken.

 BEKIJK HET OVERIGE NIEUWS