LOG HIER IN MET JE FACEBOOK ACCOUNT

03-05-2020 10:30 UUR Door: Redactie

Memorabele momenten: NEC en De Goffert, niet meteen een goed huwelijk


Vanwege de uitbraak van het Corona-virus wordt er in Nederland voorlopig niet gevoetbald. Een mooie gelegenheid om eens in de archieven te duiken met ForzaNEC, om memorabele wedstrijden, periodes en momenten terug te halen. Vandaag over de beginjaren van NEC in het Goffertstadion.

 

NEC speelde niet vanaf de opening in 1939 in het Goffertstadion. Werd deden er vier spelers van de club mee tijdens de openingswedstrijd tegen Olympique Rijssel (Lille). Een combinatie-elftal genaamd De Zwaluwen, bestaande uit spelers van APGS, NEC, DWS, Quick, Haarlem en UVV trad op 9 juli aan in het geopende stadion. Namens NEC deden Hoeboer, Binnendijk, Van der Sloot en Ten Velde mee bij het elftal dat in een 2-3-5-formatie speelde. Dat laatste is in het huidige voetbal ondenkbaar.

 

Verhuizen

Het stadion was een werkverschaffingsproject voor de vele werklozen in de stad. Doordat voornamelijk met de hand een kuil moest worden gegraven, werd het stadion door de bouwlieden vervloekt. 'De Bloedkuul', werd de bijnaam. Toen het eenmaal af was en zowel NEC als stadgenoot Quick de kans kreeg om er naartoe te verhuizen, bedankten beide clubs. De accommodatie aan de Hazenkamp voldeed en voor De Goffert moest huur worden betaald.

 

NEC zou drie jaar na de opening voor het eerst in De Goffert spelen. Op 29 maart 1942 speelde de club tegen Quick, bij wijze van experiment in een groot stadion. 15 duizend mensen waren aanwezig en dus leek het een succes, maar NEC wilde nog steeds niet verhuizen. Pas toen er door de Tweede Wereldoorlog veel schade werd aangericht aan het complex van NEC, kwam verhuizing weer ter sprake. De club had al plannen om het eigen complex anders in te richten, maar dat zou veel tijd en geld kosten. De gemeente zag het wel zitten dat NEC naar De Goffert kwam, maar dan wel permanent zodat er eindelijk een vaste bespeler van het stadion zou zijn.

 

 

Vloek

Met het oog op wedstrijden om het Oostelijk kampioenschap in de Eerste Klasse leek NEC het een goed plan om in het stadion te gaan spelen en zo meer publiek te kunnen herbergen. Net als in 1939 werd NEC in 1946 en 1947 kampioen van de Eerste Klasse Oost. In 1946 was dat vooral te danken aan uitwedstrijden. NEC verloor er namelijk geen enkele, terwijl in De Goffert meer punten werden verspeeld. Men zocht naar oorzaken en volgens sommigen bracht spelen in het stadion ongeluk. 'Die vervloekte Goffert'. Het was een grote stap, van de kleine accommodatie aan de Hazenkamp naar het immense stadion. In 1946 speelde een combinatie van NEC en Quick ook nog een historische wedstrijd tegen Curaçao in De Goffert, die met 3-2 werd gewonnen.

 

In het seizoen 1946/47 bleef NEC in De Goffert spelen, mede doordat in de kampioensronde van het seizoen ervoor toch de voordelen van het stadion werden ingezien, bijvoorbeeld dat er tegen clubs als Ajax veel meer publiek aanwezig kon zijn. Na een ietwat moeizame start kreeg NEC de smaak te pakken en ditkeer bleef de Nijmeegse club het hele seizoen thuis ongeslagen en werd er zelfs met 7-1 gewonnen, van Vitesse! In de daaropvolgende kampioensronde kwamen er ruim 22 duizend mensen naar de wedstrijd tegen MVV en was het tegen Ajax met 29.535 mensen zelfs helemaal uitverkocht.

 

In 1961 verhuisde NEC volledig naar De Goffert. De overige elftallen speelden tot die tijd hun wedstrijden nog aan de Hazenkamp. Quick was in 1960 al verhuisd naar het huidige Sportpark De Dennen. De sportterreinen aan de Hazenkamp, zoals hierboven te zien, namen veel ruimte in beslag en waren nodig voor woningbouw in de steeds verder groeiende gemeente Nijmegen. Op de plek waar vroeger de NEC-velden lagen, staat nu de Stedelijke Scholengemeenschap Nijmegen (SSgN). De velden van Quick lagen noordoostelijker, richting de Dingostraat.

 BEKIJK HET OVERIGE NIEUWS