LOG HIER IN MET JE FACEBOOK ACCOUNT

05-04-2020 19:30 UUR Door: Redactie

Memorabele momenten: hoe Guus Hiddink bijna trainer werd van NEC


Vanwege de uitbraak van het Corona-virus wordt er in Nederland voorlopig niet gevoetbald. Een mooie gelegenheid om eens in de archieven te duiken met ForzaNEC, om memorabele wedstrijden, periodes en momenten terug te halen. Vandaag gaat het over Guus Hiddink, die in 1985 topkandidaat was voor de vacante trainerspost bij NEC.

 

Na een teleurstellende negende plek in het seizoen 1983/84 zat er in het daaropvolgende jaar weinig sportieve verbetering voor NEC. De Nijmeegse club maakte niet de beste tijd door. Financieel had NEC het erg lastig en werd er bezuinigd, terwijl de ambitie wel wat om snel terug te keren naar de Eredivisie. Dit tot ergernis van trainer Pim van der Meent. De oefenmeester kondigde in maart 1985 aan dat hij aan het einde van het seizoen zou vertrekken uit Nijmegen. Na vier jaar vonden de trainer en de clubleiding het tijd voor iets nieuws.

 

 

Pim van der Meent

 

"Na onderling overleg en in goede vriendschap gaan Van de Meent èn NEC bij het slot van deze competitie uit elkaar", maakte NEC-voorzitter Henk Bergamin kort voor de aftrap van NEC-SVV bekend. "De spelers werden van dit besluit al afgelopen zaterdag op de hoogte gebracht." NEC stond op dat moment op de achtste plek en promotie naar de Eredivisie leek er niet in te zitten.

 

We weten allemaal dat Sandor Popovics uiteindelijk zou worden aangesteld als opvolger van Van der Meent, maar NEC had eerst een andere trainer in het hoofd: Guus Hiddink. De voormalig speler van NEC was op dat moment assistent-trainer van PSV. "Ik heb een aanbieding van PSV op zak voor het volgend seizoen", zei Hiddink toen. "PSV heeft in tweede instantie wat veranderd aan dat aanbod. Halverwege de komende week kies ik tussen NEC en PSV. Zowel de ene (NEC) als de andere kant op (PSV) zeg ik momenteel niets. Mijn beslissing komt eraan."

 

 

Nieuwsbericht in Het Parool van 19 maart 1985 over het vertrek van Van der Meent

 

Tot grote teleurstelling van het bestuur van NEC kiest Hiddink voor een contractverlenging bij PSV. "We dachten helemaal rond te zijn met Hiddink", sprak Bergamin. "Er zijn goede gesprekken geweest, het is een eerlijke vent en we waren het over alle belangrijke zaken eens. Maandagavond heb ik nog contact met Hiddink gehad. Toen eerst bespeurde ik bij hem twijfels."

 

Bergamin had toentertijd het gevoel dat Hiddink koos voor zekerheid door te verlengen in Eindhoven. "Bij PSV is hij voor twee jaar onder de pannen en in de luwte van hoofdtrainer Jan Reker kan hem weinig gebeuren. Wij stellen veel zwaardere voorwaarden. NEC eist van de nieuwe trainer promotie naar de eredivisie, of minstens een periodetitel. Daarom krijgt hij ook slechts een éénjarig contract."

 

 

Guus Hiddink als speler van NEC

 

"Anderzijds moet het voor een jonge vent als Hiddink toch een uitdaging zijn een club als NEC onder zijn hoede te nemen, om als hoofdtrainer op eigen benen te staan", vervolgde de voorzitter. "Wij zagen het helemaal in hem zitten. Hij kent de club, de spelers en de streek. Bovendien zat hij met ons op één lijn: de huidige spelersgroep heeft voldoende kwaliteit. Ook volgens Hiddink zijn er geen versterkingen nodig om met deze selectie naar de eredivisie te reiken."

 

Ondertussen viel ook de naam van Popovics al, toen nog trainer van De Graafschap. NEC zou de Doetinchemmers nog treffer in de nacompetitie, want onder Van der Meent werd verrassend de vierdeperiodetitel gewonnen. "Echt, we hebben nog met geen enkele andere trainer gesproken", benadrukte Bergamin. "Dit soort zaken spelen we als NEC-bestuur heel eerlijk. We praten met één man tegelijk. Nu Hiddink is afgevallen gaan we met een andere trainer in de slag. Dat is onze stijl van werken."

 

Als Hiddink toen 'ja' had gezegd tegen NEC, was hij zijn trainerscarrière in ieder geval niet bij een Eerstedivisionist begonnen. NEC promoveerde namelijk via de nacompetitie naar de Eredivisie, terwijl dat in maart nog niet het geval leek. In een poule met competitiegenoten De Graafschap, FC Den Haag en VVV eindigden de Nijmegenaren met negen punten (drie zeges en drie gelijke spelen). Zo kwam Popovics, die tijdens de beslissende nacompetitiewedstrijd De Graafschap-NEC op de tribune plaatsnam vanwege de belangen, binnen bij een gepromoveerde club.

 

En Hiddink? Die stond pas aan het begin van een grote carrière als trainer.

 

Foto's: ANP ArchiefBEKIJK HET OVERIGE NIEUWS