LOG HIER IN MET JE FACEBOOK ACCOUNT

07-04-2020 12:30 UUR Door: Nick Rokers

Memorabele momenten: "Het sprookje is geen sprookje, het sprookje is waar"


Vanwege de uitbraak van het Corona-virus wordt er in Nederland voorlopig niet gevoetbald. Een mooie gelegenheid om eens in de archieven te duiken met ForzaNEC, om memorabele wedstrijden, periodes en momenten terug te halen. Vandaag blikken we terug op de Europese wedstrijden uit 2008.

 

Dinamo Boekarest

Na een fantastische tweede seizoenshelft van het seizoen 2007-2008 lukte het NEC met overmacht een ticket voor de voorrondes van de UEFA Cup te bemachtigen. Met overwinningen op Roda JC, FC Groningen en natuurlijk de 6-0 tegen NAC was NEC de beste in de play-offs. De Nijmegenaren lootten voor de voorrondes de Roemenen van Dinamo Boekarest, NEC speelde eerst thuis en daarna uit. De ploeg van toenmalig trainer Mario Been wist niet zo goed wat het kon verwachten maar datzelfde gold voor de Roemenen. NEC toonde in eigen huis wel lef en klapte erop tegen Dinamo. Door een doelpunt van Jhon van Beukering won de ploeg zelfs met 1-0.

 

Tegen het einde van de wedstrijd liep het nog even uit de hand en zochten Dinamo-fans de confrontatie met de Nijmeegse aanhang. De ME bracht de rust weer terug in het Gofferstadion. Hoe dan ook won NEC en ging het met een voorsprong van één goal op reis naar Boekarest. Die wedstrijd eindigde in 0-0, maar de Roemenen kregen in de extra tijd een enorme kans. Voor open goal werd er over geschoten. Toen scheidsrechter Stefan Johannesson voor het laatst op zijn fluit blies was het feest. Op beelden vanuit het uitvak is te zien dat Gabor Babos na het laatste fluitsignaal rennend naar de supporters wordt tegen gehouden door een steward, maar de Hongaarse doelman duwt hem weg en rent vervolgens naar de uitsupporters toe. Achter Babos kwamen de andere spelers aan gerend die later feestvierden met de NEC-aanhang. NEC ging naar de groepsfase!

 

 

 

Spartak Moskou

NEC had de eerste twee wedstrijden van de groepsfase verloren. In Zagreb gingen de Nijmegenaren met 3-2 onderuit en in eigen huis met 0-1 tegen de Spurs. Mocht NEC nog wat willen, moest het dus wel winnen uit tegen Spartak Moskou en dat was geen gemakkelijke opgave. In een koud en leeg Luznhiki stadion kwam NEC al snel achter tegen de ploeg van trainer Michael Laudrup. Nog voordat de tweede minuut verstreken was kopte Covalciuc vanuit een corner binnen. Pas in de slotfase kwam NEC tot leven. Van Beukering kopte NEC naast de Russen en niet veel later maakte Lasse Schöne een schitterende goal met zijn verkeerde been. Met links schoot de Deen in de verre hoek. De Nijmegenaren werden gek en pakten op het laatste moment drie punten. Zo waren de NEC-fans niet voor niks meegereisd met hun ploeg. De volgende wedstrijd was ineens een hele belangrijke: Udinese-thuis.

 

 

Udinese

De Italianen waren al zeker van plaatsing van de knock-outfase. De strijd in de poule ging nog tussen NEC en Spartak Moskou. Dinamo Zagreb was al afgehaakt in de strijd voor een plek in de knock-outfase. Spartak Moskou mocht niet winnen en op voorhand leek dat best reëel, want ze moesten uit naar Spurs die ook al zeker waren voor plaatsing van de volgende ronde. Maar de Russen stonden bij rust verrassend met 0-2 voor. Ondertussen stond het in Nijmegen nog 0-0 en moesten de spelers er maar het beste van maken. Het bericht kwam door dat de Engelsen de 1-2 maakten en mensen gingen weer hopen op een stunt, maar dan moest NEC wel dat doelpunt maken. Even leek het voorbij toen Udinese de bal achter keeper Babos werkte, maar die goal werd afgekeurd wegens buitenspel.

 

In de 75e minuut kwam het bericht door dat de Spurs de 2-2 hadden gemaakt en zo was NEC bij winst door. Er had geen beter moment kunnen zijn voor een goal en de viel dan ook meteen. Collins John scoorde vanuit een afvallende bal en liet de Goffert ontploffen. Zonder shirt sprong hij in de armen van zijn teamgenoten. Drie minuten later maakte Van Beukering ook nog de 2-0 en zo kon het feest beginnen. NEC ging door en het werd een nacht lang feest in Nijmegen. Mario Been ging op de schouders en tekende na de wedstrijd een contract tot medio 2012 maar vertrok later zoals we weten in 2009 naar Feyenoord. NEC flikte wat voor huidig Nederlands team nog behoorlijk lastig blijkt te zijn, in een Europees toernooi de knock-outfase behalen.  

 

 

Foto: Rob KoppersBEKIJK HET OVERIGE NIEUWS